Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Vacanţă în siguranţă! Sfaturi de luat la drum

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
1 septembrie 2021
Share
Vacanţă în siguranţă! Sfaturi de luat la drum

Situaţia actuală şi restricţiile impuse de pandemie sunt realităţi care trebuie conştientizate şi luate în serios. Credem în relaxare şi în starea de bine care urmează zilelor însorite petrecute la iarbă verde sau pe plajă, însă dorim să luăm în calcul fiecare scenariu pentru a oferi cele mai utile recomandări celor care doresc să călătorească în siguranţă.

Dacă vă gândiţi să călătoriţi spre sfârşitul acestei veri sau în toamnă trebuie să luaţi în calcul că destinaţia aleasă poate fi, la momentul respectiv, în plin val de noi îmbolnăviri. Cu alte cuvinte, o destinaţie care în momentul de faţă pare sigură poate deveni riscantă peste câteva săptămâni. În acest context, vă recomandăm să vă interesaţi anterior plecării în legătură cu situaţia zonei din punct de vedere al îmbolnăvirilor. În plus, trebuie să luaţi în calcul că puteţi să vă infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, cel care dă COVID-19, în timpul vacanţei, ceea ce va necesita asistenţă medicală. Pentru a reduce riscul de infectare, specialiştii recomandă în continuare (chiar şi în vacanţă) evitarea zonelor aglomerate, distanţarea socială, purtarea măştii şi igienizarea mâinilor.

Zbor în siguranţă

Pandemia a lovit companiile aeriene şi agenţiile de turism. În contextul relaxării restricţiilor, acestea vin cu oferte tentante. Oricâte măsuri de precauţie s-ar lua înainte şi în timpul zborului (dezinfecţia locală, scăderea numărului de pasageri, purtarea măştilor), riscul de infectare într-un spaţiu închis în care veţi petrece câteva ore nu este de neglijat. Recomandarea noastră este să vă interesaţi înainte de a rezerva un loc în avion care sunt măsurile de siguranţă luate de compania pe care aţi ales-o. Respectiv, câte persoane vor fi la bord, dacă există posibilitatea separării celor îmbarcaţi etc.

Dacă v-aţi hotărât să zburaţi, atunci achizitionaţi o mască de calitate care vă acoperă atât gura, cât şi nasul, şi evitaţi să vă atingeţi faţa în timpul zborului. Aceleaşi recomandări sunt valabile şi pentru aeroport. Nu uitaţi să vă dezinfectaţi mâinile după ce aţi manevrat bagajul.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort, supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

Cum călătorim cu trenul sau cu autocarul

Alături de companiile aeriene, şi celelalte mijloace de transport oferă măsuri de protecţie pentru a putea călători în siguranţă. Călătoria cu trenul, spre deosebire de cea cu avionul, oferă posibilitatea de a avea mai mult control asupra locului în care staţi. Alături de măsurile de igienizare a spaţiului în care călătoriţi, oferit de companiile de transport, vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră soluţii de dezinfectare şi şerveţele pentru a reduce şi mai mult riscul. Chiar dacă trenul (sau autocarul) cu care circulaţi este mai gol, nu trebuie să renuntaţi la mască şi la igienizarea mâinilor.

siguranţă

Drumeţie sau mers la plajă?

Atât timp cât evitaţi zonele aglomerate de pe plajă, acest mod de a vă relaxa în timpul vacanţei poate fi destul de sigur. Dacă alegeţi să vă petreceţi zilele cu soare la mare, evitaţi grupurile mari şi nu vă aşezaţi în locurile unde este multă lume.

Totodată, drumeţiile reprezintă o variantă excelentă de a petrece timp în natură şi de a face mişcare. Dintre toate activităţile de vacanţă, drumeţiile par să aibă cel mai mic risc. În acest context, o drumeţie de o zi, sau chiar mai multe zile (cu petrecut noaptea la cort) poate fi o variantă excelentă de a petrece concediul. Evitaţi, totuşi, să faceţi astfel de plimbări în aer liber în grupuri mari.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.