Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Cum putem controla astmul bronsic?

1 aprilie 2010
Share

Astmul bronsic este o boala inflamatorie cronica a cailor respiratorii inferioare, bronhiile. Aceasta inflamatie produce modificari importante la nivelul peretilor bronhiilor: ingustarea cailor respiratorii, productie crescuta de secretii mucoase, chiar fibroza in stadii avansate.

La persoanele care sufera de astm, bronhiile se ingusteaza, astfel incat apar dificultati in circulatia aerului atat la inspiratie, cat si la expiratie.

Astmul bronsic, declansat de alergeni si infectii respiratorii
Factorii care favorizeaza dezvoltarea astmului sunt reprezentati de factorii genetici, obezitatea si sexul. Factorii care declanseaza astmul bronsic sunt:
Alergenii de interior (praf de casa, mucegai, animale cu blana) si de exterior (polen, fungi); Infectiile respiratorii, mai ales virale; Alergenii de la locul de munca; Fumul de tigara.

Cum se manifesta?
Simptomele caracteristice astmului bronsic sunt crizele de sufocare, crizele de tuse insotite de eliminarea de sputa muco-gelatinoasa, greutate in respiratie, senzatie de apasare toracica, respiratie suieratoare.
Cel mai frecvent simptom este tusea, ce apare mai frecvent noaptea, dimineata devreme sau in prezenta unui factor declansator (expunere la alergeni, efort fizic, emotii, factori ce tin de locul de munca). Intre crize, pacientul se poate simti foarte bine.

Boala debuteaza de obicei la tineri si copii, dar exista situatii in care astmul bronsic debuteaza dupa 60 de ani.

Diagnosticul se stabileste pe baza spirometriei

Diagnosticul se pune pe baza manifestarilor clinice, a istoricului si spirometriei (masurarea parametrilor respiratorii). Spirometria este importanta pentru stabilirea diagnosticului, a severitatii bolii, dar si pentru a urmari evolutia in timp.

Astmul bronsic se poate doar controla
Desi nu se vindeca, astmul bronsic poate fi controlat eficient, iar pacientul poate duce o viata normala.
Tratamentul implica:
Evitarea factorilor declansatori; Administrarea zilnica a medicatiei prescrise de medicul specialist.

Atentie! Tratamentul se incepe si se intrerupe doar la indicatia medicului specialist!

Terapia inhalatorie, cea mai eficienta metoda
Exista un tratament de fond pentru controlul bolii (tratamentul cronic) si un tratament de salvare, de usurare (util doar in criza, la nevoie). Cea mai eficienta si recomandata terapie este cea inhalatorie, prin spray-uri. Acestea nu creeaza dependenta, continand doze mici dar eficiente de medicamente care ajung doar in bronhii. Efectele asupra celorlalte organe sunt neglijabile.
Tratamentul de fond se realizeaza cu ajutorul corticosteroizilor inhalatorii.

Pentru uz zilnic:
Bronhodilatatoare cu durata lunga de actiune (spray-uri); Antileucotriene; Anticolinergice inhalatorii. Tratamentul de salvare:
Bronhodilatatoare cu durata scurta de actiune (spray-uri), de usurare. Pentru ca medicamentele inhalatorii sa fie active, ele trebuie administrate corect. Altfel, cea mai mare parte din medicament ramane pe limba, in gat sau se pierde in aer.

Daca nevoia de bronhodilatatoare cu durata scurta de actiune creste, este semn ca astmul nu mai este eficient controlat si trebuie sa va adresati medicului!

Cum evitam factorii declansatori?
Camera de dormit trebuie sa fie curata, fara praf sau lucruri ce intretin praful (biblioteci, covoare, perdele). Perna, salteaua si plapuma sa fie confectionate din materiale sintetice; Evitati contactul cu parul de animale (pisici, caini); Feriti-va de plantele de apartament, mai ales cele cu flori si cele care intretin mucegaiul; Evitati de alergenii din polen; Feriti-va de alergenii de la locul de munca (faina, lacuri, vopsele).
Dr. Angela Barlean,
Medic specialist Pneumologie,
Centrul Medical Med-As,
www.med-as.ro
Call Center: 021.9232

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.