Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Ce este bronșita acută și care sunt simptomele

5 octombrie 2023
Share
Ce este bronșita acută și care sunt simptomele

Fiecare dintre noi a avut cel puțin un episod de bronșită sau pneumonie, frecvent întâlnite in perioadele reci ale anului. Bronșita acută este o boală a cailor aeriene superioare, cu durată scurtă de evoluție, de obicei neasociata cu modificări radiologice pulmonare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis BronhoSuport. Datorită substanţelor active, naturale, siropul are un efect calmant, dar şi unul expectorant, ceea ce îl face potrivit atât pentru tusea productivă, cât şi pentru cea seacă.

Bronșita acută – care este etiologia afecțiunii?

Virusurile sunt frecvent implicate în declanșarea episoadelor de bronșită acută, cel mai des întâlnite fiind virusul gripal de tip A, tip B, virusul sincitial respirator (mai frecvent întâlnit la copii), parainfluenza, mycoplasma pneumonie, borderella pertusis, Chlamydia pneumonie.

Malnutriția, expunerea îndelungată într-un mediu poluant, inhalarea accidentală de vapori toxici (amoniac, acetonă, benzen), fumul de țigară sunt factori care contribuie și ei la declanșarea episoadelor de bronșită.

Persoanele cu boli pulmonare cronice preexistente, astm, copiii cu adenoidită, amigdalită hipertrofică au o incidență mai mare în producerea bolii. Bacteriile – pneumococul, streptococul, germenii gram negativi sau anaerobi – pot suprainfecta bronșita virală, tabloul clinic devenind mai zgomotos. Bronșitele acute pot să apară și în cadrul bolilor infecțioase sistemice cum ar fi rujeola, varicela, mononucleoza infecțioasă.

Cum recunoașteți o bronșită?

Clinic, bronșita se manifestă prin tuse seacă neproductivă (în bronșitele virale) sau mucopurulenta (în bronșitele bacteriene), febră, rinoree seromucoasa, faringe hiperemic, raluri bronșice stetoacustic pulmonar. Dacă bronșita evoluează și cu obstrucția de căi aeriene superioare, poate să apară dispneea, cianoza, chiar insuficiența respiratorie acută (frecvent întâlnită la copiii decompensati).

bronșita acută, radiografie plamâni,

Cum trebuie investigată o bronșită acută?

Diagnosticul de bronșită se bazează de obicei pe simptomatologie și semne clinice, examenul radiologic pulmonar fiind util pentru excluderea unei pneumonii asociate. Poate fi indicat și examenul bacteriologic de spută, în special în cadrul unei suprainfecții pulmonare bacteriene.

Bronșita acută, evoluția bolii

Durata simptomelor în caz de bronșită este de 5-10 zile și prognosticul este bun. Complicațiile sunt rare. O evoluție severă este posibilă însă la persoanele în vârstă sau cu boli pulmonare cronice, profilaxia cu vaccin antigripal fiind necesară în acest caz.

Tratamentul în caz de bronșită acută este simptomatic (antitermice, analgezice, antiinflamatoare, antitusive, dezinfectante nazale), asociat cu antibiotice numai în cazul unei suprainfecții pulmonare bacteriene asociate.

Hidratarea corectă (ceai, compot, apă), cel puțin 2 l pe zi, este de asemenea foarte importantă în evoluția clinică a pacientului. Evitând mediile toxice, umiditatea, asigurând profilaxia unui vaccin antigripal putem să evităm apariția bronșitei in perioadele reci.

Dr. Simona Olaru,
Medic medicina de familie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.