Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Fiţi informaţi! Mituri demontate despre noul coronavirus – COVID-19

Alin Claudiu Popescu; sursă: who.int
9 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Fiţi informaţi! Mituri demontate despre noul coronavirus – COVID-19

Odată cu apariţia noului coronavirus, COVID-19, aşa-numitele fake news (ştiri false) au luat cu asalt mediile de informare. Unele dintre acest mituri nu au niciun efect în protejarea faţă de coronavirus, în timp ce altele ne pot face chiar rău.

În articolul următor facem lumină între informaţiile false şi cele adevărate, bazându-ne pe datele transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Coronavirus, mituri populare

Usturoiul

Fals: Usturoiul previne infecţia cu COVID-19

Până la ora actuală nu există nicio dovadă că usturoiul poate proteja organismul uman faţă de infecţia cu noul coronavirus.

Adevărat: Usturoiul este un aliment sănătos, cu proprietăţi dovedite antimicrobiene, iar consumul acestuia poate avea o mulţime de beneficii pentru organism. Niciun beneficiu nu este însă legat de COVID-19.

Uleiul de susan

Fals: Uleiul de susan opreşte infecţia cu COVID-19

Contrar zvonurilor apărute, uleiul de susan nu are absolut niciun efect în a opri contaminarea cu noul coronavirus, indiferent dacă este consumat sau turnat pe corp.

Adevărat: Există o serie de substanţe chimice care pot distruge coronavirusul, precum înălbitori/dezinfectanți pe bază de clor, solvenți, etanol 75%, acid peracetic și cloroform. Atenţie! Acestea se pot folosi, conform instrucţiunilor, pe obiecte sau suprafeţe, dar în niciun caz pe piele sau în jurul nasului!

Tratament pentru coronavirus

Fals: Există un tratament pentru coronavirus

Până la ora actuală nu a fost descoperit un tratament pentru a vindeca noul coronavirus, însă nu există nici anumite metode pentru a-l preveni. În acelaşi timp, nu trebuie să uitaţi că antibioticele nu funcţionează pentru virusuri, ci doar pentru bacterii.

Adevărat: Persoanele infectate cu noul coronavirus primesc tratamente specifice pentru ameliorarea şi tratarea simptomelor – tratamente simptomatice. În anumite cazuri, ca urmare a coinfecţiilor bacteriene, pacienţii pot primi şi antibiotice.

Uscătoarele de mâini

Fals: Uscătoarele de mâini elimină coronavirusul

Unul dintre miturile apărute în această perioadă este că uscătoarele de mâini ar fi eficiente în lupta cu coronavirusul. Acestea nu au însă absolut niciun efect asupra COVID-19.  

Adevărat: Pentru o protecţie adecvată împotriva coronavirusului, trebuie să vă spălaţi cât mai des mâinile cu apă şi săpun sau să folosiţi un gel dezinfectant pentru mâini, pe bază de alcool. Abia apoi trebuie să vă ştergeţi pe mâini cu prosoape de hârtie, ideal.  

Ce trebuie să ştiţi despre coronavirus

 

Lămpile UV bactericide

Fals: Lămpile cu UV distrug coronavirusul

Având probabil la bază considerente de marketing, zvonurile legate de posibilitatea ca lămpile UV bactericide să elimine coronavirusul nu sunt însă reale.

Adevărat: Lămpile cu ultraviolete nu ar trebui folosite pentru a steriliza mâinile sau alte părţi ale corpului pentru că radiaţiile UV pot cauza iritaţii ale pielii.

Scanerele termice

Fals: Scanerele termice pot detecta coronavirusul

Sunt multe mituri despre coronavirus şi scanerele termice. Extrem de important pentru depistarea febrei în locurile aglomerate de tranzit, cum ar fi aeroporturile, scanerul termic nu poate depista însă prezenţa coronavirusului.

Adevărat: Febra crescută, depistată de scaner, reprezintă un element extrem de important pentru depistarea coronavirusului. Dacă pacientul este infectat, dar se află încă în perioada de incubaţie şi nu are febră, scanerul termic nu poate depista însă nimic.

Alcoolul şi clorul

Fals: Este eficient să vă turnaţi alcool şi clor pe corp

Miturile că alcoolul şi clorul pot distruge coronavirusul, dacă acestea sunt turnate pe corpul unei persoane infectate, sunt false.

Adevărat: Turnarea alcoolului şi a clorului pe corp este o acţiune periculoasă care vă poate afecta ochii, gura şi chiar hainele. Cele două substanţe pot fi folosite ca dezinfectante pentru diverse suprafeţe, atunci când fac parte din anumite produse de curăţenie, respectând însă instrucţiunile de utilizare.

 

mituri coronavirus

Pachetele provenite dintr-o ţară în care s-au înregistrat infecţii

Fals: Pachetele şi scrisorile din China pot fi infectate cu coronavirus

Persoanele care primesc pachete sau scrisori din China nu sunt la risc pentru a contracta coronavirusul. Acest zvon a apărut ca urmare a temerilor şi a ştirilor false, putând fi un factor negativ pentru economie.

Adevărat: Analizele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că acest tip de coronavirus nu supravieţuieşte suficient pe obiecte, precum scrisori sau pachete.  

mituri coronavirus

Animalele domestice

Fals: Animalele domestice pot răspândi noul coronavirus

Nu există nicio dovadă că pisicile sau câinii se pot infecta cu COVID-19 şi că, la rândul lor, pot infecta oamenii. Zvonul a pornit în principal după informaţiile că noul coronavirus s-a transmis la om de la diverse animale sălbatice.

Adevărat: Este recomandat să vă spălaţi pe mâini cu apă şi săpun după ce atingeţi animalele domestice. Această măsură scade riscurile de contaminare cu E. coli sau Salmonella.

mituri coronavirus

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.