Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Atenţie! Coronavirusul poate afecta şi inima, nu doar plămânii

Alin Claudiu Popescu; sursa: eurekalert.org
9 noiembrie 2020
Share
coronavirus, SARS-CoV-2, COVID-19, coronavirus inimă, boli cardiovasculare,

Noul coronavirus SARS-CoV-2 nu produce daune doar plămânilor, ci şi inimii, arată un studiu publicat în JAMA Cardiology. Conform cercetătorilor,persoanele cu afecţiuni cardiovasculare se află la risc de a dezvolta complicaţii severe în urma infectării cu noul coronavirus.

Ştim deja că COVID-19 produce insuficienţe respiratorii severe, dar concluzia care arată că persoanele cu boli cardiace pot suferi complicaţii fatale este îngrijorătoare, în contextul în care afecţiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în ţara noastră.

Chiar şi persoanele fără boli de inimă pot fi afectate

În general, afectarea muşchiului inimii poate apărea în cazul oricărui pacient, cu sau fără boli de inimă, dar riscul este mai crescut în cazul celor care au deja probleme cardiovasculare, spun specialiştii. De altfel, într-un buletin clinic al Colegiului American de Cardiologie se arată că rata de deces în cazul pacienţilor cu COVID-19, dar şi cu boli cardiovasculare, este de 10,5%, peste media normală, în cazul deceselor cauzate de coronavirus.

Cele mai expuse sunt persoanele peste 65 de ani, cu afecţiuni coronariene sau hipertensiune. Acestea nu doar că au un risc mai mare de a contracta coronavirusul, dar pot avea simptome mult mai severe ale bolii. Revenind la studiul actual, cercetătorii au analizat şi date din trecut referitoare la epidemii de coronavirus şi gripă, iar concluziile au relevat faptul că infecţiile virale pot cauza sindroame coronariene acute, aritmii, dezvoltarea sau exacerbarea insuficienţei cardiace.

„Chiar şi în absenţa unor boli cardiace anterioare, este probabil ca muşchii inimii să fie afectaţi de coronavirus. Este rezonabil să ne aşteptăm ca diverse complicaţii cardiovasculare semnificative legate de COVID-19 să apară în cazul pacienţilor simptomatici, ca urmare a răspunsului inflamator ridicat, asociat cu această boală”, a declarat dr. Mohammad Madjid, McGovern Medical School, SUA, coordonatorul studiului.

Aşadar, dragi cardiaci, aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră în această perioadă şi evitaţi, pe cât posibil, contactul cu alte persoane, pentru a scădea riscurile de infectare cu noul coronavirus.    

Nota pentru articolul «Atenţie! Coronavirusul poate afecta şi inima, nu doar plămânii»:4.25/ 5 (4 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate