Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Ce legatura exista intre boala celiaca si pneumonie

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
2 iunie 2017
Share
Ce legatura exista intre boala celiaca si pneumonie

Boala celiaca sau intoleranta la gluten creste riscul aparitiei altor afectiuni, inclusiv a bolilor autoimune, osteoporozei, chiar a intoleranta la lactoza. Insa, riscul pentru pneumonie poate fi la fel de crescut, in acest caz.

Pneumonia reprezinta o infectie a plamanilor, ce poate cauza grave complicatii in randul persoanelor de orice varsta. Dar aceasta este mai severa in cazul varstnicilor si al persoanelor care sufera de boli cronice grave. Daca aveti boala celiaca, cea mai buna metoda prin care puteti tine pneumonia la distanta este sa va vaccinati.

Din ce cauza apare pneumonia

Exista mai multe tipuri de pneumonie, dar si multi agenti infectiosi ce pot cauza aceasta boala, precum bacteriile, virusurile si fungii. Este posibil sa faceti pneumonie si de la aparatele de aer conditionat. Cele mai frecvente simptome ale pneumoniei sunt reprezentate de tuse, senzatia de „lipsa de aer”, febra, frisoane si slabiciune musculara. Atunci cand tusiti, puteti expectora mucus de culoare galbena sau verde si puteti resimti dureri in piept. In randul persoanelor in varsta, pneumonia poate cauza confuzie. Pneumonia se poate agrava rapid si poate duce chiar la deces.

Tratamentul acesteia depinde de tipul de pneumonie. In cazul celei bacteriene, este recomandat tratamentul cu antibiotice, dar nu si in cazul celei cauzate de un virus. Indiferent de tipul pneumoniei, este indicat sa va odihniti, sa beti multe lichide si sa urmati intocmai tratamentul prescris de medic.

Boala celiaca si riscul de pneumonie

Exista mai multe studii care au aratat legatura dintre boala celiaca si pneumonie. Persoanele cu boala celiaca au un risc mai mare de a dezvolta pneumonie, in special in cazul celor nevaccinate. Persoanele cu intoleranta la gluten, mai ales cele sub 65 de ani, au un risc mai mare de a face pneumonie, comparativ cu cele vaccinate. Exista, insa, cazuri izolate in care pneumonia poate sa apara chiar si in cazul persoanelor cu boala celiaca vaccinate impotriva pneumoniei.

Cum puteti reduce acest risc

Riscul de a deceda din cauza pneumoniei poate fi, de asemenea, mai mare, cel putin in cazul persoanelor cu intoleranta la gluten care au suferit forme mai severe in momentul diagnosticului. In general, persoanele cu boala celiaca au un risc mai mare de deces din cauza altor afectiuni, printre care si pneumonia, fiind una dintre principalele cauze de deces in randul varstnicilor. Daca aveti boala celiaca, cel mai bun mod prin care puteti scadea riscul de pneumonie este vaccinul.

intoleranta la gluten

Intoleranta la gluten: stiti care sunt simptomele?

Este recomandat ca toate persoanele peste 65 de ani sa fie vaccinate impotriva pneumoniei, pentru a preveni complicatiile ulterioare. Acest tip de vaccin nu va protejeaza insa impotriva tuturor formelor pneumoniei, dar va ofera protectie pentru cele mai multe forme. Deci, daca aveti boala celiaca, discutati cu medicul in legatura cu tipul de vaccin de care aveti nevoie. Preventia este importanta, deoarece va poate scapa de o afectiune ce poate deveni severa, chiar mortala.

Sfatul specialistului

In plus, trebuie sa urmati intocmai dieta fara gluten, pentru a scadea riscul de pneumonie. Persoanele care au intoleranta la gluten si urmeaza acest tip de dieta pot imbunatati functia splinei, organ ce joaca un rol important in imunitate si ajuta impotriva pneumoniei cauzata de bacterii.

Simptomele caracteristice bolii celiace apar ca urmare a leziunilor intestinale cauzate de ingestia glutenului. Difera de la caz la caz, de la simptome usoare, care trec deseori neobservate, la simptome si complicatii severe, care altereaza calitatea vietii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.