Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Factori-cheie pentru prevenirea aterosclerozei

Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Oradea; Facebook: @Dr. Oana Pop; oanapop.wordpress.com
29 septembrie 2023
Share
Factori-cheie pentru prevenirea aterosclerozei

Ateroscleroza este o afecţiune gravă, care poate duce, în timp, la boli arteriale coronariene (angină pectorală, infarct miocardic, cardiopatie ischemică); dar şi la boli cerebrovasculare (atac vascular cerebral). Dacă nu este tratată şi nu se adoptă un stil de viaţă sănătos, ateroscleroza poate fi fatală.

În timp, ateroscleroza poate duce la îngustarea lumenului vaselor de sânge, din cauza formării unor structuri care au un aspect asemănător unor plăci, purtând numele de ateroame sau plăci ateromatoase. Aceste ateroame sunt formate de regulă din lipide (grăsimi), calciu, celule inflamatorii, celule musculare şi ţesut conjunctiv. Aceste plăci ateromatoase pot fi prezente în tot corpul, pornind de la inimă, creier, gât şi ajungând la nivelul extremităţilor superioare şi inferioare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Omega 3 Forte, care contribuie la scăderea trigliceridelor şi a colesterolului „rău”.

Ateroscleroza, cauze şi factori de risc

Cauza principală a aterosclerozei este reprezentată de apariţia plăcii aterosclerotice. Această placă se formează în zeci de ani, secundar unui stil de viaţă nesănătos, bogat în alimente procesate, lipsa mişcării, fumat; dar şi din cauza unor boli cronice precum diabetul zaharat tip 2, obezitate, dislipidemie, boli cardiovasculare şi istoric familial de boli cardiovasculare. Factorii de risc întâlniţi în ateroscleroză pot fi împărţiţi în:

  • nemodificabili vârsta, sexul (în special cel masculin), ereditatea;
  • modificabili – care pot fi controlaţi prin modificarea stilului de viaţă, cu abordarea unui stil cât mai sănătos atât din punct de vedere alimentar, cât şi al mişcării. În această categorie intră şi fumatul, sedentarismul, obezitatea, diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arterială;
  • modificabili în curs de evaluare – infecţia cu chlamydia pneumoniae, nivelul crescut al proteinei C reactive, insuficienţa renală, polimorfisme ale 5-lipooxigenazei.

Ateroscleroza: metode prin care o puteţi ţine sub control

Ateroscleroza, simptome

Trebuie precizat că ateroscleroza NU prezintă niciun fel de simptomatologie până în momentul în care placa ateromatoasă atinge proporţia de 40%. Simptomele caracteristice pot fi: durere toracică puternică; durere abdominală cu iradiere în gât, maxilar, umăr – iradiere caracteristică persoanei care suferă de diabet; senzaţie de slăbiciune până la leşin sau/şi sincopă; transpiraţii excesive; ameţeli; probleme respiratorii, în special dificultăţi de respiraţie.

plăci ateromatoase, ateroscleroza, obezitate, dislipidemie, boli cardiovasculare, fumat,

Investigaţii necesare

Abordarea depinde în special de prezenţa sau absenţa simptomelor. La pacientul simptomatic se vor realiza următoarele investigaţii:

  • anamneză
  • analize medicale care să includă obligatoriu glicemia, HbA1C, profilul lipidic, homocisteina, PCR – se consideră că o valoare peste 3 mg/dl este predictivă pentru producerea evenimentelor cardiovasculare
  • electrocardiograma
  • ecografia Doppler
  • ecografia intravasculară – utilizează un transductor cu ultrasunete plasat la vârful cateterului, astfel încât se vor obţine imagini din lumenul arterial
  • angioscopia
  • termografia plăcii – detectează creşterile de temperatură de la nivelul plăcilor ateromatoase, ceea ce reprezintă un proces inflamator intens
  • tomografia de coerenţă optică – se utilizează laserul cu infraroşu, astfel încât se obţin imagini ale plăcii ateromatoase
  • imunoscintigrafia – reprezintă o metodă non-invazivă care se bazează pe administrarea de substanţe radioactive care se acumuleză la nivelul plăcilor, cu risc de mobilitate sau/şi rupere

La pacientul cu risc foarte crescut de ateroscleroză, dar fără simptome, rolul procedurilor invazive nu este stabilit. La aceşti pacienţi se recomandă RMN, CT cu fascicul de electroni sau detectori multipli, deoarece aceste proceduri pun în evidenţă placa ateromatoasă.

Tratament

Tratamentul are la bază controlul factorilor de risc pentru a reduce evoluţia şi chiar pentru a induce regresia plăcilor ateromatoase. La persoanele cu boli cardiovasculare sau cu un risc crescut de boli cardiovasculare se recomandă scăderea LDL-ului sub 70 mg/dl (colesterolul „rău”). Tratamentul este în principal dietetic, cu modificarea stilului de viaţă prin adoptarea unei alimentaţii sănătoase, renunţarea la fumat şi evitarea sedentarismului. În paralel cu modificarea stilului de viaţă se recomandă terapia bolilor care pot induce ateroscleroza, şi anume hipertensiune arterială, diabet zaharat şi dislipidemie. Dar şi terapie antiplachetară când e cazul şi la indicaţia medicului curant.

plăci ateromatoase, ateroscleroza, obezitate, dislipidemie, boli cardiovasculare, fumat,

Sfatul specialistului

  • se recomandă adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, care să includă o alimentaţie sănătoasă, cu evitarea alimentelor procesate, bogate în grăsimi saturate şi glucide simple. Consumul zilnic de legume şi fructe, dar şi cereale, hidratarea cu apă, nu cu sucuri, şi evitarea alcoolului.
  • se va evita sedentarismul prin activitatea fizică zilnică, ce poate însemna mers pe jos peste 30 de minute zilnic, înot, alergare uşoară etc.; şi evitarea fumatului, cu reducerea până la sistarea totală a ţigărilor.
  • de asemenea, se recomandă o scădere ponderală corectă; prin evitarea efectului yo-yo care apare secundar unor cure de slăbire restrictive; înfometare sau ocolirea completă a carbohidraţilor complecşi (care sunt sănătoşi) şi care nu trebuie scoşi din alimentaţie.
  • este necesară reducerea grăsimilor saturate din alimentaţie, pentru scăderea colesterolului şi trigliceridelor, factori de risc crescuţi în formarea plăcii ateromatoase.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.