Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Ce este flurona? Primele cazuri în România

Adelina Mariş; Surse: aha.org, healthline.com
12 ianuarie 2023
Share
Ce este flurona? Primele cazuri în România

Flurona este termenul folosit pentru a desrie îmbolnăvirea simultană de gripă și COVID-19. Deși nu este clar cât de mult ar putea afecta organismul o astfel de coinfecție simultană cu cele două virusuri, experții medicali recomandă măsuri pentru ca populația să se protejeze atât de gripă, cât și de COVID-19. Vaccinarea rămâne cea mai bună modalitate de a reduce riscul de complicații severe de la ambii viruși.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid; care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Flurona: primele cazuri în România

O femeie însărcinată din Israel a fost diagnosticată atât cu gripă, cât și cu COVID-19, fiind vorba de primul caz documentat de ceea ce se numește „flurona”, termen ce vine de la flu – gripă în engleză – și rona – de la coronavirus. Din fericire, pacienta a prezentat simptome ușoare și s-a recuperat.

Din nefericire, o pacientă cu flurona din România a murit în urmă coinfecției cu gripă și COVID-19. La femeia în vârstă de 74 de ani din Iași, nevaccinată, dubla infectare a agravat comorbiditățile și a dus, în cele din urmă, la deces.

Și în județul Timiş a fost raportat primul caz de deces diagnosticat cu infecţie simultană cu virusul gripal si SARS-CoV 2. Este vorba de o pacientă în varstă de 65 de ani, cu multiple comorbidităţi. Potrivit DSP Timiș, „nu era vaccinată antigripal şi nici împotriva variantei Omicron”.

Potrivit raportului făcut de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) cu date înregistrate în perioada 2-8 ianuarie, în ultima săptămână au fost raportate 15 cazuri de infecție simultană cu gripă și COVID-19.

Specialiștii s-au temut încă de anul trecut de posibilitatea ca oamenii să dezvolte flurona – atât COVID-19, cât și gripă în același timp.

Cu mai puțină distanțare fizică și odată cu revenirea copiilor la grădiniță și la școală, virusul gripei poate circula acum mai ușor. Copiii sunt cei mai buni răspânditori ai gripei. Când se infectează cu virusul gripal, ei produc mai mult virus decât adulții și elimină virusul pentru perioade mai lungi de timp.

Cu un număr de îmbolnăviri cu COVID-19 deja mai ridicat, odată cu noua subvariantă Omicron – XBB1.5. (sau Kraken), întregul sistem de sănătate este supus stresului. Dacă se declanșează și un val de cazuri de gripă, acest lucru va pune un stres și mai mare asupra spitalelor, implicit asupra doctorilor și pacienților.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Vitamina C 1000 mg plus Zinc de la Naturalis; recomandată pentru îmbunătăţirea imunităţii, protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

flurona, gripa, COVID-19,

Ce spun specialiștii

Oamenii de știință știu că este posibil ca două infecții să se manifeste asupra organismului în același timp. Iar atunci când sistemul imunitar este slăbit în urma unei infecții, acesta permite accesul ușor pentru o altă infecție, explică specialiștii.

Deși oamenii de știință știu că este posibil să se dezvolte COVID-19 și gripa în același timp, este prea devreme pentru a determina exact cât de mult ar putea afecta această coinfecție.

Datele Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) arată că simptomele comune pentru gripă includ febră, tuse, dureri în gât, nas care curge sau înfundat, dureri musculare, dureri de cap și oboseală. Cele mai multe dintre aceste simptome sunt aceleași pentru COVID-19, cu adaosul privind pierderea gustului sau a mirosului.

Cu toate acestea, atât gripa, cât și COVID-19 afectează cel mai grav aceleași categorii aflate la risc, inclusiv persoanele în vârstă; persoanele care suferă de obezitate sau acei pacienți cu un sistemul imunitar compromis și afecțiunile subiacente, cum ar fi diabetul, bolile pulmonare, bolile de inimă și multe altele.

Cum ne ferim de flurona?

În timp ce incertitudinea înconjoară tot mai mult flurona, purtarea măștilor și distanțarea fizică pot ajuta la scăderea răspândirii ambilor viruși. Și odată cu apariției subvariantei XBB1.5 Omicron, chiar și Organizația Mondială a Sănătății a revenit cu recomandare privind purtarea măștii de protecție de către pasageri în timpul zborurilor lungi.

Cu toate acestea, specialiștii subliniază că cea mai bună cale de apărare în fața coinfectării atât cu gripă, cât și cu COVID-19 rămâne vaccinarea.

Deoarece coronavirusul și virusul gripal sunt viruși diferiți și nu au legătură în niciun fel, este eficientă vaccinarea împotriva ambelor pentru a nu exista riscuri. De menționat că unul nu protejează împotriva celuilalt. Totodată, vaccinurile împotriva gripei și COVID-19 vor reduce semnificativ probabilitatea manifestării unor simptome severe. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), este sigur să fie efectuate ambele vaccinuri în același timp.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.