Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Emfizemul pulmonar: simptome si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
27 martie 2018
Share
Emfizemul pulmonar: simptome si tratament

Emfizemul pulmonar este un tip de boala pulmonara obstructiva cronica, in cadrul careia se produce pierderea elasticitatii si largirea sacilor cu aer din plamani. Alveolele de la terminatiile bronhiolelor de la nivelul plamanilor se largesc, deoarece peretii acestora se rup, se ingusteaza sau se umfla prea mult.

Acest fenomen duce la scaderea suprafetei de schimb al oxigenului in sange si a dioxidului de carbon catre exterior. Aceasta leziune este ireversibila, iar functia respiratorie nu poate fi recuperata.

Care sunt simptomele?

Principalele simptome ale emfizemului pulmonar sunt reprezentate de dispnee (senzatia de „lipsa de aer”) si tusea cronica. Acestea apar in stadiile incipiente ale bolii. Initial, dispneea apare la efort fizic, insa apoi poate aparea si in repaus.

Emfizemul pulmonar se poate dezvolta in cativa ani. In stadiile avansate, simptomele pot include:

  • Infectiile pulmonare frecvente
  • Mucusul in exces
  • Wheezingul (respiratia suieratoare)
  • Scaderea apetitului si a greutatii corporale
  • Oboseala
  • Colorarea in albastru a buzelor sau a patului unghial, cauzata de lipsa de oxigen
  • Anxietatea si depresia
  • Tulburarile de somn
  • Durerea de cap dimineata, cauzata de lipsa de oxigen pe timpul noptii

Daca aveti aceste simptome, este foarte important sa mergeti al medic, intrucat exista si alte afectiuni cu simptome asemanatoare.

inainte de Care este tratamentul emfizemului pulmonar

Care este tratamentul emfizemului pulmonar?

Tratamentul vizeaza stabilizarea afectiunii si prevenirea complicatiilor prin intermediul medicamentelor si al altor interventii, precum terapia cu oxigen si renuntarea la fumat.

Medicamentele de prima intentie pentru tratarea emfizemului pulmonar sunt reprezentate de bronhodilatatoare, pentru ameliorarea simptomelor. Acestea ajuta la relaxarea si deschiderea pasajelor de aer din plamani.

Medicatia corticosteroida poate ajuta, de asemenea. Corticosteroizii sunt inhalati prin intermediul unui spray. Tratamentul poate ameliora simptomele emfizemului asociat cu astmul si bronsita. Insa acestia sunt de preferat atunci cand simptomele nu pot fi tinute sub control cu medicatia obisnuita. Corticosteroizii nu trebuie folositi pentru o perioada lunga de timp, deoarece prezinta numeroase efecte adverse si pot duce la aparitia osteoporozei si a catarcatei.

Bronsita: remedii care usureaza simptomele

 

Oxigenoterapia poate imbunatati semnificativ calitatea vietii in cazul persoanelor cu emfizem. Pe masura ce acesta progreseaza si functia respiratorie descreste, respiratia devine tot mai greoaie. Aceasta imbunatateste transportul oxigenului catre plamani prin intermediul unui aparat special, adaptat cu o masca de oxigen.

Interventia chirurgicala este utila in cazul persoanelor cu emfizem pentru a reduce volumul pulmonar sau pentru a suporta mai usor un eventual transplant pulmonar. Aceasta implica inlaturarea tesutului pulmonar afectat. Transplantul pulmonar poate imbunatati calitatea vietii persoanelor cu emfizem, insa nu prelungeste si durata acesteia.

In cazul complicatiilor cu infectii pulmonare, se va alege tratamentul cu antibiotice, asociate cu alte tipuri de medicamente.

Tratamentul asociat al emfizemului pulmonar include imbunatatirea vietii prin renuntarea la fumat, adoptarea unei diete echilibrate si efectuarea exercitiilor fizice. Hidratarea este importanta, pentru a fluidiza mucusul si pentru a imbunatati respiratia. Consumati cel putin doi litri de apa pe zi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.