Revista care te menține sănătos

Seniori

Menopauza, remedii de la A la Z

1 martie 2008
Share

Menopauza este un fenomen fiziologic care consta in incetarea definitiva a menstruatiei (naturala sau consecutiva unor interventii chirurgicale). Fenomenul apare la femeile ajunse la varsta de 45-50 de ani sau chiar mai devreme, in cazul insuficientei ovariene sau a unor interventii chirurgicale in zona pelviana.

Ca o consecinta a dezechilibrului neurohormonal produs prin incetarea functiei ovariene indusa de menopauza, apar tulburari neurovegetative:
valuri de caldura; insomnii; hiperexcitabilitate; palpitatii si chiar slabirea memoriei, nervozitate. Odata cu aceasta perioada de mari schimbari hormonale, in organismul femeii pot aparea sau se pot agrava unele boli la care organismul respectiv este predispus: hipertensiune arteriala, obezitate, nevroza etc.
Pentru prevenirea tulburarilor de menopauza, un rol important trebuie sa-l aiba si stilul de viata sanatos, care include:
Dieta lacto-ovo-vegetariana Alimentatia femeii in timpul perioadei de trecere la menopauza trebuie sa fie bogata in sucuri de fructe si cruditati. Sunt indicate cure crudivore depurative, cate 5-7 zile pe luna cu grau incoltit, suc de orz verde (cate 50 ml de trei ori pe zi) si boabe de ienupar. Se consuma laptisor de matca, dupa regulile generale. Se bea, zilnic, o cantitate de 100 ml suc proaspat de urzici. Baia de soare, cura de aer, cu gimnastica respiratorie si fizica. Este indicat climatul de altitudine medie si bioclimatul montan (700-800 m). Statiuni indicate: Govora, Tusnad, Sovata, Vatra Dornei.

Metode de tratament
Tratamentul tulburarilor de climax este bine sa inceapa cu remedii homeopate (la care exista de cele mai multe ori un bun raspuns). Daca nu se obtin rezultate, se aplica fitoterapia si numai in cazul unui raspuns negativ se recurge la medicatia alopata (care de cele mai multe ori se bazeaza pe hormoni, iar acestia, uneori, au efecte adverse importante).

Remedii homeopate…
Tratament homeopatic la menopauza (care trebuie prescris numai de medicul specialist homeopat in functie de simptomatologia specifica):
Actaea racemosa: dureri ale sanilor (mai intense in stanga); senzatia de epuizare fizica si psihica, dupa menstruatie; bufeurile sunt insotite de cefalee occipitala si dureri pe coloana cervicala si primele toracale. Glonion: indicat in cazurile cand in tabloul clinic predomina bufeurile asociate cu batai, pulsatii violente ale arterelor gatului si capului; senzatia de cap cald si picioare reci in perioada de instalare a menopauzei sau dupa oprirea brusca a menstruatiei. Graphites: femeie obeza, cu cicluri foarte prelungite (menstruatia vine la intervale mari), constipata, avand mereu foame (exagerata in timpul menstruatiei). Ignatia: menstruatii abundente, cicluri scurtate; cefalee si senzatie de gol epigastric inaintea menstruatiei; in timpul menstruatiei bolnava are o labilitate psihica. Lachesis: remediul cel mai important al tulburarilor de menopauza, ce se caracterizeaza prin cefalee congestiva; reducerea sau suprimarea fluxului menstrual dupa consumul de alcool, in general menstruatii reduse, scurte, precedate de ameteli; toate simptomele se amelioreaza in timpul si dupa menstruatie. Lilium tigrinum: depresie psihica, senzatie de presiune, de apasare in micul bazin; leucoree (secretie vaginala) galbuie; bufeuri, mai mult noaptea, asociate cu slabiciune si anxietate, transpiratii reci ale extremitatilor. Sulfur: remediu mai indicat in cazurile in care predomina bufeurile, cu senzatia de fierbinteala a extremitatilor; bolnavele tip „sulfur” au alternante morbide (cand se vindeca o boala, incepe alta, de exemplu: migrena alterneaza crizele de enterocolita sau derimatozele cu reumatismul etc.). De obicei, se folosesc dilutii joase CH5-CH7, la un interval de 3-4 zile (sau mai rar). Cand predomina manifestari vegetative (transpiratii, bufeuri, tremuraturi ale extremitatilor, congestii) se folosesc dilutii medii (CH7 – CH15), iar cand sunt mai intense tulburarile psihice (insomnie, neliniste, cefalee, anxietate) sunt indicate dilutii inalte (CH30 – CH200).

