Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Astm bronșic: tot ce trebuie să știi despre această afecțiune

8 septembrie 2023
Share
Astm bronșic: tot ce trebuie să știi despre această afecțiuneAstm bronsic

Prevenția este întotdeauna cea mai bună strategie. O persoană cu astm bronșic ar trebui să știe care sunt situațiile care conduc la apariția unui atac astmatic, cum ar fi expunerea la alergeni, infecțiile respiratorii, vremea de afară și așa mai departe, pentru a evita aceste situații pe cât posibil. Astmul bronșic este o boală cronică ce afectează bronhiile, acestea ingustându-se, iar în cele din urmă apar dificultăți la inspirație și expirație.

Astmul bronșic nu poate fi tratat, însă simptomele acestei afecțiuni pot fi controlate, tocmai de aceea este foarte important să discutați cu medicul dumneavoastră.

Astm bronșic: simptome

Printre simptomele de astm bronșic se numără dificultatea la respirație, senzația de apăsare sau durere în piept, problemele de somn cauzate de dificultățile de respirație, tusea sau respirația șuierătoare atunci când o persoană expiră, și aceleași simptome se întâlnesc și în cazul unei răceli sau în cazul gripei. Atunci când astmul bronșic se agravează, simptomele sunt mult mai frecvente, respirația devine din ce în ce mai grea. Pentru unele persoane, simptomele astmului se înrăutățesc ca urmare a unor alergeni precum părul de animale sau polenul, anumite substanțe iritante care se întâlnesc la locul de muncă, cum ar fi fumul chimic sau anumite gaze, aerul rece sau aerul uscat.

Astm bronșic: cauze

Încă nu se știe exact de ce unii oameni se îmbolnăvesc de astm bronșic și alții nu, însă se pare că această afecțiune ar apărea ca urmare a unei combinații de factori genetici, dar și de mediu. Astmul poate fi declanșat de alergenii despre care aminteam mai sus, de activitatea fizică (astmul indus de efort), anumite medicamente, inclusiv beta-blocante, emoțiile puternice, stresul, conservanții prezenți în unele tipuri de alimente și băuturi, boala de reflux gastroesofagian etc.

Astm bronșic: factori de risc

Există mai mulți factori de risc care conduc la astm bronșic, printre care un părinte sau un frate care se confruntă deja cu această problemă, o altă problemă alergică precum dermatita atopica, obezitatea, fumatul, expunerea la fumul de țigară. Printre complicațiile astmului se numără îngustarea permanentă a tuburilor bronșice care afectează respirația, efectele secundare ale utilizării pe termen lung a unor medicamente împotriva astmului. Pentru detectarea astmului bronșic există câteva teste speciale, printre care spirometria care estimează îngustarea tuburilor bronhice prin verificarea aerului expirat, precum și prin viteza de respirație.

Astm bronșic: tratament

Prevenția și controlul pe termen lung sunt esențiale în ceea ce privește atacurile de astm bronșic. Este foarte important să învățați să detectați factorii declanșatori, astfel încât să luați anumite măsuri. Tratamentul medicamentos depinde de o serie de aspecte cum ar fi vârsta, simptomele. Medicamentele administrate pe termen lung sunt secretul împotriva astmului bronșic, pentru a controla, practic, simptomele. Printre aceste medicamente se numără corticosteroizii inhalatori, modificatorii de leucotriene care ameliorează congestia și mâncărimile, substanțele cu acțiune de lungă durată betaagoniste etc. Există, de asemenea, medicamente care ameliorează rapid simptomele în timpul unui atac de astm. Medicina alternativă ne propune tehnicile de respirație, acupunctura, tehnicile de relaxare, remediile din plante și consumul de alimente care conțin acizi grași Omega-3, deoarece aceștia au capacitatea de a reduce inflamația.

Sursa: mayoclinic.org

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.