Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Aspirina poate creşte şansele de supravieţuire pentru persoanele cu COVID-19

Elena Coroianu; sursa: medscape.com
10 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Aspirina poate creşte şansele de supravieţuire pentru persoanele cu COVID-19

Cercetări recente arată că aspirina poate ajuta pacienții cu COVID-19 să supraviețuiască, prevenind formarea de cheaguri de sânge. Una dintre primele descoperiri din pandemia de COVID-19 a fost că infecția cu SARS-CoV-2 crește riscul formării unor cheaguri de sânge în plămâni, inimă și alte organe. Chiaguri de sânge care pentru unii pacienţi pot fi fatale.

Potrivit Pharmaceutical Journal, cercetătorul britanic Peter Horby, profesor la Universitatea Oxford, a declarat unei comisii din Parlament că aspirina este cel mai recent medicament adăugat în studiul Randomized Evaluation of COVID-19 Therapy (RECOVERY), care analizează mai multe (posibile) tratamente. Potrivit acestuia, aspirina pare să ajute la oprirea coagulării sângelui în plămâni.

10 utilizări surprinzătoare ale aspirinei

Aspirina de mare ajutor în COVID-19

Un studiu realizat de cercetătorii americani a arătat că pacienții cu COVID-19 au avut mai puține complicații atunci când au luat aspirină.

Cercetătorii au examinat 412 pacienți care au avut coronavirus. În cadrul studiului 98 dintre acești pacienți au primit aspirină cu o săptămână înainte de internarea în spital sau în termen de 24 de ore de la internare. Ceilalți nu. Concluzia, pacienții cărora li s-a administrat aspirină au avut un risc cu 43% mai mic de a fi internați în secția de terapie intensivă (ATI). De asemenea, ei au avut şi un risc cu 44% mai mic de a fi plasați pe ventilație mecanică și cu 47% mai mic de a muri în spital.

„Aceasta este o constatare critică care trebuie confirmată printr-un studiu clinic randomizat”, a declarat liderul studiului, Jonathan Chow, profesor la Școala de Medicină a Universității din Maryland. “În cazul în care constatarea noastră este confirmată, ar face aspirina primul medicament, fără prescripţie medicală, disponibil pe scară largă, care ar reduce mortalitatea la pacienţii cu COVID-19”.

Aspirina nu înlocuieşte măsurile de prevenţie anti-COVID-19

Specialiştii atrag atenţia că deși rezultatele acestui mic studiu sunt promițătoare și justifică investigații suplimentare, aspirina nu este un medicament-minune, care va proteja populaţia de infectarea cu SARS-CoV-2. De bază rămân măsurile de prevenţie bine-cunoscute: purtarea măştii de protecţie, păstrarea distanţei şi dezinfectarea frecventă a mâinilor. De asemena, evitaţii zonele aglomerate şi aerisiţi des încăperile.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.