Revista care te menține sănătos

Oftalmologie

Ce afecţiuni pot ascunde pleoapele umflate

Mădălina Cristea; sursa: medicalnewstoday.com
28 august 2023
Share
Ce afecţiuni pot ascunde pleoapele umflate

Ochii sunt oglinda sufletului, însă nici pleoapele (umflate) nu ezită să ne transmită mesaje despre starea noastră de sănătate. De cele mai multe ori, avem impresia că problemele apărute la nivelul feţei sunt doar de ordin estetic. Dar pleoapele pot fi umflate din cauza unor probleme de sănătate serioase, asupra cărora trebuie să acţionăm imediat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena picăturile oculare Oftapic Allergy, care au acţiune calmantă şi reconfortantă pentru ochi roşii şi iritaţi, cu efect calmant în cazul alergiile oculare.

Umflarea pleoapelor (edemul palpebral) este o afecţiune des întâlnită. Se manifestă prin inflamaţie sau edem la nivelul ţesuturilor din jurul ochilor, înroşire, iritaţie oculară, sensibilitate la lumină, durere sau senzaţie de mâncărime. Cauzele pleoapelor umflate pot varia de la retenţie de apă sau oboseală până la infecţii severe. De cele mai multe ori, astfel de umflături dispar în câteva zile. Dacă problema persistă, va trebui să consultaţi un medic oftalmolog.

Pleoape umflate cauzate de retenţia de apă

Apariţia edemelor nu doar la nivelul membrelor inferioare, ci la nivelul pleoapelor semnalează, de cele mai multe ori, creşterea concentraţiei de sodiu şi scăderea potasiului din corp. Mai exact, este vorba despre reţinerea apei în organism. Cauzele acestei manifestări pot fi: consumul excesiv de sare, deficitul de vitamina B1 sau statul în picioare pe o perioadă îndelungată. De asemenea, cauzele pot fi mult mai profunde şi pot ascunde artrită, afecţiuni ale rinichilor, afecţiuni tiroidine, probleme pulmonare, insuficienţă venoasă sau cardiacă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar AquaSlim care ajută la pierderea în greutate, la detoxifiere şi la eliminarea excesului de apă din organism.

Pleoapele umflate şi oboseala

Cearcănele nu sunt singurele semne ale unui somn insuficient. Pleoapele umflate sunt un alt indicator al faptului că nu v-aţi odihnit cum trebuie. Totodată, retenţia de apă din timpul nopţii vă poate modifica pleoapele, mai ales dacă nu aţi dormit bine. Aplicarea unei comprese reci, în timp ce aveţi o pernă sub cap, v-ar putea fi de folos şi încercaţi, pe cât posibil, să dormiţi cel puţin şapte ore pe noapte. De asemenea, nu uitaţi să vă hidrataţi!

Cearcăne şi pungi? Remedii pentru ochi frumoşi

Pleoape umflate cauzate de înţepătură/muşcătură de insecte

Cele mai multe astfel de înţepături sunt inofensive şi le puteţi trata acasă. Procedura presupune spălarea cu apă şi săpun a zonei afectate, aplicarea de comprese reci (niciodată gheaţă) şi utilizarea unguentelor oftalmologice. Din păcate, există şi situaţii în care înţepăturile pot cauza şoc anafilactic (edem exstins în zona feţei, dificultate în respiraţie, hipotensiune, dureri toracice, uneori chiar stop cardio-respirator sau transmiterea unor bacterii. Cele mai periculoase muşcături sunt cauzate de albine, viespi şi căpuşe.

Pleoape umflate de la plâns

Plânsul nu este o afecţiune, dar poate fi o cauză a pleoapelor umflate. Plânsul puternic sau de lungă durată poate cauza rupturi ale unor mici vase de sânge din pleoape şi ochi. Pleoapele umflate din cauza plânsului poate fi o altă urmare a retenției de lichide, cauzată de creșterea fluxului de sânge în zona din jurul ochilor. Pentru a scăpa rapid de disconfort, aplicaţi comprese reci, odihniţi-vă şi hidrataţi-vă!

conjunctivită, ochi, pleoape, retenţie de apă, înţepături insecte, reacţii alergice, pleoapele umflate,

Pleoape umflate cauzate de alergia oculară

Dacă aveţi ochii înlăcrimaţi şi roşii, iar pleoapele umflate, este posibil să vă confruntaţi cu o alergie oculară. Factorii declanşatori care vă pot irita sunt: praful, polenul, fumul, produsele de make-up, lentile de contact etc. Alergiile oculare nu sunt periculoase, însă sunt enervante şi vă pot afecta buna dispoziţie. Picăturile care pot fi administrate fără prescripţie medicală ajută la amelioralea acestor simptome, însă dacă problema persistă sau dacă ştiţi deja că aveţi anumite alergii severe, ar trebui să consultaţi un medic specialist.

