Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Ochelari de vedere, lentile de contact sau operatie?

Cosmin Anghel, consultant: dr. Sandra Adalgiza Alexiu, medic specialist medicina de familie
1 noiembrie 2008
Share

Daca medicul oftalmolog iti spune ca ai nevoie de ochelari, ce alegi, estetica sau necesitatea? Multi dintre noi, aproximativ jumatate, au trecut sau trec prin astfel de momente, in care incearca sa afle ce este mai avantajos, respectiv ochelarii clasici, lentilele de contact sau operatiile medicale de corectare a defectelor vederii.

In Romania, conform barometrului Medibus, exista 10 808 902 de purtatori de ochelari de vedere, dintre care 597 843 au varsta de pana in 14 ani, 3 519 305 intre 14 si 45 de ani, iar dupa acest prag, numarul lor ajunge la 6 691 754.

Mai mult de 5% dintre purtatorii de ochelari nu au mers niciodata la un control oftalmologic, 20% dintre ei schimba ochelarii la mai mult de cinci ani, 11% in fiecare an, iar 32% o data la doi sau trei ani.

Solutia: controale oftalmologice periodice
Exista studii care demonstreaza ca, in jurul varstei de 40 de ani, un ochi normal trebuie sa aiba o dioptrie de +0,5, la lucrul de aproape. La 45 de ani, e necesar +1, la 50 de ani +2, la 55 de ani +2,5, iar de la 60 de ani, +3, la care se adauga factori de corectie, prin dioptriile pentru distanta. In ce priveste controalele oftalmologice, ele trebuie efectuate o data la doi-trei ani, urmand ca, dupa 50-55 de ani, sa se faca anual.

Lentilele din plastic, mai performante
Lentilele din plastic sunt recomandate pentru dioptrii mai mari. In aceasta situatie, sunt mai usoare si mult mai estetice. In plus, pe lentilele din plastic se pot aplica suprafete de durificare speciale antireflex, cat si o diversitate mare de culori care este inaccesibila in cazul lentilelor din sticla.

In ceea ce priveste straturile aplicabile pe o lentila de plastic, unul dintre cele mai importante este cel de reducere a reflexiei, ce da o siguranta sporita la volan si un confort la purtarea cotidiana a ochelarilor. Totodata, lacul intaritor protejeaza impotriva zgarieturilor, dar mareste semnificativ si durata lor de viata. Stratul UV protejeaza 100% ochiul de radiatiile ultraviolete, in timp ce stratul filtrant asigura filtrarea radiatiilor albastre si creste contrastul dintre culori. Cel din urma strat este foarte important la lucrul in fata calculatorului, la condus sau pentru activitatile sportive.

Variantele clasice raman la moda
Pe plan mondial, din totalul produselor destinate ingrijirii vederii, ochelarii clasici reprezinta 48% dintre optiuni, in conditiile in care lentilele de contact, doar 15%. Cu toate acestea, ele au numeroase avantaje, sprijinindu-se direct pe cornee, mentinandu-se datorita filmului lacrimal. „Lentilele pot fi de trei feluri: cele care se pot purta permanent, cele ocazionale si cele care pot fi purtate alternativ cu ochelarii. Nu recomand, sub nicio forma, pe cele cu caracter estetic”, precizeaza oftalmologul Monica Pop. In functie de perioada de purtare, lentilele de contact pot fi folosite atat zilnic, pana la 18 ore, in cazul celor care se scot in fiecare seara, fie folosite extins, pana la 30 de zile si nopti, adica cele fabricate din silicon hidrogel.

Esteticul concureaza cu utilul
Primul avantaj al lentilelor de contact, si cel mai important, este cel estetic, mai ales atunci cand sunt folosite in scop exclusiv cosmetic. In plus, puteti practica activitati care, altfel, pot fi ingreunate de ochelari, mai ales sporturi, cu precadere cele cu casca. Lentilele sunt si o alternativa excelenta pentru cei care au dioptrii mari, asigurand un camp vizual bun. Un alt avantaj mai este si faptul ca nu sunt afectate de ploaie, ninsoare sau condens. In schimb, trebuie sa pierdeti ceva timp seara, inainte de culcare, cand trebuie sa le asezati in cutiuta lor, iar dimineata sa le umeziti cu gelul aplicator special.

Operatia cu laser nu vindeca boala!

Desi metoda clasica de corectare a defectelor vederii este folosirea ochelarilor, la ora actuala, din ce in ce mai multi oameni apeleaza la operatia laser. Ea e recomandata, in mod special, pentru miopiile mari, daca pacientul a depasit varsta de 18 ani si nu are leziuni pe fundul de ochi. Terapia cu laser nu il face pe om sa vada mai bine, ci doar ii permite sa renunte la ochelari, intrucat corneea este doar subtiata, nu vindecata. Foarte important de stiut e ca, la pacientii cu miopie de pana la -7, se pot face operatii cu laser, cu o rata de reusita de peste 99%. Aceasta interventie medicala e recomandata si celor cu hipermetropie pana la +5, dar si la astigmatismul de plus-minus trei. Peste aceste valori ale dioptriilor, terapia nu mai are efectul scontat. Astfel, este indicat sa se recurga la implantul de cristalin artificial. Aceasta operatie e la fel de simpla ca cea de cataracta. O operatie cu laser ajunge la 2 000 de lei pentru un singur ochi, iar implantul de cristalin, la 2500 de lei.

Text: Cosmin Anghel
Consultant: Dr. Monica Pop, oftalmolog,
Spitalul „Alexandru Lahovarii”
Telefon: 021/319.27.51 sau 021/319.27.52

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.