Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Durerile in piept: ce afectiuni poate ascunde „apasarea”

Dr. Carmen-Lucia Gherghinescu, medic primar cardiologie, medicina interna, Centrul Medical Sanador, www.sanador.ro
2 august 2021
Share
Durerile in piept: ce afectiuni poate ascunde „apasarea”

Cardiopatia ischemica, virozele respiratorii, boala de reflux gastroesofagian, problemele localizate la nivelul coloanei cervicale pot prezenta printre manifestari dureri in piept de mica sau mare intensitate. Tocmai de aceea, este important sa nu le treceti cu vederea.

Afectiunile organelor localizate in torace: pulmonare, pleurale, ale esofagului, cardiace sau chiar ale cutiei toracice se manifesta deseori prin aparitia durerilor in piept. Unele dintre acestea pot semnala probleme grave, cu risc imediat (urgente medicale), altele se pot agrava in timp. Este important de retinut ca orice durere in piept este bine sa fie evaluata de catre medicul specialist.

Cardiopatia ischemica

Cardiopatia ischemica apare din cauza unei circulatii deficitare a sangelui prin arterele care „hranesc” muschiul inimii. In aceasta suferinta, durerea este cunoscuta sub numele de angina pectorala si se declanseaza la efort, ca o „gheara” sau o „apasare” in cosul pieptului, ce poate iradia. Durata este de cateva minute. Atunci cand apare pentru prima data (angina de novo), pacientul trebuie sa se adreseze unui cardiolog pentru evaluare si stabilirea tratamentului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Infarctul miocardic

Cu caracter de urgenta este durerea puternica in piept, apasatoare, sfredelitoare, care dureaza mai mult de 15-20 de minute, cauzata de infarctul miocardic. Apare fie dupa un efort mare, fie in repaus si nu cedeaza la administrarea de nitroglicerina sublingual, fiind insotita de anxietate; necesita prezentarea la medic in cel mai scurt timp. O forma asemanatoare de durere apare si atunci cand exista o fisura in peretele celei mai mari artere care distribuie sangele de la inima catre organe – aorta.

Durerea in piept: metode prin care poate fi prevenita si ameliorata

Virozele respiratorii

Dupa si in timpul virozelor respiratorii este posibil ca tesutul care inveleste si protejeaza inima, pericardul, sa treaca printr-un proces inflamator – boala se numeste pericardită. Durerea in piept este cvasipermanenta, se amelioreaza in pozitie sezand si trebuie sa va prezentati la medic si in acest caz.

res_inainte de embolia pulmonara

Embolia pulmonara

Durerea insotita de dificultatea de a respira, brusc instalata, dupa o perioada mai lunga de repaus la pat sau imobilizare pentru fracturi poate fi expresia unei embolii pulmonare (blocarea unei artere din plamani). Exista si alte boli pleurale sau pulmonare care pot determina aparitia durerilor in piept: pneumonii, pleurezii, pneumotorax, frecvent insotite de tuse, cu modificarea caracterului legat de miscarile respiratorii.

Dr. Florin Chirculescu: „Doar un sfert dintre pacientii cu cancer pulmonar pot fi operati. Restul ajunge prea tarziu”

Boala de reflux gastroesofagian

Dintre bolile digestive, boala de reflux gastroesofagian, ulcerele esofagiene, acalazia (ingustarea esofagului la jonctiunea cu stomacul) sunt cele care pot determina aparitia durerii in piept. Acestea sunt insotite si de fenomene digestive care apar in legatura cu mesele si sunt insotite de refluxul sucurilor digestive sau de modificari ale gustului.

Unele traumatisme

Solicitarea excesiva a muschilor cutiei toracice sau traumatismele pot duce, de asemenea, la aparitia durerilor in piept, la fel si suferintele coloanei cervicale. Acestea sunt cvasipermanente si isi schimba caracterul odata cu schimbarea pozitiei. Nu in ultimul rand, trebuie mentionat faptul ca si cancerul organelor toracice poate sa determine aparitia unor dureri in piept (esofagian, pleural, pulmonar).

Nota pentru articolul «Durerile in piept: ce afectiuni poate ascunde „apasarea”»:4.38/ 5 (8 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.