In toate simptomele caracteristice premenopauzei si menopauzei, atat de suparatoare pentru majoritatea femeilor in aceasta stare fiziologica, numeroase specii de plante si produse fitoterapeutice pot contribui, atat preventiv, cat si curativ, la diminuarea si ameliorarea lor.

… si fitoterapeutice

Paducel – este indicat in tulburarile congestive determinate de menopauza, si anume palpitatii, bufeuri, insomnie, iritabilitate, zgomote in urechi, tulburari ale tensiunii arteriale. Se foloseste infuzia preparata din o lingurita de planta la un litru de apa; se beau 1-2 cani pe zi, pe parcusul unei zile si ultima seara la culcare, timp de 20 de zile pe luna. Se mai recomanda tinctura de paducel, se iau cate 10-15 picaturi, de 3 ori pe zi. Talpa gastei – infuzie din o lingurita de planta uscata la o cana cu apa. Aceasta se bea fractionata pe parcursul unei zile sau infuzie concentrata preparata din 3 linguri de talpa gastii, la o cana de apa; se iau 4-5 linguri pe zi. Tinctura poate fi administrata cate 30 picaturi, de doua ori pe zi si o data seara la culcare, de preferabil in infuzie de flori de tei. Salvie – infuzie din 20 g flori si frunze la un litru de apa, cate o cana pe zi, pentru bufeuri si palpitatii. Frunze de vita-de-vie – acesta este un remediu vechi si renumit contra tulburarilor menopauzei. Se utilizeaza ca decoct, din 50 g frunze la un litru apa, din care se consuma 3 cani pe zi, inainte de mese. Cimbrisor – infuzie din 15 g de planta la un litru de apa clocotita, cate 3 cani pe zi, in caz de ameteli.

Amestecuri de plante
Se pot folosi cu succes pentru ameliorarea tulburarilor de menopauza amestecuri din plante si tincturi: flori de coada-soricelului (20 g), flori cu frunze de paducel (15 g), coada-racului (15 g), traista ciobanului (25 g), sunatoare (15 g) si talpa gastei (10 g). Se face infuzie (1 lingurita amestec la cana) si se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Un alt amestec se face din parti egale de flori de tei, frunze de roinita si talpa gastei. Se prepara infuzie din 1 lingura amestec la cana cu apa si se beau 1-2 cani pe zi, indulcite cu miere.

Rezultate deosebite s-au obtinut cu amestec din radacina de lemn dulce (5-6 parti), talpa gastei (2-3 parti), frunze de salvie (2 parti) si cimbrisor (o parte). Acest remediu poate fi folosit cu succes si in caz de osteoporoza. Se prepara decoct, timp de 10 minute, din 1 lingurita amestec la o cana cu apa. Se beau 2-4 cani pe zi, 1-2 luni pe trimestru, intre mese sau inaintea meselor principale.

