Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Cum să preveniți acneea cauzată de purtarea măștii de protecție

9 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Cum să preveniți acneea cauzată de purtarea măștii de protecție

Purtarea măștii în public a dat startul multor controverse, mai ales pentru cei cu pielea sensibilă, predispusă la apariţia acneei, din cauza purtării îndelungate a acesteia. Americanii au găsit şi un termen pentru asta, „maskne”. Există, însă, câteva modalități prin care puteți preveni acneea cauzată de mască.

Prin purtarea măștii, din cauza respirației, se creează un mediu cald și umed, care poate duce apoi la o creștere excesivă a unei bacterii numită Cutibacterium acnes, responsabilă pentru apariția acneei. Ocluzia și frecarea măştii de piele în timpul purtării acesteia, combinate cu sebumul și transpirația pot provoca iritații, dermatită, senzație de uscăciune și mâncărime.

Atât acneea, cât și dermatita de contact perturbă bariera pielii. Frecarea constantă a măștilor pe piele provoacă umezeala, care permite intrarea mai ușoară a bacteriilor și murdăriei în porii deschiși de la nivelul tenului.

Modalități de a preveni acneea cauzată de mască

În primul rând, măştile din bumbac 100% sunt mai prietenoase cu pielea. Aşa că este recomandată alegerea măștilor din acest tip de țesătură, cu croială etanșă şi cu feţe duble. Acestea se spală uşor cu detergent, însă trebuie clătite foarte bine, pentru că detergentul poate da naştere unor iritaţii ale pielii. Se recomandă ca astfel de măşti să fie spălate după fiecare utilizare.

Pentru ten, specialiştii recomandă folosirea unui toner fără alcool sau a apei micelare, în fiecare dimineață, după curățarea cu apă. Hidratarea și curățarea cu substanțe demachiante sunt esențiale în procesul de îngrijire a tenului. Se recomandă evitarea, pe cât mai mult posibil, a machiajului foarte încărcat, fondurilor de ten și cremelor cu texturi groase, ocluzive, deoarece acestea pot înrăutăți problema dermatologică deja apărută.

O altă soluție, atunci când este foarte cald afară, iar purtarea măștii este obligatorie, se poate opta pentru folosirea apei florale sau a apei de izvor pe ten, pentru răcorire și hidratare. O curăţare foarte sănătoasă pentru piele se poate face şi cu apă de la robinet filtrată în prealabil.

Odată ce ajungeţi acasă, purtarea măştii nu mai este obligatorie, însă tenul trebuie imediat curăţat, iar apoi trebuie aplicată o cremă hidratantă și nutritivă. Există o serie de produse care pot ajuta la prevenirea acneei, acestea fiind cele pe bază de substanțe de curățare medicamentoase, cu peroxid de benzoil, acid glicolic și acid salicilic. Ele pot ajuta la aerisirea porilor și la diminuarea inflamației și a supraaglomerării bacteriilor de pe piele.

acneea cauzată de mască

Şi produsele de curăţare pot duce la iritaţii

Cu toate acestea, produsele de curățare pot fi şi iritante. Drept urmare, trebuie căutate concentrațiile scăzute, în special pentru produsele cu peroxid de benzoil, să fie cu 5% sau mai mici, iar cele cu acid salicilic să fie cu 1% sau mai mic.

Dacă s-au încercat toate aceste măsuri de prevenire şi acneea cauzată de mască vă „râde în barbă”, se apelează la consultul unui dermatolog cât mai repede.

În plină pandemie, în ultimele luni, la nivel mondial, s-a observat o creștere vizibilă a vânzărilor de produse pentru îngrijirea tenului și o scădere a vânzărilor la produsele de make-up.

Totuşi, în China, ţara-cheie a declanşării pandemiei, s-a constatat că aproximativ 34% dintre femei foloseau produse de make-up în februarie, în perioada de apogeu. Cifra a crescut, însă, la 68% de la sfârșitul lunii iunie până la începutul lunii iulie. Cele mai căutate produse de make-up în acea zonă sunt cele care se aplică în zona ochilor (fard, dermatograf, rimel etc.), dar și rujurile rezistente la transfer, care nu rămân pe materialul din interior al măștii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.