Revista care te menține sănătos

Seniori

Exercitii pentru intarirea musculaturii spatelui

4 decembrie 2012
Share

Durerile de spate pot fi resimtite indiferent de sex, varsta si constitutie fizica, mai mult sau mai putin intens, in diverse etape ale vietii. Desi unele dintre cauze sunt usor de diagnosticat, precum boala artrozica vertebrala, osteoporoza, exista situatii in care cauza este mai greu de identificat.

 

Unul dintre secretele mentinerii sanatatii si spiritului tanar este miscarea. In acest sens, doamna Georgeta Ionescu si Vlad Matasa, antrenor fitness, ne-au aratat cat de important este sa practicam sport, cateva zile pe saptamana, la orice varsta. De asemenea, la fel de important este ca si copiii sa-si incurajeze parintii sa faca miscare: doar asa acestia isi pot mentine atat sanatatea, cat si mobilitatea si rezistenta articulatiilor. Adepta a stilului de viata sanatos si activ, doamna Georgeta Ionescu face miscare ori de cate ori are ocazia, timp de o ora.

Poza_1

 

1. Inainte de a incepe exercitiile propriu-zise, este nevoie de cateva miscari de incalzire. Mersul pe banda timp de 3 minute pregateste organismul, regleaza pulsul, incalzeste inima si plamanii.

 

 

Poza_2

2. Dupa incalzirea sistemului cardiovascular si respirator, se trece la aparatul care lucreaza muschii spatelui (helcometru), unde se executa un exercitiu pentru trunchi. In timpul exercitiului, nu uitati sa inspirati si, apoi, sa expirati. Spatele trebuie tinut drept si mainile departate. Initial, in 3 serii a cate 5-10 repetari, bara aparatului trebuie adusa catre piept.

 

Poza_33. Acelasi exercitiu trebuie repetat, insa de data aceasta bara trebuie dusa catre ceafa. Corpul trebuie usor inclinat in fata si, foarte important, nu trebuie sa fortati la revenire, deoarece, in cazul persoanelor varstnice, articulatiile sunt rigide.

 

Poza_4

 

4. Exercitiile la saltea pot parea destul de greu de executat, insa va demonstram contrariul. Salteaua se asaza pe o suprafata rigida, spatele trebuie sa fie drept, genunchii indoiti, dupa care se ridica la piept. Acest exercitiu nu numai ca tonifica muschii abdomenului inferior, dar, in momentul in care se ridica genunchii la piept, pe revenire, se actioneaza si muschii lombari. Se fac 3 serii a cate 10 repetari.

 

Poza_55. Muschii paravertebrali sunt cei care mentin in pozitie coloana. Din nou pe saltea, inspirand si expirand, piciorul drept trebuie usor indoit catre piept, in timp ce mana opusa, cea stanga, trebuie indreptata catre piciorul drept. Acest exercitiu antreneaza, asadar, muschii paravertebrali.

 

 

Poza_6

6. Din nou, un exercitiu pentru muschii lombari si articulatii. Aparatul Kinesis One, utilizat pentru recuperare medicala, permite efectuarea unor miscari libere si placute chiar si pentru seniori. Persoana sta intinsa pe o bancuta, tine spatele drept si trage de cablurile aparatului catre piept.

 

Poza_77. Acelasi exercitiu, insa o alta pozitionare, de data aceasta cu spatele catre aparat. Trebuie sa inspirati si sa expirati adanc, si sa efectuati aceste exercitii sub atenta indrumare a unui instructor. Se fac 3 serii a cate 8-10 repetari, in functie si de starea varstnicului.

 

  
       

Text: Ruxandra Raica

Vlad Matasa, antrenor fitness, arte martiale, bootcamp

www.bootcampromania.ro, 0724 666 147

Foto: Sebastian Oros

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.