Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Un caz de infectare cu tulpina Delta poate genera alte 7 îmbolnăviri

Mădălina Cristea; Surse: economist.com, gov.ro, insp.gov.ro, cdc.gov, dw.com
6 iulie 2021
Share
Un caz de infectare cu tulpina Delta poate genera alte 7 îmbolnăviri

Varianta Delta a coronavirusului, depistată iniţial în India, se răspândeşte rapid şi a ajuns deja în aproape 100 de ţări. Conform informaţiilor furnizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ea reprezintă deja 25% din cazurile identificare în SUA. De asemenea, potrivit ultimelor statistici ale GISAID, aceasta reprezintă peste 85% din virusurile secvenţiate din Bangladesh, Marea Britanie, India, Indonezia şi Rusia. E posibil ca, în curând, să devină cea mai răspândită tulpină din America, Franța, Germania, Italia, Mexic, Africa de Sud, Spania și Suedia. Autorităţile române informează că noua tulpină a ajuns şi în ţara noastră.

Contagiozitatea și infecțiozitatea, două dintre carcteristicile tulpinii Delta

În cadrul unei conferinţe de presă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiţă, a făcut publice câteva informaţii esenţiale despre varianta Delta a coronavirusului. Acesta a atras atenţia asupra particularităţilor bolii.

“Un caz pozitiv de infecție cu varianta Delta poate să genereze până la şase sau şapte cazuri secundare de boală, după cum un caz de infectare cu varianta Alfa, cu tulpina britanică, care în momentul acesta este dominantă, poate să genereze circa trei sau patru cazuri secundare, iar infecția cu tulpina inițială din Wuhan genera circa două cazuri secundare de boală.”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Aşadar, unul dintre principalele motive pentru care această tulpină a devenit îngrijorătoare este capacitatea crescută de transmitere a infecţiei. Ea “se leagă foarte ușor de receptori, se multiplică într-o cantitate mult mai mare și, ca atare, cantitatea de virus din secrețiile respiratorii este mai crescută”, explică Gheorghiţă. Prin urmare, vorbim despre o tulpină mult mai contagioasă decât până acum.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Imunitate limitată

Varianta Delta a coronavirusului are capacitatea de a scăpa de sub protecţia răspunsului imun.

“O altă particularitate a variantei virale Delta este legată de capacitatea de a scăpa de sub protecția răspunsului imun, în mod deosebit la persoanele care au trecut prin boală, cu diverse alte variante virale. În circa 20-50% din cazuri, persoanele care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 cu alte variante virale, în mod deosebit cu varianta inițială din Wuhan, nu sunt suficient de bine protejate față de riscul de reinfectare”, arată medicul Valeriu Gheorghiţă.

Din păcate, trecerea prin boală nu asigură protecţie împotriva riscului de îmbolnăvire cu varianta Delta. Pe de altă parte, vaccinarea ar putea oferi un grad de protecţie mult mai mare.

“Datele științifice ne mai arată încă un lucru și anume că o schemă completă de vaccinare ne protejează într-o măsură de peste 90% față de boala simptomatică, riscul de spitalizare, complicații si deces, comparativ cu administrarea unei singure doze care ne oferă o protecție doar într-un procent de circa 30-33% din cazuri.”, a declarat Gheorghiţă.

Tupina Delta în România

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), în acest moment, nu există transmitere, la nivel naţional, a tulpinii Delta. Există, în schimb, o transmitere la nivel comunitar. Este vorba despre municipiul Pitești, zonele învecinate şi nu numai.

Conform INSP, în România, au fost înregistrate, până în prezent, 57 de cazuri de coronavirus, varianta Delta, după cum urmează: 17 cazuri în Argeş, 15 cazuri în Ilfov, 12 cazuri în Bucureşti, şase  cazuri în Dolj, trei cazuri în Braşov, câte un caz în judeţele Buzău, Teleorman, Dâmboviţa şi Arad.

Varianta Delta a cauzat un deces în judeţul Argeş. Este vorba despre o femeie, în vârstă de 72 de ani, nevaccinată, cu boli preexistente.

Kinetoterapia, de ajutor în recuperarea medicală post-COVID-19

Simptome ale infectării cu tulpina Delta

Specialiştii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA avertizează că, în cazul noii tulpini, simptomele infecţiei seamănă cu o răceală şi se manifestă astfel:

  • durere de cap
  • dureri musculare;
  • dureri în gât;
  • congestive nazală;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • oboseală.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.