Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Primele informaţii despre tulpina Omicron

Mădălina Cristea; surse: who.int, sciencealert.com
7 decembrie 2021
Share
Primele informaţii despre tulpina Omicron

O nouă tulpină de coronavirus a dus la închiderea graniţelor. Varianta Omicron (B.1.1.529) a fost raportată de către cercetătorii din Africa de Sud la data de 24 noiembrie. Specialiştii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) au adăugat această tulpină pe lista variantelor îngrijorătoare, alături de tulpinile Alpha, Beta, Gamma şi Delta, în vreme ce pe lista variantelor de interes se află Lambda şi Mu. Ce îl face neobişnuit pe Omicron este faptul că e de departe cea mai puternică variantă a SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Potrivit datelor oficiale transmise de OMS, varianta s-a răspândit deja în 38 de ţări.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid, care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Tulpina Omicron, mai periculoasă decât Delta?

Tulpina descoperită recent are 50 de mutaţii, dintre care 32 se află pe proteina spike. Pentru comparaţie, amintim că varinata Delta are nouă mutaţii. Acest lucru lansează ipoteza îngrijorătoare că tulpina Omicron ar putea fi mai transmisibilă și/sau mai bună la sustragerea protecției imune.

Pandemia COVID-19. Valuri, Variante și Vaccinuri

Simptomele infecţiei sunt cele pe care le ştim deja

În prezent, nu există informații care să sugereze că simptomele asociate tulpinii supermutante sunt diferite de cele ale altor variante. Infecțiile raportate inițial au fost în rândul studenților (indivizi tineri care au tendința de a avea o formă ușoară a bolii), însă înțelegerea nivelului de severitate al variantei Omicron va dura de la câteva zile până la câteva săptămâni. Cert este că toate tulpinile de COVID-19, inclusiv Delta, care este dominantă la nivel mondial, pot provoca forme grave ale bolii şi chiar deces, în special în cazul persoanelor vulnerabile. De aceea, este necesară adoptarea unor măsuri de protecţie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

Cum a apărut varianta supermutantă?

În timp ce numărul neobișnuit de mare de mutații ale variantei Omicron este surprinzător, apariția unei noi variante SARS-CoV-2 nu este neașteptată. O posibilă explicație a modului în care apar variante virale cu mutații multiple este dată de infecția prelungită a unui pacient al cărui sistem imunitar este compromis sau suprimat, poate chiar infestat cu HIV, situație care poate duce la o evoluție virală rapidă.

Oamenii de ştiinţă sugerează că unele dintre variantele anterioare SARS-CoV-2, cum ar fi tulpina Alpha, ar putea proveni de la un pacient care a suferit de o infecţie persistentă. Cu toate acestea, numeroasele mutații din varianta Omicron ridică întrebări despre apariţia tulpinii.

O altă posibilă sursă de apariţie a unor noi tulpini ar putea fi gazdele animale. Virusul care provoacă COVID-19 poate infecta mai multe specii de animale, printre care câini, pisici, tigri, nurci etc.

Specialiştii iau în calcul posibiliatatea ca suma tuturor mutațiilor din varianta Omicron să favorizeze răspândirea la nivel global. De asemenea, privesc ca pe o ipoteză şi posibilitatea ca numărul neobișnuit de mare de mutații să fie dăunător virusului și să-l facă instabil.

Top 5 suplimente pentru o imunitate puternică

Din păcate, oamenii de ştiinţă consideră ca varianta Omicron nu este finalul jocului și că e posibil să mai apară şi alte variante ale SARS-CoV-2. Pe măsură ce virusul continuă să se răspândească în rândul oamenilor, selecția naturală și adaptarea vor avea ca rezultat mai multe tulpini care ar putea fi, în mod plauzibil, mai transmisibile decât Delta.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.