Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Pandemia de COVID-19 afectează sănătatea mintală a tinerilor

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
25 martie 2021
Share
Pandemia de COVID-19 afectează sănătatea mintală a tinerilor

Pandemia de COVID-19 afectează grav sănătatea mintală a tinerilor. În urma unui studiu, cercetătorii britanici au remarcat că a crescut numărul cazurilor de depresie clinică în rândul populației tinere. Totodată, oamenii de știință au observat o tendință de scădere a consumului de alcool pentru categoria urmărită.

În cadrul acestui studiu unic, cercetătorii de la University of Surrey au chestionat 259 de tineri, în toamna anului 2019 și la mijlocul perioadei de lockdown de anul trecut. Astfel, au fost culese date referitoare la nivelurile de anxietate; depresie; bunăstare; consum de alcool și calitate a somnului resimțite de către participanți.

În urma centralizării informațiilor, oamenii de știință au găsit dovezi ale faptului că pandemia de COVID-19 are un impact substanțial asupra sănătății mintale a tinerilor. Din cauza contextului epidemiologic, s-a constatat o creștere semnificativă a simptomelor depresiei și o reducere a bunăstării generale. Mai exact, numărul cazurilor de depresie clinică în rândul participanților s-a dublat, crescând de la 14,9% (nivelul remarcat în toamna anului 2019) la 34,7% în perioada mai – iunie 2020.

Informaţiile privind vaccinurile anti-COVID-19 sunt încurajatoare, contrar părerii majorităţii oamenilor

O nouă tendință în rutina somnului

De asemenea, s-a observat o legătură între creșterea depresiei și calitatea scăzută a somnului în perioada de lockdown. Totodată, s-a constatat o tendință îngrijorătoare în ceea ce privește rutina somnului. Tinerii au început să devină activi în timpul nopții, să meargă la culcare din ce în ce mai târziu și să doarmă în timpul zilei. Un astfel de comportament nu doar că afectează ciclurile de somn, dar și tulbură buna funcționare a organismului. Prin urmare, cercetătorii au asociat această schimbare de program cu nivelurile ridicate de anxietate și cu o numărul tulburărilor psihiatrice minore identificate în chestionarele tinerilor.

În ciuda rapoartelor privind creșterea vânzărilor de produse alcoolice la nivel mondial înregistrată în timpul perioadei de lockdown, cercetătorii au identificat o scădere semnificativă a consumului de alcool în cadrului grupului studiat. Oamenii de știință au fost încurajați de această ipoteză, deoarece sugerează că tinerii nu foloseau băuturile alcoolice pentru a face față pandemiei și restricțiilor impuse de autorități.

Măsuri recomandate pentru a proteja sănătatea mintală a tinerilor

„Există, de mulți ani, o tendință de creștere a numărului de tineri care se confruntă cu probleme de sănătate mintală și este îngrijorător să constatăm că acest lucru a căpătat amploare, în mod semnificativ, din cauza COVID-19. Grija față de sănătatea mintală a tinerilor și asigurarea accesului la sprijinul de care aceștia au nevoie sunt foarte importante pentru asigurarea bunăstării lor generale. Deoarece restricțiile sociale continuă ca răspuns la pandemia de COVID-19, este crucial să luăm măsuri pentru a le proteja sănătatea mintală.”, consideră doctorul și profesorul Simon Evans, unul dintre autorii studiului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.