Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Astm bronsic: tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune

22 mai 2014
Share

Preventia este intotdeauna cea mai buna strategie. O persoana cu astm bronsic ar trebui sa stie care sunt situatiile care conduc la aparitia unui atac astmatic, cum ar fi expunerea la alergeni, infectiile respiratorii, vremea de afara si asa mai departe, pentru a evita aceste situatii pe cat posibil. Astmul bronsic este o boala cronica ce afecteaza bronhiile, acestea ingustandu-se, iar in cele din urma apar dificultati la inspiratie si expiratie.

 

Astmul nu poate fi tratat, insa simptomele acestei afectiuni pot fi controlate, tocmai de aceea este foarte important sa discutati cu medicul dumneavoastra.

 

Astm bronsic: simptome

Printre simptomele astmului bronsic se numara dificultate la respiratie, senzatia de apasare sau durere in piept, problemele de somn cauzate de dificultatile de respiratie, tuse sau respiratie suieratoare atunci cand o persoana expira, si aceleasi simptome se intalnesc si in cazul unei raceli sau in cazul gripei. Atunci cand astmul se agraveaza, simptomele sunt mult mai frecvente, respiratia devine din ce in ce mai grea. Pentru unele persoane, simptomele astmului se inrautatesc ca urmare a unor alergeni precum parul de animale sau polenul, anumite substante iritante care se intalnesc la locul de munca, cum ar fi fumul chimic sau anumite gaze, aerul rece sau aerul uscat.

 

Cauzele astmului bronsic

Inca nu se stie exact de ce unii oameni se imbolnavesc de astm si altii nu, insa se pare ca aceasta afectiune ar aparea ca urmare a unei combinatii de factori genetici, dar si de mediu. Astmul poate fi declansat de alergenii despre care aminteam mai sus, de activitatea fizica (astmul indus de efort), anumite medicamente, inclusiv beta-blocante, emotiile puternice, stresul, conservantii prezenti in unele tipuri de alimente si bauturi, boala de reflux gastroesofagian etc.

 

Astmul bronsic si factorii de risc

Exista mai multi factori de risc care conduc la dezvoltarea astmului, printre care un parinte sau un frate care se confrunta deja cu aceasta problema, o alta problema alergica precum dermatita atopica, obezitatea, fumatul, expunerea la fumul de tigara. Printre complicatiile astmului se numara ingustarea permanenta a tuburilor bronsice care afecteaza respiratia, efectele secundare ale utilizarii pe termen lung a unor medicamente impotriva astmului. Pentru detectarea astmului bronsic exista cateva teste speciale, printre care spirometria care estimeaza ingustarea tuburilor bronhice prin verificarea aerului expirat, precum si prin viteza de respiratie.

 

Astm bronsic: tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiuneAstm bronsic: tratament

Preventia si controlul pe termen lung sunt esentiale in ceea ce priveste atacurile de astm. Este foarte important sa invatati sa detectati factorii declansatori, astfel incat sa luati anumite masuri. Tratamentul medicamentos depinde de o serie de aspecte cum ar fi varsta, simptomele si asa mai departe. Medicamentele administrate pe termen lung sunt secretul impotriva astmului bronsic, pentru a controla, practic, simptomele. Printre aceste medicamente se numara corticosteroizii inhalatori, modificatorii de leucotriene care amelioreaza congestia si mancarimile, substantele cu actiune de lunga durata betaagoniste etc. Exista, de asemenea, medicamente care amelioreaza rapid simptomele in timpul unui atac de astm. Medicina alternativa ne propune tehnicile de respiratie, acupunctura, tehnicile de relaxare, remediile din plante si consumul de alimente care contin acizi grasi Omega-3, deoarece acestia au capacitatea de a reduce inflamatia.

 

Ruxandra Raica
Sursa: mayoclinic.org

Nota pentru articolul «Astm bronsic: tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune»:4.30/ 5 (20 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate