Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Tusea persistentă: care sunt cauzele?

Dr. Daniela Chiriţă, medic primar pneumologie, Clinica de Diagnostic GRAL Medical, Bucureşti
24 noiembrie 2022
Share
Tusea persistentă: care sunt cauzele?

Tusea poate apărea şi la persoanele sănătoase, fiind un mecanism reflex de apărare. În bolile pulmonare tusea este un semnal de alarmă. Iar în infecţiile precum gripa sau tuberculoza pulmonară, tusea reprezintă calea de răspândire a infecţiei, prin picăturile mici infectante – droplets, transmise prin aer. Aflaţi ce cauze are tusea persistentă.

Tusea este un mecanism de apărare a căilor aeriene de orice ar putea fi inhalat sau aspirat şi de îndepărtare a mucusului, substanţelor toxice şi a microorganismelor infecţioase din laringe, trahee şi bronhiile mari. Tusea implică un arc reflex care se activează când sunt iritaţi anumiţi receptori situaţi în diverse zone la nivelul capului şi gâtului. Diferite particule inhalate, vapori, gaze, fumul, praful sau aerul rece pot irita aceşti receptori şi pot provoca tusea. Ea nu este o boală, dar poate fi un simptom obişnuit al multor afecţiuni pulmonare şi extrapulmonare. Tusea este un simptom extrem de frecvent, 1 din 4 consultaţii la medicul de familie, în special pentru copii, sunt pentru tuse.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena siropul BronhoSuport, recomandat atât pentru tuse seacă, cât şi pentru tuse productivă.

Tipuri de tuse

În funcţie de durată, putem caracteriza tusea ca fiind acută sau subacută. Tusea acutăeste în majoritatea cazurilor produsă de răceală sau gripă. Ea începe lent şi tinde să se amelioreze între a treia şi a cincea zi. Tusea din „răceli comune”, de sezon, nu este o problemă serioasă de sănătate decât dacă durează mai mult de 14 zile.

Tusea subacută apare de regulă după o infecţie respiratorie, de obicei virală. Ea poate dura până la 3-8 săptămâni. Dacă persistă mai multe zile, este indicată vizita la medic. Tusea subacută poate apărea şi din alte cauze, cum este cea produsă de bacteria Bordetella Pertussis, care este foarte contagioasă şi pe care o numim tuse convulsivă. Tusea din astm, bronşita cronică, sinuzita sau bronşiectazia este tot tuse subacută.

Dacă persistă peste opt săptămâni, este o tuse cronică. Indiferent de natura ei, tusea alterează calitatea vieţii pacientului şi a anturajului său.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Bronhosuport – 7 plante + miere; sirop antitusiv, care susţine sănătatea şi buna funcţionare a sistemului respirator, protejează mucoasa bronşică şi ajută la obţinerea unui confort respirator.

Principalele cauze ale tusei cronice

Există mai multe cazuri în care apare tusea cronică. Principalele patru cauze, şi cel mai des întâlnite, de tuse cronică cu radiografie normală la un nefumător sunt: sindromul postnazal drip, rinoreea cronică cu scurgere nazală posterioară; refluxul gastroesofagian; astmul (în special astmul tusiv); medicamentele folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale de grad 2, cele inhibitoare de enzimă de conversie.

Alte cauze de tuse cronică sunt boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), cancerul pulmonar şi bronşiectaziile. În concluzie, tusea cronică poate fi atât un fenomen de apărare, ca răspuns la o agresiune fizică, menită să elibereze bronhiile, traheea sau laringele de mucozităţile care le pot obstrua (bloca), cât şi un răspuns reflex la o iritaţie a mucoasei căilor aeriene (inflamaţie, corp străin, cum este refluxul gastroesofagian).

Tusea cronica: din ce cauza apare si cum poate fi ameliorata acasa

tuse persistentă, tipuri de tuse, cauzele tusei, tuse cronică, tuse acută, tratament tuse,

Metode de diagnostic

Diagnosticul de tuse cronică este stabilit de medicul specialist pneumolog. Dacă tusea cronică este însoţită de bronhoree purulentă, ea poate evoca bronşiectazii care se diagnostichează prin examen CT torace nativ. În prezent, imagistica toracică se referă la examenul CT toracic şi nu se mai limitează la radiografia toracică. Singura excepţie fiind diagnosticul de astm. Indiferent de tipul tusei, o consultaţie la medicul specialist este obligatorie. El este cel în măsură să stabilească gravitatea şi tipul tusei şi să prescrie tratamentul personalizat pacientului.

Semne care ne trimit urgent la medic

Semnele de alarmă pentru tuse sunt:

  • hemoptizia – tusea cu sânge;
  • apariţia unei scăderi ponderale inexplicabile;
  • tusea care persistă peste 3 săptămâni;
  • apariţia sau modificarea tusei la un fumător poate evoca un cancer bronşic;
  • tuse însoţită de disfonie (răguşeală), disfagie (senzaţie de dificultate la înghiţit);
  • apariţia durerii toracice sau dispneei.

Tratamentul tusei este etiologic, în funcţie de cauză şi simptomatic. Acesta este prescris de medicul specialist pneumolog. Tusea acută cauzată de răceală poate fi tratată cu medicaţie simptomatică, dar tusea cauzată de diverse afecţiuni mai severe trebuie tratată conform indicaţiilor medicului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.