Alergiile oculare: ce tebuie să ştiţi

Pleoape umflate din cauza orjeletului

Orjeletul, cunoscut în termeni populari drept urcior, este o infecţie a glandelor sebacee care se află la nivelul ochiului. Poate apărea atât în interiorul pleoapei, cât şi în exterior. De cele mai multe ori, se află la baza genelor şi se manifestă prin mâncărimi, înroşirea pielii, dureri şi umflarea pleoapei. În decurs de câteva zile, poate ajunge să semene cu un coş. Atenţie! Nu stoarceţi urciorul! Orice acţiune pe care o faceţi în această zonă poate răspândi infecţia şi cauza daune majore. Pentru a trata urciorul, aplicaţi, în primă fază, comprese reci pe pleoapă. Când umflătura va începe să elimine din puroi, folosiţi comprese călduţe pentru a favoriza procesul. De asemenea, este utilă şi folosirea unui unguent oftalmologic. Până ce vindecarea va fi completă, evitaţi folosirea produselor de make-up şi a produselor cosmetice. Dacă apar simptome precum febră, durere insuportabilă, vedere înceţoşată şi alte complicaţii, consultaţi urgent un medic oftalmolog!

Ce spun ochii despre sănătate

Pleoape umflate cauzate de şalazion

Deşi seamnă cu urciorul, şalazionul nu este cauzat de o infecţie, ci de blocarea orificiului de evacuare al unei glande producătoare de grăsime din interiorul pleoapei. Debutează cu roşeaţă şi sensibilitate la atingere, iar în câteva zile declanşează o umflătură nedureroasă şi poate cauza tulburări de vedere. Şalazionul dispare de la sine, însă, în tratarea lui, este indicat să folosiţi comprese calde, să curăţaţi constant secreţiile apărute în jurul pleoapei şi să folosiţi lacrimi artificiale. Dacă problema persistă şi dacă intervine febra, consultaţi un medic oftalmolog. Este posibil să fie necesară o mică procedură chirurgicală sau injectarea unui corticosteroid pentru a scăpa de inflamaţie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar VizualMax recomandat pentru menţinerea sănătăţii ochilor şi la îmbunătăţirea vederii. Conţine acizi graşi omega-3, vitaminele A, B2, C şi E şi un complex de minerale.

Conjunctivita, una dintre cauze

Conjuctivita este una dintre cele mai întâlnite afecţiuni ale ochiului, mai ales în cazul copiilor, şi se manifestă prin inflamarea membranei transparente care căptuşeşte pleoapa la interior. Se poate declanşa la un ochi sau la ambii şi, de multe ori, se răspândeşte rapid în colectivitate. Poate apărea din cauza unei infecţii virale sau bacteriene, însă o puteţi dezvolta şi din cauza unor alergeni. Cea mai frecventă formă de conjuctivită este cea virală, a cărei vindecare se face în cel mult zece zile. Aplicarea compreselor calde vă poate ajuta să scăpaţi de senzaţia de disconfort. Dacă simptomele se înrăutăţesc, durerea devine supărătoare, iar ochiul nu se limpezeşte, consultaţi medicul pentru a vă prescrie antibiotice.

Conjunctivitele: de câte tipuri sunt şi care este tratamentul

Blefarita duce la pleoape umflate

Blefarita reprezintă inflamaţia marginii pleoapelor şi are o etiologie încă învăluită în mister. Cu toate acestea, specialiştii au identificat legături cu următorii factori favorizanţi: poluarea, praful, infecţiile oculare, uscăciunea oculară, umiditatea, gerul, predispoziţia la conjunctivită, lentilele de contact, problemele de vedere necorectate, produsele de make-up, dermatita seboreică, acneea rozacee sau diabetul zaharat. Se tratează cu ajutorul compreselor calde şi, la recomandarea medicului, prin masarea cu unguent pe bază de antibiotice.

Blefarită sau conjunctivită? Aliaţi din natură

Pleoape umflate din cauza herpesului ocular

Herpesul ocular se manifestă sub forma unor erupţii cutanate de vezicule în jurul ochiului. Provoacă sensibilitate la lumină, dureri de cap, pleoape umflate, vedere înceţoşată, secreţii, roşeaţă şi inflamaţie la nivel local. Chiar dacă nu există niciun remediu pentru a elimina definitiv herpesul ocular, în funcţie de leziunile pe care vi le provoacă această boală, medicul vă poate prescrie medicamente antivirale care să vă amelioreze simptomele.

Pleoape umflate cauzate de celulita orbitală

Celulita orbitală este o boală infecţioasă gravă, rar întâlnită, care se manifestă prin tumefierea ţesutului moale din jurul ochiului şi, netratată la timp, poate duce chiar pierderea parţială sau totală a vederii. Simptomele asociate sunt: dureri de cap, febră, pleoape umflate, stări de oboseală, înroşiea pielii, dureri la nivel local şi secreţii oculare. Cauzele celulitei orbitale sunt stabilite, de multe ori, cu dificultate. De la caz la caz, poate fi vorba despre înţepătura unei insecte, infecţii dentare, infecţii respiratorii, sinuzită netratată la timp şi chiar o mică tăietură. Odată descoperită, celulita orbitală trebuie tratată la timp, conform indicaţiilor medicului specialist: investigaţii imagistice, drenaj, medicamente sau antibiotic administrate intravenos.

Boala Graves şi pleoapele umflate

Boala Graves este o tulburare din categoria afecţiunilor autoimune, în care glanda tiroidă devine hiperactivă şi eliberează celule cu scopul de a combate o infecţie inexistentă. Anticorpii pe care îi eliberează pot produce umflături la nivelul ochiului. Tratamentul se face pe bază de medicamente şi, în cazuri grave, intervenţie chirurgicală.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.