Durerile in gat pot fi simptome banale ale unei afectiuni de sezon, insa pot trada si boli mai grave, inclusiv leziuni canceroase. De aceea, daca acestea persista mai mult de cateva zile, este ideal sa va programati o vizita la medic.
Indiferent care ar fi cauza durerii in gat, pana reusiti sa ajungeti la medic e bine sa tineti cont de cateva sfaturi. Este esential sa renuntati la fumat, alcool, sa va feriti de stres, bauturi foarte reci ori fierbinti, dar si de condimentele in exces. Totodata, tineti sub supraveghere boala de reflux gastro-esofagian, care creste si riscul de cancer in sfera ORL. Foarte important de stiut ca in conditiile de fata fumatul nu face decat sa irite si mai mult gatul. Va prezentam cateva metode prin care poate fi redus disconfortul la nivelul gatului.
· Umidificatorul de camera
Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont este gradul de umiditate din casa. Daca in camera in care stati/dormiti aerul este uscat, ar fi bine sa folositi un umidificator de camera. In lipsa acestuia, se poate lasa in permanenta in camera un vas cu apa. Apoi, este foarte importanta hidratarea corecta, intrucat, in acest fel, sunt fluidificate si eliminate mai usor secretiile, iar iritatia locala se calmeaza. Totodata, consumati cu moderatie bauturile carbogazoase, cele care contin cofeina sau zahar. Si ceaiurile pot fi o optiune plauzibila, in special cel de tei (despre care se stie ca are efect calmant) sau ceaiul de galbenele (este un bun dezinfectant).
· Comprimatele de supt
In ceea ce priveste tratamentul, pentru calmarea durerilor puteti apela, in prima faza, la comprimatele de supt speciale pentru gat. Acestea se elibereaza de la farmacie fara prescriptie medicala, fiind si foarte usor de administrat. Ele se gasesc in mai multe combinatii, de exemplu, cu propolis, lamaie, mentol, eucalipt, miere etc.
· Analgezicele
Pe de alta parte, analgezicele au si ele un rol important, fiindca reduc inflamatiile si pot calma durerile rapid. Dezavantajul este ca nu trateaza si infectiile, ceea ce inseamna ca masura este de ajutor doar pentru moment. Ibuprofenul si paracetamolul sunt cele mai bune si cunoscute analgezice pentru orice tip de durere.
· Spray-urile
Spray-urile de gat reprezinta si ele o optiune eficienta de linistire temporara a acestui simptom suparator, deoarece anesteziaza zona dureroasa si au un efect imediat.
· Comprimatele efervescente
De asemenea, la farmacie puteti gasi si comprimate efervescente, ce au rolul de a calma durerile si de a actiona pe plan local. Insa, daca si dupa aplicarea acestor metode durerea in gat nu cedeaza, atunci apelati degraba la medic.
· Antibioticele se folosesc doar pentru infectii
Durerile in gat pot avea numeroase cauze: de la marirea unei amigdale, otita, raceala, instalarea unei infectii/bacterii la nivelul gatului pana la cancerul in ultimul stadiu. De aceea, uneori este suficient un simplu consult, insa alteori, medicul poate recomanda si efectuarea unor analize. In functie de rezultatul acestora, medicul va putea pune un diagnostic corect si va recomanda tratamentul adecvat.
De pilda, daca durerea este de cauza infectioasa (deci daca e vorba de amigdalita, de laringo-faringita), atunci cel mai probabil va va prescrie antibiotice, insa daca este vorba de o cauza virala, trebuie sa luati antivirale. Mai poate fi vorba de afectiuni ce tin de cavitatea nazala (o tumora, deviatie de sept etc.), care bruiaza functia normala a acestuia. In cazul in care aceasta problema nu este rezolvata, pacientul respira pe gura, iar mucoasa nazala se usuca si apare durerea. Si in acest caz, doar specialistul va sti ce este de facut.
Unele cercetari in domeniu realizate in Noua Zeelanda arata ca inhalarea produselor care contin mentol este, de asemenea, benefica in cazul congestiei nazale, ameliorand simptomele. Si unele tipuri de miere pot lupta contra infectiilor gatului, deoarece contin in mod natural peroxid de hidrogen, ce are proprietati antibacteriene. Tratamentul luat la intamplare atrage uneori dupa sine consecinte mai grave decat afectiunea pentru care a fost administrat! De aceea, nu luati antibiotice sau alte medicamente periculoase fara prescriptia medicului.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Cezara Danciu
Medic ORL Spitalul Clinic Coltea
Nu ati scris nimic despre compriatele de supt. Eu iau Isla si sunt foarte multumita de lee la cit de repede isi fac efectul. M<ereu ma suparau durerile in git pentru ca am dezvoltat o sensibilitate pt ca mai si vrb mult la servici. De cind am aflat de ele s-a terminat cu deranjul.