In cadrul menopauzei pot interveni si tulburari circulatorii. In aceste cazuri se recomanda un amestec din 20 g flori si frunze de paducel, 20 g talpa gastei, 30 g frunze de menta, 10 g fructe de anason, 20 g radacina de valeriana, din care se face o infuzie preparata din 2 linguri de amestec de plante la 1/2 l de apa. Prima cana se bea dimineata, calda, iar a doua, usor incalzita si indulcita cu miere, se bea seara, la culcare. Cu actiune antispasmodica, tonica si sedativa, se poate utiliza, in paralel cu ceaiurile de mai sus, si urmatorul amestec de tincturi: tinctura de valeriana (50 ml), tinctura de paducel (50 ml), tinctura de beladona (30 ml). Se administreaza intern, cate 15-20 de picaturi, de 2-3 ori pe zi, in putin ceai sau apa indulcite.

Pentru ameliorarea tulburailor hormonale se utilizeaza flori de salcam (20 g), flori de soc (20 g), pelin (10 g), radacina de lemn dulce (20 g), radacina decerentel (20 g), boabe de ienupar (10 g). O lingura de amesec de plante se pune la macerat timp de 3 ore, inr-o cana cu apa dupa care se fierbe timp de 5 minute la foc domol, iar dupa alte 10 minute de repaus se filtreaza. Se beau 2-3 cani pe zi. Se poate prepara cel mult un l de infuzie, care se va tine la frigider. De fiecare data cand se bea, se incalzeste la 40 grade C si se indulceste cu miere.

Tratament alopat
Tratamentul de substitutie hormonala trebuie privit ca principalul raspuns la tulburarile care survin in momentul menopauzei. Hormonoterapia de substitutie consta in administrarea succesiva de estrogeni si un progestativ in vederea obtinerii unui echilibru hormonal. Estrogenii pot fi prescrisi pe cale orala (comprimate, cel mai frecvent) sau percutana (plasturi care se reinnoiesc periodic). Progesteronul se prezinta sub forma de comprimate, cu exceptia progesteronului micronizat, care se administreaza pe cale vaginala. Medicamentele pot fi luate continuu sau dupa o secventa determinata, caz in care se produc hemoragii de privatiune (sangerari ciclice).

In Europa anului 2008, doar un mic procent din femeile aflate la menopauza (11%) primesc un tratament hormonal de substitutie, fata de 20- 22% in SUA. Cel mai greu de realizat pare sa fie administrarea acestui tratament pe termen lung (cel putin 7-8 ani).

Contraindicatiile tratamentului hormonal de substitutie
Anumite boli sau antecedente reprezinta inca un obstacol fata de prescrierea unui tratament hormonal de substitutie:
cancerele de san (sau antecedentele familiale de cancer de san); cancerele evolutive de uter, in special de endometru (mucoasa uterina); hemoragiile genitale de origine necunoscuta; tulburarile grave hepatice; fibroamele voluminoase; antecedentele de accident vascular grav. Unele situatii delicate, considerate pana de curand contraindicatii pentru hormonoterapie, au fost reconsiderate in prezent. Acestea sunt obezitatea, diabetul si prezenta unui nivel ridicat al lipidelor sanguine.

Consultati medicul!
Administrarea hormonoterapiei de substitutie este precedata intotdeauna de un bilant al starii de sanatate.
Medicul specialist endocrinolog intreaba pacienta despre tulburarile pe care le are si despre evolutia starii generale, recomanda eventuale analize pentru determinarea avantajelor si neplacerilor hormonoterapiei si a duratei tratamentului.
Supravegherea ulterioara este imperios necesara: ea permite urmarirea ginecologica regulata (in special palparea sanilor si efectuarea frotiului vaginal) si, deci, o preventie excelenta a cancerelor specifice sexului feminin.
In loc de concluzii…

Si totusi, trecand peste cele trei tipuri mari de tratament descrise anterior pentru femeia aflata la menopauza, un partener sau un sot intelegator este foarte important. Ii este mult mai usor cand sotul este dornic sa o asculte, sa invete si sa o ajute in perioada aceasta dominata de o serie intreaga de schimbari.

Text: Dr. Constantina Ruxandra
Medic specialist medicina de familie
Competenta apifitoterapie
Centrul Medical Amadeus
Coordonator dosar: Dr. Alin Popescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.