Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Nu vă atingeţi faţa! Trucuri utile

9 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Nu vă atingeţi faţa! Trucuri utile

În perioada aceasta, toate recomandările de a preveni îmbolnăvirea de COVID-19 încep cu „spălaţi-vă des pe mâini” şi continuă cu „nu vă atingeţi faţa”, pentru a nu duce virusul la nas gură, ochi, principalele porţi de intrare în organism. Simplu de zis, mai greu de făcut. Se spune că obişnuim să ne atingem fața de cel puțin 20 de ori pe oră, accidental sau din cauza ticurilor căpătate în timp.

Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog, ne învaţă câteva trucuri pentru a scăpa de acest obicei. Iată ce putem face:

  • Schimbăm un tic cu altul. De exemplu, ca să nu ne roadem unghiile, le putem scurta şi da cu ojă (obișnuită, nu semipermanentă). Vom avea mai multă grijă ca oja să rămână intactă pe unghii.
  • Alt mijloc ar fi să avem tot timpul un obiect în mână. Un astfel de exemplu este șiragul de mărgele, obicei împrumutat din cultura arabă, sau bilele antistres, obicei chinezesc. Ideea este să ne mutăm atenția spre altceva. La fel de bune sunt şi tricotatul, desenatul sau chiar jocurile pe tabletă sau telefon.
  • S-a constatat că femeile care poartă fond de ten și machiaj sunt mai atente să nu le distrugă prin atingere. O soluție ar putea fi, deci, să purtăm machiaj chiar și în casă.
  • Schimbăm atingerea accidentală pe „îngrijire compulsivă”. Demachierea poate fi un exercițiu bun. Iar rutina zilnică de îngrijire trebuie menţinută şi când nu ieşim din casă. Apă micelară, apă, săpun, cremă. Dr. Mihaela Leventer ne recomandă să facem asta de trei ori pe zi – dimineața, la prânz și seara. Cu mențiunea că produsele pot diferi în funcție de momentul zilei.
  • Păstrăm un jurnal de bune practici. Astfel identificăm punctele vulnerabile. De exemplu, stau cu mâna pe față când citesc, învăț, mă uit la televizor etc. Este un jurnal asemănător celor de dietă și ajută la conștientizarea obiceiurilor proaste.
  • Dezinfectăm des obiectele care ajung în contact cu fața și mâinile, cum ar fi telefonul sau ochelarii, pixul, mouse-ul.
  • Când ieşim, purtăm ochelari, vizetă, mască. În felul acesta nu ne atingem faţa şi suntem feriţi de atingerea picăturilor virale.
#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.