Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Bronsita acuta

19 noiembrie 2006
Share

Fiecare dintre noi am avut cel putin un episod de bronsita sau pneumonie frecvent intalnite in perioadele reci ale anului. Bronsita acuta este o boala a cailor aeriene superioare cu durata scurta de evolutie, de obicei neasociata cu modificari radiologice pulmonare.

 

Care sunt cauzele bronsitei acute?

Virusurile sunt frecvent implicate in declansarea episoadelor de bronsita acuta cel mai des intalnite fiind virusul gripal de tip a, tip b, virusul sincitial respirator (mai frecvent intalnit la copii), parainfluenza, mycoplasma pneumoniei, borderella pertusis, chlamydia pneumonie.

Malnutritia, expunerea indelungata intr-un mediu poluant, inhalarea accidentala de vapori toxici (amoniac, acetona, benzen), fumul de tigari sunt factori care contribuie si ei la declansarea episoadelor de bronsita. Persoanele cu boli pulmonare cronice preexistente, astm, copiii cu adenoidita, amigdalita hipertrofica au o incidenta mai mare in producerea bolii.

Bacteriile – pneumococul, streptococul, germenii gram negativi sau anaerobi – pot suprainfecta bronsita virala, tabloul clinic devenind mai zgomotos. Bronsitele acute pot sa apara si in cadrul bolilor infectioase sistemice cum ar fi rujeola, varicela, mononucleoza infectioasa.

 

Cum recunoastem o bronsita?

Clinic se manifesta prin tuse seaca nonproductiva (in bronsitele virale), sau mucopurulenta (in bronsitele bacteriene), febra, rinoree seromucoasa, faringe hiperemic, raluri bronsice stetoacustic pulmonar. Daca evolueaza si cu obstructia de cai aeriene superioare poate sa apara dispneea, cianoza, chiar insuficienta respiratorie acuta (frecvent intalnita la copiii decompensati).

 

Cum trebuie investigata o bronsita acuta?

Diagnosticul se bazeaza de obicei pe simptomatologie si semne clinice, examenul radiologic pulmonar fiind util pentru excluderea unei pneumonii asociate. Poate fi indicat si examenul bacteriologic de sputa, in special in cadrul unei suprainfectii pulmonare bacteriene.

 

Evolutia bronsitei acute

Durata simptomelor bronsitei este de 5-10 zile si prognosticul este bun. Complicatiile sunt rare. O evolutie severa este posibila insa la persoanele in varsta sau cu boli pulmonare cronice, profilaxia cu vaccin antigripal fiind necesara in acest caz.

Tratamentul bolii este simptomatic (antitermice, analgezice, antiinflamatorii, antitusive, dezinfectante nazale) asociat cu antibiotice numai in cazul unei suprainfectii pulmonare bacteriene asociate. Hidratarea corecta (ceai, compot, apa), cel putin 2 l pe zi, este de asemenea foarte importanta in evolutia clinica a pacientului. Evitand mediile toxice, umiditatea, asigurand profilaxia unui vaccin antigripal putem sa evitam aparitia bronsitei in perioadele reci.

Dr. Simona Olaru

Medic medicina de familie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.