Revista care te menține sănătos

Coronavirus

De ce pneumonia COVID-19 este mai gravă decât alte forme de pneumonie

12 februarie 2021
Share
De ce pneumonia COVID-19 este mai gravă decât alte forme de pneumonie

Spre deosebire de pneumonia obișnuită, pneumonia COVID-19 se răspândește „precum focul“ în plămâni. Ceea ce, potrivit cercetătorilor de la Northwestern Medicine din Chicago, poate explica de ce pneumonia COVID-19 durează mai mult şi provoacă mai mult rău decât pneumonia tipică.

În cadrul studiului, echipa a analizat celulele imunitare din plămânii pacienților cu pneumonie COVID-19 și le-a comparat cu celulele de la pacienții cu pneumonie cauzată de alte virusuri sau bacterii.

În timp ce alte tipuri de pneumonie infectează rapid regiuni mari ale plămânilor, COVID-19 începe în numeroase zone mici ale plămânilor. Apoi folosește celulele imunitare pentru a se răspândi (în plămâni) pe parcursul mai multor zile sau chiar săptămâni. Autorii studiului au asemănat modul de răspândire al pneumoniei COVID-19 cu cel al incendiilor în pădure.

Pe măsură ce pneumonia COVID-19 se răspândeşte în plămâni, lasă în urma sa țesut pulmonar deteriorat și contribuie la declanşarea febrei, scăderea tensiunii arteriale și apariţia leziunilor la nivelul altor organe, manifestări frecvente la pacienții cu COVID-19.

Leziunile de la nivelul plămânilor, prezente la trei luni după vindecarea de COVID-19

Cercetătorii vor să „îmblânzească“ COVID-ul

Complicaţiile mai grave ale pneumoniei COVID faţă de alte tipuri de pneumonie sunt cauzate mai degrabă de durata sa mare şi nu de gradul de severitate.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, celule imunitare – macrofage și celule T – care ar putea fi ținte importante atunci când se tratează pneumonia COVID-19 severă. Macrofagele protejează în mod obișnuit plămânii, dar pot fi infectate de noul coronavirus și pot contribui la răspândirea infecției în plămâni.

Cercetătorii intenţionează să testeze, în viitorul apropiat, în cadrul unui studiu clinic, un medicament experimental care vizează aceste celule imunitare la pacienții cu pneumonie COVID-19. Medicamentul reduce răspunsul inflamator al acestor celule.

Scopul declarat al cercetătorilor este de a „îmblânzi“ formele severe de COVID-19, făcându-le „comparabile cu o răceală rea“.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.