Revista care te menține sănătos

Seniori

Exercitii pentru imbunatatirea circulatiei periferice

1 februarie 2013
Share

Senzatia continua de maini si picioare reci, precum si cea de picioare umflate sunt conditii de sanatate ce pot aparea indiferent de varsta sau anotimp, insa mai ales in cazul seniorilor. In zilele friguroase de iarna, asemenea probleme se pot accentua.

Cu ajutorul exercitiilor fizice, circulatia sangelui se poate imbunatati si, in plus, nu exista contraindicatii decat in cazul persoanelor carora li se interzice miscarea fizica de orice fel. Puneti-va sangele in miscare chiar daca sunteti la varsta a treia! Si de data aceasta, doamna Georgeta Ionescu si Vlad Matasa, antrenor fitness, ne-au demonstrat ca miscarea este ingredientul perfect pentru mentinerea sau imbunatatirea sanatatii. Nu uitati: indiferent de varsta, sportul este printre cele mai bune mijloace de a preveni diverse afectiuni si de a pastra spiritul tanar. Cel mai elocvent exemplu este doamna Georgeta Ionescu.

bicicleta


1. Pedalatul pe bicicleta din sala de fitness stimuleaza circulatia periferica, ritmul cardiac si functiile respiratorii. Miscarea fizica realizata pe o astfel de bicicleta aduce beneficii circulatiei periferice, deoarece sangele este pus in miscare, iar consumul de oxigen creste. In plus, mersul pe bicicleta este revigorant si relaxant. Bicicleta este prevazuta cu senzori care masoara pulsul si tensiunea arteriala.

 

Poza 22. In ceea ce priveste extremitatile, viteza de circulatie a sangelui este micsorata, mai ales in prezenta unor temperaturi scazute, deoarece prioritare sunt creierul, inima si rinichii. In acest sens, sunt indicate fandarile, insa fara greutati in maini. Pozitia spatelui trebuie sa fie dreapta. Se face un pas inainte, genunchiul trebuie pliat; se executa fandarea si apoi se revine in pozitia initiala. Se pot face 2-3 seturi a cate 10 fandari pe fiecare picior.

 Poza 3


3.
 Genuflexiunile activeaza circulatia sangelui si, desi sunt cele mai simple exercitii fizice, sunt foarte eficiente. Totusi, la varsta a treia, coborarea nu trebuie facuta neaparat pana jos, ci atat cat persoana poate, fara a forta. Cu ajutorul acestor miscari, sangele circula din picioare inspre inima si reprezinta o buna modalitate de a deveni mai flexibili. Se executa 3 serii a cate 10 repetari.

 

Poza 44. Intins pe o parte pe saltea, cu piciorul drept (cel de jos) flexat in unghi de nouazeci de grade si cu cel stang (cel de deasupra) intins, se executa 12 ridicari a cate 2-3 repetari, astfel incat membrele sa se relaxeze. Circulatia este intensificata, coapsele sunt tonifiate. In timpul liber, evitati sa stati picior peste picior, pentru ca in acest mod poate aparea insuficienta venoasa periferica, deoarece este comprimata circulatia sangvina.

 Poza 5


5.
 Circulatia sangelui va deveni activa cu ajutorul unor exercitii cu greutati. Persoana trebuie sa stea pe banca din sala de fitness. Greutatile nu trebuie sa fie mai mari de 2 kg fiecare. Mainile se ridica mai sus de umeri si se fac 2-3 serii in functie de starea persoanei. Astfel, creste fluxul de sange la nivelul bratelor, iar circulatia periferica va fi imbunatatita simtitor.  

Text: Ruxandra Raica

Vlad Matasa, antrenor fitness, arte martiale, bootcamp

www.bootcampromania.ro, 0724 666 147

Foto: Sebastian Oros 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.