Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Ce să faceţi dacă vă îmbolnăviţi de COVID-19

Corina Ionescu; sursa: yalemedicine.org
9 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Ce să faceţi dacă vă îmbolnăviţi de COVID-19

Experţii Yale au întocmit o listă cu cinci paşi pe care şi-ar dori să-i urmeze toate persoanele care se îmbolnăvesc în această perioadă (coronavirus/COVID-19 sau nu).

Dezinformarea poate panica oamenii sau îi poate face să subestiemeze gravitatea bolii. Iar cel mai bun ghid este medicul. Sfaturile de mai jos aparţin unui specialist în boli infecțioase, Jaimie Meyer, MD, Yale Medicine.

1. Urmăriți simptomele

Ţineţi un jurnal sau o evidenţă pe telefon, în special pentru a urmări evoluţia evenimentelor. De exemplu, este util să știți în ce zi/oră ați avut cea mai mare febră (și cât de mare a fost) sau când ați început să tuşiți și ce v-a ameliorat sau agravat tusea. Nu trebuie să scrieţi toate detaliile, trebuie doar să notați suficiente informații pentru ca medicul dumneavoastră să poată lua decizii în cunoștință de cauză.

2. Sunați medicul

Dacă nu puteți lua legătura imediat cu medicul dumneavoastră de familie sau specialist (dacă sunteţi în evidenţa sa pentru o afecţiune cronică – de exemplu diabet), nu intrați în panică. Pentru simptome ușoare, este rezonabil să lăsați un mesaj, lui sau asistentei sale, și să așteptați un apel înapoi. Nu totul este o urgență.

3. Ascultați-vă organismul și acordaţi atenție simptomelor

Anuntaţi medicul dacă simptomele se agravează – dacă aveți probleme cu respirația, de exemplu, poate trebuie să mergeți la spital pentru evaluări suplimentare. Acesta nu este momentul pentru a apela la „Dr. Google” sau pentru a încerca diverse remedii acasă. Atenţie! Dezinformarea poate panica oamenii sau îi poate face să subestimeze gravitatea bolii. Cele mai bune sfaturi sunt cele ale medicului.

sănătate, COVID-19,

4. Aveţi grijă să nu rataţi apelul medicului

Fiți înţelegători cu timpul medicului. Probabil, mai are alți 10 pacienți care sună. Faceți apelul eficient. Acesta este momentul potrivit pentru a vă folosi notiţele. Fiți specific – cum a început şi când, ce aţi făcut pentru ameliorarea simptomelor, ce a părut că vă agravează situaţia, dacă ați intrat în contact cu cineva bolnav etc. Este posibil ca medicul să nu aibă acces în acel moment la fişa dumneavoastră medicală. De aceea, trebuie să-i spuneți ce alte medicamente mai luați, deoarece acestea pot schimba strategia de tratament.

5. Îngrijiţi-vă mai mult de propria persoană

Dacă doriţi să faceţi din propria sănătate o prioritate, acum este momentul potrivit! Dormiți mai mult, mâncați alimente sănătoase, spălați-vă pe mâini. Nu ieșiți dacă sunteți bolnav și nu consumaţi mai multă energie decât este necesar cu treburile casnice. Acesta este un moment perfect pentru copiii dumneavoastră să învețe să fie mai independenți, dacă au vârsta necesară, sau pentru ca partenerul să se implice mai mult, astfel încât să vă puteți concentra pe însănătoşire.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.