Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Kraken, „cel mai transmisibil” descendent Omicron

Adelina Mariş; Surse: nytimes.com, who.int, washingtonpost.com, deseret.com, reuters.com
11 ianuarie 2023
Share
Kraken, „cel mai transmisibil” descendent Omicron

O nouă subvariantă Omicron a virusului SARS-CoV-2, cel care provoacă COVID-19, a fost identificată la finele lui 2022. Și odată cu noua descoperire, asistăm la o creșterea considerabilă a numărului de îmbolnăviri cu această subvariantă în ultimele câteva săptămâni în mai multe țări din Europa, fiind confirmată inclusiv în România, precum și în Statele Unite ale Americii, dar și în Australia și mai multe regiuni din sud-estul Asiei.

Noua variantă care cunoscută sub numele de XBB.1.5, dar neoficial este cunoscută drept Kraken, după un monstru marin mitic din folclorul scandinav, așa cum l-a numit Dr. Ryan Gregory, profesor de biologie la Universitatea Guelph din Ontario, Canada, potrivit publicatiei Fortune, pentru o mai ușoară recunoaștere și diferențiere.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid; care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Kraken, subvariantă Omicron

Oamenii de știință au identificat pentru prima dată XBB.1.5 în statul New York în octombrie 2022, după cum raportează The New York Times. Subvarianta provine dintr-o ramură mai largă a arborelui genealogic al Omicronului, cunoscută sub denumirea XBB, care a apărut ca urmare a schimbului de gene dintre două versiuni anterioare ale omicronilor – BA.2.10.1 și BA.2.75 –, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). De la cei doi „părinți”, virusurile XBB au câștigat mutații care au ajutat ca acestea să evite anticorpii de protecție obținuți prin infecții anterioare cu COVID-19 și prin vaccinări. Însă există și un „compromis”: virusurile XBB și-au pierdut o parte din capacitatea lor de a se lega strâns de celule, un pas cheie în infecție.

În conferința de presă susținută recent, directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a raportat că XBB.1.5 este „în creștere în SUA și Europa și a fost acum identificat în peste 25 de țări”.

Datele genomice au mai arătat că SUA, Regatul Unit, Austria, Danemarca, Canada, Israel și Germania au detectat cele mai multe secvențe XBB.1.5 până acum și că subvarianta rămâne relativ rară în alte părți ale lumii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

Kraken, OMS, XBB.1.5, SARS-CoV-2, COVID-19, Omicron, subvarianta,

Cât de ușor se răspândește Kraken?

Primele date despre Kraken sugerează că XBB.1.5 este „cel mai transmisibil” descendent Omicron detectat până acum, a relatat Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic COVID-19 al OMS.

La începutul lunii decembrie 2022, Kraken a reprezentat aproximativ 2% din toate cazurile de COVID-19 din SUA, transmite The Washington Post. Această estimare a înregistrat o creștere uriașă de până la 40% în ultima săptămână de la finele anului trecut, potrivit publicației STAT.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention – abreviat CDC) din Statele Unite nu a analizat încă toate datele de la începutul lunii ianuarie 2023, însă previziunile lor sugerează că XBB.1.5 a reprezentat mai mult de 27% din cazurile din SUA în prima săptămână a anului în curs. În nord-estul SUA, unde XBB.1.5 a fost detectat pentru prima dată și rămâne cel mai frecvent, subvarianta reprezintă mai mult de 70% din cazurile noi, potrivit The Washington Post.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Vitamina C 1000 mg plus Zinc de la Naturalis; recomandată pentru îmbunătăţirea imunităţii, protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

Kraken, OMS, XBB.1.5, SARS-CoV-2, COVID-19, Omicron, subvarianta,

Poate provoca XBB.1.5 boli grave?

Oamenii de știință vor avea nevoie de mai multe date de spitalizare și deces înainte de a determina dacă XBB.1.5 este mai probabil să declanșeze o boală severă în comparație cu versiunile anterioare ale SARS-CoV-2.

Pe măsură ce SUA se confruntă cu o creștere la nivel național al infecțiilor cu COVID-19, „observăm că spitalizările au crescut în general în toată țara”, a declarat dr. Barbara Mahon, director al Diviziei CDC pentru Coronavirus și Alte Virusuri Respiratorii, pentru NBC News. „Nu par să crească mai mult (n.r. îmbolnăvirile) în zonele cu mai mult XBB.1.5”, ceea ce sugerează că subvarianta nu este neapărat mai probabil să provoace boli severe decât predecesorii săi.

Cât de bine funcționează boosterele și tratamentele împotriva Kraken?

Datele timpurii sugerează că așa-numitele amplificatoare bivalente – cele două boostere recent actualizate de Moderna și Pfizer – oferă o protecție decentă împotriva virusurilor XBB, în ciuda capacității de a fenta anticorpii, potrivit unui raport publicat în New England Journal of Medicine.

„Studiile de laborator sugerează că vaccinul bivalent este încă eficient în protejarea împotriva bolilor severe, deși poate nu la fel de mult împotriva infecțiilor”, a explicat Andy Pekosz, profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

„XBB.1.5 este derivat din varianta omicron BA.2 și, în timp ce actualul vaccin bivalent a fost dezvoltat pentru varianta BA.5, s-a demonstrat că generează anticorpi care recunosc BA.2”, a mai adăugat specialistul.

Kraken, OMS, XBB.1.5, SARS-CoV-2, COVID-19, Omicron, subvarianta,

OMS recomandă din nou masca, odată cu XBB.1.5

Odată cu noul Kraken, OMS transmite din nou țărilor că ar trebui să ia în considerare transmiterea recomandării către pasageri de a purta măștile de protecție în timpul zborurilor pe distanțe lungi, în contextul în care experții în sănătate nu sunt încă siguri dacă XBB.1.5 va provoca un nou val de infecții la nivel mondial, potrivit agenției de presă Reuters.

Printre măsurile ce ar mai putea fi luate sunt supravegherea genomică și vizarea pasagerilor din alte țări. Totodată, se poate impune monitorizarea apelor reziduale în jurul aeroporturilor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.