Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Apneea in somn poate fi combatuta!

1 decembrie 2007
Share

Atipiti la televizor imediat ce va asezati in fotoliu sau cand asteptati sa intrati la medic? Va vine somnul cand sunteti la volan sau, mai grav, deja ati adormit? Sforaiti foarte puternic? Partenerul sau partenera dvs. a observat ca vi se opreste respiratia in timpul somnului? Daca raspundeti cu „da” la cel putin o intrebare, puteti suferi de o tulburare a respiratiei in timpul somnului numita apnee. Consultati un medic specialist pneumolog care va poate pune diagnosticul si care va poate oferi un tratament corespunzator.

Apneea in somn reprezinta o scadere sau oprire a respiratiei in timpul somnului care determina o diminuare a cantitatii de oxigen inspirate si in acelasi timp treziri repetate. Aceste manifestari sunt responsabile de fragmentarea somnului care devine astfel neodihnitor. Asa se explica somnolenta in timpul zilei, mai ales in momentele de scadere a atentiei.

Tabloul clinic
Apneea centrala in somn este determinata de anomalii de functionare a centrului nervos respirator si se manifesta prin oprirea temporara a respiratiei in timpul somnului fara efort respirator vizibil. Acest tip de apnee este de obicei asociata unor boli neurologice sau cardiovasculare. Apneea obstructiva in somn este determinata de obstructia temporara a fluxului de aer, de obicei la nivelul faringelui. Pacientul „lupta” pentru a respira, ceea ce determina trezirea si fragmentarea somnului. De asemenea, obezitatea, hipotiroidismul si afectiunile rinosinusale cronice favorizeaza aparitia acestei afectiuni.

Semnele apneei obstructive
Manifestarile apneei in somn depind de severitatea bolii, care, la randul ei, este dependenta de numarul de episoade de apnee pe ora de somn si de severitatea acestora. Manifestarile sunt de doua tipuri:
In timpul somnului determina treziri repetate, complete sau partiale, uneori insotite de senzatia de panica. In acelasi timp, partenerul sau partenera pacientului poate observa episoadele de oprire a respiratiei sau sforaitul puternic sau neregulat. In timpul zilei, pacientul acuza somnolenta excesiva, care se poate exprima in orice moment, inclusiv in timpul sofatului, apneea in somn fiind una dintre cauzele importante de accidente rutiere prin adormirea la volan. Lipsa de concentrare si scaderea performantelor intelectuale sunt alte consecinte neplacute ale acestei boli.
Apneea obstructiva in somn favorizeaza aparitia sau agravarea hipertensiunii arteriale, a insuficientei cardiace si a bolii cardiace ischemice. In acelasi timp se asociaza frecvent cu bronhopneumopatia obstructiva cronica, agravand evolutia acesteia.

Adresati-va medicului!

Diagnosticul apneei in somn se poate realiza cu ajutorul unor inregistrari efectuate in timpul somnului asupra respiratiei, activitatii cordului si a sistemului nervos cu ajutorul unor dispozitive speciale. Polisomnografia este investigatia completa care se practica in laboratorul de somnologie si realizeaza diagnosticul de precizie al tulburarilor respiratorii ce apar in timpul somnului. In plus, exista o serie de somnografe portabile care pot fi folosite la domiciliul pacientului dupa ce au fost montate in laboratorul de somnologie, urmand ca pacientul sa revina ulterior cu inregistrarile efectuate. Indiferent de metoda folosita, citirea si interpretarea inregistrarilor trebuie efectuata de un pneumolog specialist in medicina somnului care va face si prescriptia terapeutica adecvata.

Conduita terapeutica
Primele masuri se adreseaza conditiilor care predispun la aparitia acestei boli daca acestea sunt prezente: scadere ponderala la cei obezi, tratamentul hipotiroidismului, tratamentul medical sau chirurgical al afectiunilor rinosinusale asociate. Masuri simple, cum ar fi evitarea somnului pe spate si a meselor abundente si a alcoolului seara, pot fi de asemenea utile. In formele severe de apnee obstructiva in somn, care nu sunt ameliorate de masurile simple descrise mai sus, este indicat tratamentul cu presiune pozitiva continua aplicat cu ajutorul unui aparat de ventilatie si a unei masti care se fixeaza strans pe fata pacientului in timpul somnului. Folosirea acestui aparat creeaza o presiune pozitiva continua la nivelul faringelui, ceea ce impiedica obstructia. Astfel, se mentine oxigenarea corecta si se evita trezirile repetate. Totodata, prin aceasta metoda, se amelioreaza sau chiar dispare somnolenta diurna, precum si consecintele neplacute asupra capacitatii de concentrare si randamentului intelectual.

Retineti: Apneea obstructiva in somn este o boala frecventa, cu consecinte uneori foarte grave, inclusiv risc de accidente rutiere prin adormirea la volan. Boala poate fi diagnosticata de catre medicul pneumolog cu ajutorul unor inregistrari efectuate in timpul somnului care precizeaza si severitatea bolii. Se recomanda tratamentul cu presiune pozitiva continua cu ajutorul unor aparate de ventilatie, prin care se previn episoadele de apnee, conducand chiar la disparitia manifestarilor bolii.

Dr. Dragos Bumbacea
Medic primar pneumolog

Nota pentru articolul «Apneea in somn poate fi combatuta!»:4.00/ 5 (10 voturi)

3 comentarii pentru articolul “Apneea in somn poate fi combatuta!”

 1. a**c**d** spune:

  Sotul meu cred ca sufera de aceasta boala! Ce este de facut? Unde sa mergem? Multumrdc

  1. farmaciata spune:

   Buna ziua,
   In acest caz trebuie sa mergeti la pneumolog. Va fi necesara o inregistrare a respiratiei in timpul somnului si ulterior dupa ce se cuantifica gradul apneei in som va poate fi recomandata utilizarea unui aparat cu care sotul dumneavoatsra sa doarma si care va ajuta la remedierea acestei probleme.
   Dr. Alin Popescu

 2. m**i** spune:

  Mie mi se intampla chiar inainte sa adorm de multe ori, deci sunt constient de asta. Ceea ce mi se pare intrigant e faptul ca nu e obstructiva, nu are legatura cu caile respiratorii, cel putin in prima faza. Imi dau seama ca ma gandesc la mii de lucruri inainte sa adorm complet, si in functie de efortul de a ma concentra asupra unui lucru sau altul apare o astfel de pauza. probabil ca in timpul somnului apare si forma obstructiva, intrucat si din pacate fumez de la vreo 14 ani, iar acum am 34… si mai sufar si de o rinita sau sinuzita de pe la…17-18 ani. Azi, de exemplu, simt si o apasare la nivelul pieptului, iar episoadele au fost atat de dese incat am renuntat sa mai dorm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate