Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Emfizemul pulmonar: cauze, diagnostic si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
28 noiembrie 2018
Share
Exclusiv online

Emfizemul este o afectiune pulmonara ce cauzeaza senzatia de „lipsa de aer” sau dispnee. In aceasta afectiune, alveolele sunt afectate. Cu timpul, peretii acestora slabesc si se pot rupe, avand ca rezultat largirea spatiilor dintre alveole. Acest lucru reduce suprafata pulmonara si, in consecinta, a cantitatii de oxigen care patrunde in circulatia sangvina.

Atunci cand expirati, plamanii nu vor functiona corespunzator si aerul ramane blocat, privandu-va de oxigen. Cele mai multe persoane care sufera de emfizem sufera si de bronsita cronica, ce se manifesta in special prin tuse cronica. Impreuna, emfizemul pulmonar si bronsita cronica, alcatuiesc BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica). Acesta este ireversibil, insa simptomele pot fi tinute sub control prin intermediul medicamentelor.

Cauzele emfizemului pulmonar

Principala cauza a emfizemului pulmonar este expunerea indelungata la substante iritante, precum fumul de tigara, poluarea, substantele chimice sau praful.

Mai rar, emfizemul este cauzat de un deficit genetic de o proteina (alfa-1-antitripsina) care protejeaza structurile elastice de la nivelul plamanilor.

Dr. Florin Chirculescu: „Doar un sfert dintre pacientii cu cancer pulmonar pot fi operati. Restul ajunge prea tarziu”

Factori de risc

Factorii care cresc riscul de dezvoltare a emfizemului includ:

 • Fumatul activ sau pasiv. Emfizemul apare in special in cazul fumatorilor, dar si in cazul expunerii la fumatul pasiv. Este indicat sa renuntati la fumat si sa evitati expunerea la fumul de tigara, in special daca aveti deja aceasta boala.
 • Varsta. Desi degradarea se produce treptat, cele mai multe simptome incep sa apara la varsta de 40-60 de ani.
 • Expunerea la substante chimice. Daca lucrati in mediu toxic (santier, mina, fabrici etc.), aveti un risc mai mare de a dezvolta emfizem. Riscul este si mai mare daca fumati.
 • Poluarea. Inhalarea poluantilor atmosferici creste riscul de aparitie a emfizemului.

Care sunt simptomele emfizemului pulmonar

Se poate dezvolta de-a lungul anilor, fara a avea simptome specifice. Principalul simptom al acestuia este senzatia de „lipsa de aer”, ce apare treptat. Puteti observa acest simptom initial in timpul activitatilor fizice. Insa, dupa o vreme, se poate accentua si aparea chiar si in repaus.

diagnosti_emfizem_pulmonar

Cum se stabileste diagnosticul

Pentru a diagnostica emfizemul pulmonar, medicul va poate face un examen clinic fizic, asociat cu intrebari legate despre istoricul medical personal si familial.

Pe langa acestea, sunt necesare anumite investigatii de laborator, precum:

 • Spirometria. Aceasta implica o serie de manevre de respiratie ce masoara fluxul de aer si volumul de aer din plamani. Spirometria permite evaluarea corecta a functionarii plamanilor.
 • Tomografia computerizata de inalta rezolutie. Aceasta este un tip special de tomografie computerizata, ce ofera imagini la o rezolutie inalta.
 • Radiografia pulmonara. Aceasta poate ajuta la confirmarea diagnosticului de emfizem pulmonar si la excluderea altor afectiuni.
 • Analiza gazelor din sangele arterial. Aceasta masoara modul in care plamanii transfera oxigen catre circulatia sangvina si elimina dioxidul de carbon.
 • Examinarea sputei. Aceasta permite determinarea cauzei unor probleme pulmonare.

Tratamentul emfizemului pulmonar

Scopul tratamentului emfizemului pulmonar este de ameliorare a simptomelor, prevenire a complicatiilor si incetinire a progresiei. Este esential sa renuntati la fumat si la expunerea la substante iritante.

Tratamentul emfizemului pulmonar cuprinde:

 • Medicamente. Bronhodilatatoarele, steroizii, antibioticele sunt printre cele mai folosite medicamente, de la caz la caz.
 • Terapia cu oxigen, prin intermediul unui aparat si al unei masti.
 • Interventia chirurgicala
 • Terapia cu proteina alfa-1-antitripsina
 • Recuperarea pulmonara ce include educarea, nutritia si invatarea unor tehnici de respiratie.

Metode prin care poate fi prevenit emfizemul pulmonar

Pentru a preveni emfizemul pulmonar, nu fumati si evitati contactul cu fumul de tigara. Daca lucrati in mediu toxic, protejati-va caile aeriene de praf si substante chimice cu ajutorul unei masti.

Nota pentru articolul «Emfizemul pulmonar: cauze, diagnostic si tratament»:3.50/ 5 (4 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate