Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Ce trebuie să ştiţi despre coronavirus

9 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Ce trebuie să ştiţi despre coronavirus

Coronavirus, cunoscut şi ca „virusul ucigaş”, a fost depistat în Wuhan, China, în decembrie anul trecut. Deşi se presupune că a pornit dintr-o piaţă din orașul chinez, oficialii nu sunt deocamdată siguri de modul în care se răspândește virusul, însă acesta a provocat deja o epidemie de pneumonie virală.

Cunoscut sub denumirea de 2019-nCoV, pare a fi un nou tip de coronavirus, care nu a mai fost identificat la oameni. Tulpina incriminată este o familie care cuprinde un număr mare de virusuri. Acestea pot provoca boli uşoare la om (precum o răceală), dar şi probleme mai grave de sănătate, precum SARS, la cei cu sisteme imunitare slăbite.

Cum se răspândeşte?

Experţii merg pe ipoteza că ar fi transmis la om în urma consumului de preparate pe bază de carne de şarpe şi lilieci.

Deşi secvenţa completă a genomului a fost publicată, originea şi mecanismul de transmitere a noului coronavirus (2019-nCoV), aşa cum este notat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), sunt încă incerte. Până în prezent, şase seturi întregi de genomi 2019-nCoV au fost făcute publice. Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că 2019-nCoV este asemănător în proporţie de 70% cu coronavirusurile SARS şi MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu).

Sunteţi gripat? Iată ce ar trebui să mâncaţi

Simptomele coronavirusului

Simptomele noului coronavirus sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată și dificultate în respiraţie.

Pe baza datelor actuale, perioada de incubaţie a virusului poate fi de până la 14 zile. Numele de coronavirus provine de la „ţepii” de pe membrană, care seamănă cu coroana soarelui.

china, coronavirus, virus, gripa, pneumonie, raceala, simptome coronavirus, prevenirea infectiei cu coronavirus, 2019-nCoV,

Cum poate fi prevenită infecţia cu coronavirus?

Conform Alianţei Globale pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI), dezvoltarea unui vaccin contra noului coronavirus va dura cel puţin un an. Potrivit directorului executiv, Seth Berkley, oamenii de ştiinţă nu cunosc îndeajuns de multe despre epidemiologia noii boli pentru a putea evalua corect riscul în această etapă.

Cum cercetătorii au secvenţionat şi publicat deja genomul virusului, mai multe organizaţii mondiale pot începe lucrul pentru a crea un vaccin. Deşi reţetele pentru aceste vaccinuri se pot dezvolta mai uşor decât cele pentru malarie sau HIV, vor trece luni până când vaccinurile se vor putea comercializa.

Pentru prevenirea infecţiei cu acest virus, trebuie respectate regulile generale şi individuale de igienă: spălatul pe mâini, folosirea batistei, aerisirea zilnică a locuinţelor şi igienizarea zilnică a spaţiului de lucru. De asemenea, oamenii sunt încurajați să evite contactul „neprotejat” cu animalele vii, să gătească cu atenție carnea și ouăle și să evite contactul apropiat cu oamenii care prezintă simptome de gripă.

Au fost raportate cazuri şi în afara Chinei, inclusiv în Japonia, Filipine, Coreea de Sud, Taiwan, Thailanda şi Statele Unite, precum şi în teritoriile chineze Hong Kong şi Macao.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.