Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Insuficiența cardiacă: cum o recunoașteți și cum o puteți ameliora

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
14 noiembrie 2023
Share
Insuficiența cardiacă: cum o recunoașteți și cum o puteți ameliora

Insuficienţa cardiacă reprezintă incapacitatea inimii de a pompa suficient sânge în corp la o presiune normală. Insuficiența cardiacă apare, de cele mai multe ori, din cauza slăbirii muschiului inimii, iar acesta nu mai poate funcționa corect. Acest fenomen apare în diferite afecțiuni cardiace, precum boala arterială coronariană, infarctul miocardic, cardiomiopatia și hipertensiunea arterială.

Simptomele de insuficienţă cardiacă pot apărea brusc (insuficienţa cardiacă acută), însă pot apărea și gradual (insuficienţa cardiacă cronică). Dacă aveți insuficiență cardiacă, simptomele pot fi absente sau de intensitate moderată până la severă. În același timp, acestea pot fi constante sau pot apărea și dispărea. Simptomele din insuficiența cardiacă sunt în strânsă legătură cu schimbările ce apar la nivelul inimii și al întregului corp, iar severitatea depinde de cât de slăbită este inima.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita. Contribuie la reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Insuficienţa cardiacă – simptome

  • Congestia pulmonară. O inimă slăbită cauzează acumularea de lichid la nivelul plămânilor. Acest fapt poate cauza senzația de „lipsă de aer” în timpul exercițiilor fizice sau dificultăți de respirație când sunteți în repaus. Congestia pulmonară poate determina și apariția tusei uscate sau a respirației șuierătoare;
  • Retenția de apă. O inimă slăbită pompează o cantitate mai mică de apă către rinichi și cauzează retenția de apă. Aceasta se manifestă prin umflarea gleznelor, a picioarelor, abdomenului și creșterea în greutate. De asemenea, retenția de apă poate duce și la nevoia de a urina mai frecvent în timpul nopții, pe măsură ce corpul încearcă să elimine lichidul în exces. Umflarea abdomenului poate cauza pierderea apetitului sau greață;
  • Amețeală, oboseală și slăbiciune. Din cauza inabilității inimii de a pompa suficient sânge către organe și mușchi, o cantitate mai mică de sânge ajunge la acestea, ceea ce determină apariția oboselii și slăbiciunii. O cantitate mai mică de sânge la nivelul creierului se poate manifesta prin amețeală sau confuzie;
  • Bătăi rapide și neregulate ale inimii. Inima bate mai rapid pentru a pompa suficient sânge în corp. Acest fenomen poate cauza bătăi ale acesteia mai rapide și neregulate.

Dacă aveți insuficienţă cardiacă, puteți avea unul sau mai multe dintre aceste simptome sau niciunul. Unele dintre simptome se pot regăsi si în leziuni mai severe ale inimii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioSuport Naturalis. Conține trei dintre cele mai cunoscute ingrediente care pot proteja sistemul cardiovascular: resveratrol, Omega-3 și coenzima Q10.

insuficienţa cardiacă, sare,

Cum puteți ameliora simptomele de insuficienţă cardiacă?

Iată cum puteți ține sub control simptomele din insuficienţa cardiacă:

  • Mențineți echilibrul hidric. Medicul vă poate cere să țineți o evidență a cantității de lichide pe care o consumați și a frecvenței cu care urinati. Cu cât este prezentă o cantitate mai mare de lichid în corp, cu atât inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa lichidul în exces. Limitarea ingestiei de lichide la mai puțin de doi litri pe zi ajută la prevenirea reapariției simptomelor;
  • Limitați cantitatea de sare consumată. Sarea favorizează retenția de apă și, prin urmare, acumularea de lichide în exces;
  • Țineți greutatea corporală sub control. Trebuie să observați ce greutate aveți fără excesul de lichide. Cântăriți-va la aceeași oră zilnic, de preferat dimineața, în haine de grosime (greutate) asemănătoare, după ce ați urinat și înainte de a mânca;

Țineți evidența acestor valori într-un caiet. Dacă acumulați un kilogram într-o zi sau 5 kilograme într-o săptămână, mergeți la medic pentru a vă ajusta tratamentul.

  • Monitorizați-vă simptomele și luați medicamentele exact așa cum v-au fost prescrise.

Mergeți imediat la medic dacă apar simptome noi sau dacă cele pe care le aveți deja se înrăutățesc. Medicamentele folosite în insuficienţa cardiacă favorizează pomparea sângelui, scad progresia bolii și previn retenția de lichide. Multe medicamente dilată sau relaxează vasele sangvine, pentru a scădea tensiunea arterială.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.