Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Studiu: Cât de eficient este vaccinul împotriva COVID-19

Mădălina Cristea; sursă: abcnews.go.com, businessinsider.com
1 aprilie 2021
Share
Studiu: Cât de eficient este vaccinul împotriva COVID-19

Eficiența vaccinurilor Pfizer și Moderna este confirmată. Persoanele cărora le-a fost administrată doza de rapel nu transmit aproape niciodată coronavirusul. Concluzia le aparține cercetătorilor de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA.

Studiul a fost efectuat, în perioada decembrie 2020 – martie 2021, pe un eșantion de aproximativ 4.000 de indivizi din șase state. Cercetarea s-a concentrat asupra angajaților din domeniul sanitar care se află în prima linie, deoarece, în cazul acestora, riscul de îmbolnăvire este ridicat. Participanții au primit truse de testare nazală. Aceștia le-au folosit săptămânal pentru a verifica posibilele infecții cu COVID-19.

Cum s-a realizat studiul privind eficiența vaccinurilor

Studiul a inclus aproximativ 2.500 de voluntari cărora le-au fost administrate cele două doze de vaccin; aproximativ 500 care au primit o doză și aproximativ 1.000 de voluntari care încă nu au fost vaccinați.

La finalul perioadei de cercetare, specialiștii din cadrul CDC au identificat 205 cazuri de infecții cu COVID-19. Dintre acestea, 161 se aflau în grupul indivizilor nevaccinați. Din restul de 44 de cazuri, 33 au presupus îmbolnăviri apărite în decus de două săptămâni de la imunizare. Experții spun că durează două săptămâni până când prima doză de vaccin începe să-și facă efectul.

Cercetătorii au identificat trei cazuri de infectare cu COVID-19 în grupul persoanelor cărora le-au fost administrate ambele doze de vaccin.

Studiu: vaccinul AstraZeneca este eficient și sigur

Persoanele vaccinate cu ambele doze nu transmit virusul și nu se îmbolnăvesc

„Datele noastre sugerează, în prezent, că persoanele vaccinate nu transmit virusul și nu se îmbolnăvesc. Acest lucru s-a remarcat nu doar în cadrul testelor clinice, ci și în lumea reală”. A declarat Rochelle Walensky, directorul CDC, în cadrul unui interviu televizat al postului MSNBC.

Participanții la studiu au fost vaccinați cu serurile Pfizer și Moderna. Astfel, specialiștii din cadrul CDC au concluzionat că cele două vaccinuri au capacitatea de a reduce cu până la 90% infectările cu coronavirus, inclusiv cazurile asimptomatice. Totodată, s-a confirmat faptul că persoanele vaccinate nu mai reprezintă un pericol pentru cei din jur.

Specialiștii americani consideră că sunt necesare mai multe date pentru a stabili, cu certitudine, concluziile desprinse în urma studiului. În acest sens, ei recrutează mii de studenți din SUA pentru a afla mai multe despre posibilitatea răspândirii virusului SARS-CoV-2 în rândul persoanelor vaccinate.

„Sperăm că în următoarele cinci luni vom putea răspunde întrebării dacă persoanele vaccinate se infectează asimptomatic și, dacă o fac, în ce măsură pot transmite infecția altora”, promite medicul și expertul în boli infecțioase, Anthony Fauci, în cadrul unei conferințe de presă.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.