Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Strabismul si ambliopia Cat de bine vedeti?

6 mai 2010
Share

Copilul dumneavoastra vede bine? Este o intrebare care trebuie sa preocupe orice parinte. Ochii copilului difera in multe sensuri de ochii adultului. Sunt ochi in crestere, cu afectiuni specifice. Multe dintre acestea pot fi prevenite si tratate.

Una dintre cele mai frecvente afectiuni ale ochiului este strabismul (deviatia ochilor) si este des insotit de ambliopie (vederea scazuta). 10% dintre copiii nascuti intr-un an au strabism si 50% dintre ei au ambliopie. Din nefericire in Romania exista un numar foarte mare de copii cu vedere scazuta care necesita tratament in timp util.

Cum descoperim un ochi ambliop?
Cel mai potrivit este examenul oftalmologic. In general, un copil cu un ochi slab plange si se fereste daca ii acoperim cu mana ochiul bun. Tratarea ambliopiei, a unui ochi slab, trebuie sa inceapa inca din primele luni de viata.

Cum descoperim strabismul la un copil?
Daca ochiul „fuge” cand este obosit sau cand acoperim celalalt ochi cu mana. Niciodata nu este prea devreme sa tratezi vederea scazuta si strabismul.

Care sunt copiii cu risc?

Sunt cei cu vicii de refractie (dioptrii) sau din familii cu ereditate in strabism.

Orice copil trebuie sa fie supus unui examen oftalmologic?

Chiar daca nu se observa nimic anormal, orice copil trebuie supus unui examen de rutina inainte de varsta de cinci ani.

In ce consta tratamentul si de ce trebuie inceput cat mai repede ?
Niciodata nu este prea devreme sa tratezi vederea scazuta si strabismul.
Corectia viciilor de refractie (dioptriilor): toti copiii care au strabism trebuie sa poarte ochelari, constant, toata ziua. Scopul este obtinerea unei vederi bune si egale la ambii ochi. Tratamentul ambliopiei consta in acoperirea ochiului bun pentru a obliga ochiul slab sa lucreze. Durata tratamentului este in functie de gravitatea ambliopiei si de varsta. Operatia este indicata in strabismele care nu se corecteaza prin purtarea ochelarilor si tratarea ambliopiei. In strabismul congenital care apare in primele sase luni de viata, operatia trebuie efectuata cat mai repede, chiar sub varsta de un an, altfel copilul nu mai dezvolta vedere binoculara normala. In strabismul aparut mai tarziu, dupa epuizarea celorlalte etape de tratament, daca deviatia persista, se trece la tratamentul chirurgical. Dupa operatie urmeaza alte etape: se continua purtarea ochelarilor si tratamentul ambliopiei, daca mai este cazul, si se pot face exercitii ortoptice. Exercitiile ortoptice sunt exercitii care se fac la sinoptofor. Sunt indicate in strabisme cu deviatie mica, tulburari de acomodatie si mai ales post-operator. Rezultatul este obtinerea si educarea vederii binoculare, adica invata copiii sa priveasca cu ambii ochi deodata. Tratamentul este cu atat mai eficace si mai scurt ca durata, cu cat se instituie mai aproape de aparitia strabismului. Doua reguli absolute: consultatie precoce si purtarea constanta a ochelarilor.
Patru erori de evitat: intarzierea tratamentului, purtarea intermitenta a ochelarilor, interventia chirurgicala efectuata prea tarziu, parerea conform careia operatia este finalul tratamentului.

Dr. Luminita Gheorghe,
Medic primar oftalmolog,
Clinica Oftapro.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.