Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Astmul la copii. Cum il tratam?

6 octombrie 2011
Share

Astmul este o boala des intalnita in randul copiilor, care afecteaza bronhiile, ingreunand respiratia. Problemele pot aparea de la varste fragede si pot persista pana la maturitate, astmul devenind o boala cronica.

Astmul bronsic debuteaza treptat, iar simptomele pot fi usoare sau severe. Confruntarea cu problemele respiratorii ale copilului de indata ce apar este esentiala pentru a pastra sub supraveghere posibilele complicatii.

Care sunt simptomele?

Simptomele astmului implica tuse uscata, tulburari de somn, respiratie greoaie, oboseala si wheezing (zgomot deranjant provocat de ingustarea bronhiilor).  Exista si cativa factori care pot inrautati simptomele astmului, precum: aerul rece, mucegaiul, poluarea, gripa sau guturaiul.

Cauzele aparitiei astmului in randul copiilor

In ceea ce-i priveste pe copii, ei pot manifesta mai multe tipuri de astm. Este vorba in primul rand despre forma normala de astm, moment in care caile respiratorii se inflameaza, si in al doilea rand, exista si problemele respiratorii, atunci cand plamanii au de suferit din cauza unei infectii.

Printre cauzele aparitiei astmului se numara predispozitia genetica, dar si anumite infectii ale plamanilor si tractului respirator (de exemplu, virusul sincitial respirator). In alte cazuri, copiii astmatici care sunt tinuti departe de alergeni (particulele de praf si polen), pot fi feriti de acest tip de astm dobandit in urma unei alergii, mult mai frecvent intre 5 si 20 de ani.

Poate fi tratat astmul?

Nu este aproape nicio diferenta intre tratamentul care se aplica adultilor si cel care se aplica copiilor. Un lucru foarte important este evitarea alergenilor, medicatia recomandata fiind deseori aceeasi, atat in cazul copiilor, cat si in cazul adultilor. Diferenta o fac insa aparatele folosite de copii pentru a respira. Un copil de 12 ani, spre exemplu, nu poate folosi un inhalator, ci un pulverizator. Astfel, va putea respira aerosoli. Tratamentul inhalat include corticosteroizi ce reduc inflamatiile, permitand cailor respiratorii sa se relaxeze. Exista si medicamente sub forma de tablete masticabile, pentru prevenirea simptomelor.

Aparitia episoadelor astmatice acute

Crizele astmatice sunt extrem de neplacute si pot inrautati boala. Aceste crize pot aparea in momentul in care un copil prezinta modificari grave ale fluxului expirator, nu are simptome o perioada lunga de timp, are o varsta foarte mica, nu i se administreaza corticosteroizi la timp sau nu are suportul moral al familiei.

Ingrijirea copiilor cu astm la scoala

Este foarte important ca asistentele medicale din scoli si gradinite sa stie cum ar trebui sa ingrijeasca fiecare copil care sufera de o astfel de afectiune, si sa detina planul administrarii medicatiei. Nu trebuie inlaturat nici aspectul emotional care, datorita faptului ca obosesc mult mai repede decat ceilalti, se pot izola, se pot simti dati la o parte, iar mai tarziu, se pot confrunta cu adevarate probleme.

Este extrem de important ca parintii sa apeleze la medicul pediatru, la medicul de familie si la medicul internist pentru diagnosticarea astmului. De asemenea, este nevoie de consultul unui alergolog sau pneumolog in momentul in care simptomele prezentate se inrautatesc sau tratamentul nu da rezultate.

In urma unui studiu realizat in anul 2007, s-a descoperit ca acei copii care au astm sunt mult mai predispusi la a suferi tulburari comportamentale, depresie, dificultate la invatare etc.

Text: Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.