Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Însărcinată în timpul pandemiei cu COVID-19. Sfaturi de la specialişti

Coroianu Elena; sursa: yalemedicine.org
9 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Însărcinată în timpul pandemiei cu COVID-19. Sfaturi de la specialişti

Cu toţii avem întrebări şi temeri în perioada pandemiei cu coronavirus. Nici femeile însărcinate nu fac excepţie. Ce măsuri speciale trebuie să iau? Se transmite la făt? Dar la nou-născut? Sunt doar câteva dintre frământările lor. Specialiştii Universităţii Yale vin cu răspunsuri.

Prima veste bună – pe baza observaţiilor din China – este că femeile însărcinate nu par să aibă un risc mai mare de a contracta COVID-19 şi nici de a dezvolta forme mai severe ale bolii, comparativ cu celelalte persoane din aceeași grupă de vârstă.

Pentru prevenţie, gravidelor li se aplică aceleași reguli generale, de igienă şi păstrarea distanţei, valabile în timpul pandemiei.

Se transmite COVID-19 la făt în timpul sarcinii?

Deși există informații limitate în acest moment, datele publicate până acum în revistele științifice sunt optimiste și nu arată că COVID-19 poate fi transmis de la mamă la copil în timpul sarcinii.

Dar după naștere, sugarii pot dobândi COVID-19 prin transmiterea picăturilor respiratorii (prin aer). De aceea, specialiştii recomandă ca mamele care au fost testate pozitiv cu COVID-19 să fie separate de nou-născuți, pentru a evita transmiterea bolii.

Poate fi transmis COVID-19 în timpul alăptării?

Până în prezent, nu există date care să sugereze că virusul poate fi transmis copilului prin laptele matern. Laptele matern rămâne, în continuare, cea mai bună sursă de nutriție și protecție împotriva multor boli. Atenţie! O mamă testată pozitiv poate transmite virusul prin picături respiratorii sau în timpul contactului direct (piele pe piele). De aceea, specialiştii recomandă folosirea unei pompe de sân şi hrănirea bebeluşului de către un adult sănătos.

Ce ar trebui să faceţi dacă aveţi simptome ale unei boli respiratorii

Dacă prezentaţi simptome ale unei infecţii respiratorii sau specifice coronavirusului, contactaţi telefonic obstetricianul care vă urmăreşte sarcina, pentru a afla ce aveţi de făcut mai departe.

Specialiştii Universităţii Yale atrag atenţia că nu este necesară deplasarea la spital sau cabinetul medicului ginecolog pentru toate monitorizările din timpul sarcinii. Anumite aspecte pot fi urmărite de dumneavoastră, acasă, şi comunicate specialistului după cum aţi convenit în prealabil. De exemplu, dacă vi s-a spus că trebuie să vă monitorizaţi tensiunea arterială şi aveţi un tensiometru, o puteţi face dumneavoastră, la domiciuliu, şi să contactaţi medicul specialist doar când aparatul a înregistrat o anumită valoare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.