Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Variatiile termice favorizeaza aparitia afectiunilor respiratorii

1 aprilie 2011
Share

Modificarile importante de temperatura creeaza un teren propice raspandirii virozelor respiratorii, dar si acutizarii unor afectiuni cronice, cum ar fi: sinuzita, bronsita, laringita etc. Cei mai predispusi la imbolnaviri sunt reprezentantii grupelor de varsta extrema (copiii si varstnicii), precum si persoanele cu afectiuni cronice debilitante (diabet zaharat, insuficienta hepatica sau renala), dar si cele cu imunitatea compromisa.

De multe ori, la aceste categorii, in banalele viroze intervin complicatii, cum ar fi diverse afectiuni mai mult sau mai putin grave: suprainfectii bacteriene, otite sau bronsite la copii, pneumonii la adulti.

Un adult sufera in medie intre 2 si 4 viroze respiratorii pe an

Virozele respiratorii sunt afectiuni ale cailor respiratorii superioare, care pot fi produse de unul dintre cele peste 200 de virusuri cu tropism respirator. Cel mai des intalnit este rhinovirusul. Trebuie subliniat faptul ca viroza respiratorie este o afectiune contagioasa, dar riscul de transmitere de la o persoana la alta este mult mai mare in perioada rece. S-a demonstrat ca un adult sufera in medie 2-4 viroze pe an, iar un copil, 6-7. Cea mai periculoasa dintre viroze este gripa.

Daca nu se vindeca intr-o saptamana, viroza s-a suprainfectat

Virozele debuteaza de obicei cu o durere in gat si stranut, urmate de nas infundat, dureri musculare asociate sau nu cu tuse, dureri de cap si, rareori, febra. Bolnavii acuza deseori inapetenta, frisoane, stari de indispozitie. Ceea ce sugereaza etiologia virala este faptul ca, de multe ori, in aceeasi familie exista mai multe persoane care acuza aceleasi simptome. Acestea se remit in aproximativ o saptamana, cu sau fara tratament. Prelungirea evolutiei bolii indica faptul ca viroza s-a suprainfectat bacterian.

Viroza respiratorie vs. infectie respiratorie

Suprainfectia presupune febra rezistenta la tratamentul antitermic, schimbarea caracterului tusei etc. Este foarte important sa se diferentieze o viroza respiratorie de o infectie respiratorie de etiologie bacteriana, intrucat tratamentul este diferit. Administrarea antibioticului intr-o viroza nu are niciun efect benefic, ducand la prelungirea evolutiei bolii. Virusurile se multiplica intracelular, ceea ce le face inacccesibile antibioticului. In cazul in care exista dubii cu privire la etiologia infectiei, bacteriana sau virala, un examen de laborator poate ajuta. Hemoleucograma evidentiaza un numar crescut de globule albe, pe seama limfocitelor in viroze.

Odihna, renuntarea la fumat si hidratarea, esentiale in recuperare

Tratamentul virozelor este unul igieno-dietetic si simptomatic. Prima recomandare este de odihna, evitarea umezelii si a atmosferei poluate, intreruperea fumatului (daca este cazul), hidratarea corespunzatoare. In cazul copiilor mici, este absolut necesara eliminarea secretiilor nazale prin diverse metode (instilarea de picaturi de ser fiziologic, apoi aspirarea cu pompita nazala) pentru a preintampina stagnarea secretiilor, respectiv scurgerea lor in faringe, ceea ce poate duce la o serie de complicatii.

Sinuzita, cea mai frecventa afectiune respiratorie in sezonul cald

In ceea ce priveste pacientii cu afectiuni cronice acutizate in aceasta perioada, pe primul loc se afla sinuzita. Aceasta este inflamatia cronica a mucoasei sinuzale, ce urmeaza unei sinuzite acute nevindecate. Pacientul acuza o scurgere nazala purulenta, permanenta, uneori urat mirositoare, precum si cefalee localizata in raport cu sinusul afectat. Secretia nazala si modificarile mucoasei produc infundarea nasului si scaderea mirosului, pana la disparitie. Se recomanda consult ORL.

Laringita si bronsita cronica, agravate de variatiile termice

Laringita cronica, alta afectiune ce poate fi acutizata de variatiile de temperatura, reprezinta inflamatia mucoasei laringiene. Tratamentul presupune repaus vocal.

Bronsita cronica este caracterizata prin tuse seaca initial, apoi tuse cu expectoratie mucoasa sau muco-purulenta.

Cum putem preveni afectiunile respiratorii?

O imunitate puternica ajuta intotdeauna si scade riscul contactarii unor viroze. Daca acestea apar totusi, evolutia va fi una de scurta durata. Igiena riguroasa, cu dezinfectarea corecta a mainilor, ori de cate ori se impune, poate ajuta in acest sens. O alta recomandare este ca, in perioada de varf a virozelor, sa evitam locurile publice aglomerate, iar in cazul in care este posibil contactul cu o persoana bolnava, este bine sa se poarte o masca de protectie.

Alimentatia corecta, bogata in legume si fructe si, eventual, un surplus de vitamina C in perioada susceptibila de a dezvolta viroze, ne va ajuta. Si odihna este esentiala pentru un organism sanatos.

Dr. Catalina Constantin,

Medic specialist medicina interna,

Centrul Medical MEDAS,

www.med-as.ro,

Call Center: 021.9232/*9232

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.