Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Metode prin care ameliorați tusea și respirația șuierătoare

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
5 octombrie 2023
Share
Metode prin care ameliorați tusea și respirația șuierătoare

Există numeroase cauze responsabile pentru tuse însoțită de respirație șuierătoare (wheezing), printre care infecțiile acute ale tractului respirator. Atunci când nu există o cauza evidentă a acestor simptome, este posibil să suferiți de o afecțiune cronică, precum astm, bronșită, emfizem pulmonar sau pneumonie.

Aceste două simptome (tuse și respirație șuierătoare) anunță faptul că tractul respirator este iritat, blocat sau infectat. Episoadele de tuse și respirația șuierătoare pot afecta somnul și odihna și vă pot face să vă simțiți nervos și obosit. Care sunt metodele care vă ajută să ameliorați episoadele de tuse și respirația șuierătoare, aflați în rândurile de mai jos.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Septocalmin Forte care contribuie la calmarea gâtului iritat, ajută la menţinerea confortului căilor respiratorii şi susţine buna funcţionare a sistemului imunutar.

Ceaiul de ghimbir

O cană de ceai de ghimbir băută înainte de culcare poate ameliora simptomele de tuse și respirație șuierătoare. Elementele iuți ale ghimbirului pot acționa că un expectorant, eliminând excesul de mucus care irită gâtul. De asemenea, acesta poate relaxa căile aeriene și vă poate oferi o senzație de calmare la nivelul pieptului.

Uleiurile esențiale de mentă și eucalipt

Uleiurile esențiale de mentă și eucalipt sunt benefice pentru tuse și respirație șuierătoare, în special atunci când acestea sunt folosite pentru masarea pieptului. Vaporii eliminați din aceste uleiuri puternice pătrund în căile aeriene, ameliorând respirația și reflexul de tuse. Este recomandat să faceți o baie caldă, după care masați zona pieptului cu aceste uleiuri și aplicați un prosop umed și cald timp de 30 de minute pentru beneficii maxime.

Sauna

Este benefică pentru orice tip de gripă sau răceală. Dacă nu aveți acces la saună, lăsăți apa fierbinte de la baie sa curgă până ce se face abur. Inhalati acești aburi profund timp de 15 minute. Căldura și aburii de la apa caldă vă pot ameliora respirația șuierătoare prin relaxarea cailor aeriene.

Beneficiile ceaiului de menta

secundara_tuse_inainte de Ceaiul de menta

Ceaiul de menta

Beți o cană de ceai de mentă de două ori pe zi. Elementele conținute de acesta pot ameliora durerea în gât, în timp ce oprește reflexul de tuse. Evitați adăugarea de îndulcitori în ceai, precum zahărul și mierea, deoarece pot agrava tusea.

Lichidele calde ajută în ameliorarea acestor simptome prin fluidizarea mucusului în exces, favorizând astfel eliminarea acestuia. Este important să rămâneți hidratat atunci când este prezentă congestia de orice tip.

Renunțați la fumat

Pentru ameliorarea iritatiei căilor aeriene, este important să renunțați la fumat, deoarece acesta este una dintre principalele cauze de tuse din emfizemul pulmonar și bronșita cronică.

De asemenea, fumatul pasiv este dăunător, în special pentru copii. Copiii expuși la fumatul pasiv au un risc mai mare de dezvoltare a astmului și a crizelor astmatice, precum și a infecțiilor de tract respirator.

Medicamentele

Există mai multe tipuri de medicamente folosite pentru a ameliora tusea și respirația șuierătoare. Printre acestea, se numără dropsurile ce conțin mentă, eucalipt, lămâie sau o combinație a acestora. De asemenea, puteți lua, la sfatul medicului, bronhodilatatoare inhalatoare. Aceste substanțe acționează prin relaxarea mușchilor căilor aeriene pentru a îmbunătăți respirația. În consecință, respirația șuierătoare, tusea și dispneea (senzația de „lipsa de aer”) pot fi ameliorate imediat.

Este important să consultați un medic înainte de a folosi aceste substanțe. Acesta vă poate face investigații suplimentare, precum o radiografie pulmonară și teste respiratorii, pentru a depista cauza acestor simptome și vă poate prescrie tratamentul corespunzător. Administrați medicamentele sub forma prescrisă de medic.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.