Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

5 simptome respiratorii care nu trebuie ignorate

2 mai 2023
Share
5 simptome respiratorii care nu trebuie ignorate

Problemele respiratorii, orice forma ar lua, sunt greu de ignorat. Indiferent ca apar in contextul unei viroze sau dupa o simpla alergare, sunt neplacute si, uneori, au cauze deloc banale. De aceea, este important sa le luati foarte in serios, intrucat pot ascunde probleme severe de sanatate.

Persoanele care se confrunta cu tulburari de tipul alergiilor si astmului sunt familiarizate cu senzatiile suparatoare declansate de acestea. Tot aceste persoane stiu insa si sa reactioneze prompt la orice schimbare suspecta si sa isi protejeze sanatatea de o potentiala problema grava de sanatate. Nu acelasi lucru se poate spune despre majoritatea celor care pun simptomele respiratorii pe seama unor cauze banale. Acestea pot ascunde insa tulburari grave care pot pune viata in pericol. Iata la ce simptome trebuie sa fiti atenti.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Tusea

Tusea productiva (umeda) se numara printre simptomele racelii si gripei, afectiuni respiratorii comune in sezonul rece. Ar trebui insa sa va dea de gandit daca acestei manifestari i se asociaza si dispneea (senzatia de lipsa de aer). In acest caz, ar putea indica o problema serioasa de sanatate, precum bronhopneumopatie cronica obstructiva (BPOC). Bronhiile persoanelor afectate de aceasta conditie se ingusteaza, progresiv si ireversibil, facand procesul de respiratie tot mai dificil. Daca tusea se manifesta cu precadere dimineata, ar putea indica prezenta BPOC, la fel si alte simptome care apar in cazurile severe, precum scaderea in greutate sau edemul gleznelor, talpilor ori al gambelor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis BronhoSuport. Datorită substanţelor active, naturale, siropul are un efect calmant, dar şi unul expectorant, ceea ce îl face potrivit atât pentru tusea productivă, cât şi pentru cea seacă.

Respiratia suieratoare

Sunetul ascutit produs de fiecare data cand inspirati si expirati este un semn al ingustarii cailor respiratorii. Explicatiile pentru acest fenomen sunt multiple: poate fi vorba despre astm, o infectie sau o reactie alergica. Tot respiratia suieratoare (wheezing) poate semnala faptul ca o particula inhalata accidental a ramas blocata in interiorul cailor respiratorii. Alte afectiuni pe care le poate indica acest simptom sunt boala de reflux gastroesofagian si insuficienta cardiaca.

Insuficienta cardiaca: cum o recunoasteti

Respiratia superficiala si rapida

Sub influenta stresului sau a unei stari accentuate de anxietate puteti avea tendinta de a vorbi mai repede, respiratia devenind, automat, superficiala si rapida. Fenomenul este insa normal si face parte din raspunsul natural „fight or flight” al organismului. Daca se prelungeste, poate determina hiperventilatie sau senzatia ca nu aveti suficient aer. Hiperventilatia declansata de un episod anxios sau de stresul puternic poate fi gestionata prin consultarea unui terapeut care poate recomanda tehnici de relaxare si de control al stresului. Totusi, hiperventilatia poate fi o manifestare si in cadrul unor probleme severe de sanatate, care necesita interventie medicala prompta, precum infarctul miocardic si embolismul pulmonar.

dispnee

Dispneea la efort

Respiratia dificila este comuna atunci cand depuneti efort fizic, insa ar trebui sa va ingrijoreze cand se instaleaza chiar si in urma activitatilor care, in mod obisnuit, nu determinau astfel de reactii. Explicatia, in acest caz, poate fi o eventuala carenta de fier. Insa, daca remarcati ca ramaneti brusc fara aer in timpul unei activitati sportive, spre exemplu, dispneea ar putea trada probleme la nivelul cailor respiratorii sau al inimii.

Durerea in piept

Daca resimtiti o durere la nivelul pieptului atunci cand respirati, ar putea fi vorba despre un banal muschi intins. Insa nu este intotdeauna cazul, iar acest tip de suferinta poate semnala si instalarea unei infectii periculoase, cum este pneumonia, dar si o problema cardiaca grava. De pilda, durerea in piept resimtita dupa un efort fizic intens sau in urma unui eveniment stresant poate fi cauzata de angina pectorala, o manifestare a bolii cardiace ischemice. Nu in ultimul rand, este important de evidentiat faptul ca durerea in piept este un simptom clasic al infarctului miocardic.

Fumatul este principalul factor declansator al BPOC, fiind afectati si fumatorii pasivi, nu doar cei activi, expusi in mod constant la fumul toxic de tigara. La fel de periculoasa este si poluarea sau expunerea la substante chimice toxice.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.