Revista care te menține sănătos

Coronavirus

COVID-19 poate cauza infertilitate în cazul bărbaților

Mircea Doaga; sursa: mid-day.com
15 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
COVID-19 poate cauza infertilitate în cazul bărbaților

COVID-19 poate cauza infertilitate în cazul bărbaților, se arată într-un studiu recent, realizat de oamenii de știință din Israel.

Potrivit studiului,  COVID-19 poate reduce drastic fertilitatea masculină, prin afectarea celulelor testiculare care produc spermatozoizi. Studiul, publicat în revista Fertility and Sterility, arată că, în cazul bărbaților care au făcut obiectul cercetării, a fost consemnată o scădere de aproximativ 50%, în medie, a numărului de spermatozoizi pe mililitru, a volumului total de ejaculare și a motilității spermei.

Deocamdată, nu se știe cât de gravă este această problemă și dacă efectele descoperite sunt reversibile sau nu. În general, infecțiile sunt acceptate ca o posibilă cauză de bază a infertilității masculine. De exemplu, oreionul poate avea un efect pe termen lung asupra fertilității pacienților de sex masculin și poate provoca azoospermie. Prin urmare, se cunoaște că virusurile pot avea un astfel de impact.

Efectele unei imunități scăzute

„Nu aș fi surprins dacă acest virus provoacă o scădere temporară a producției de spermă. Persoanele care suferă de COVID-19 pot fi afectate destul de serios, au oricum imunitate scăzută. Chiar și gripa poate provoca o scădere temporară a numărului de spermatozoizi. Întrebarea este cât timp va dura și dacă este recuperabil”, a declarat dr. Shobha Gupta, director medical și specialist în Fertilizare In Vitro (FIV).

Infertilitatea are soluții!

„De fiecare dată când apare o informație nouă legată de acest virus, continuăm să învățăm despre acesta. Dacă persoana are imunitatea scăzută și este predispusă la o infecție, în orice mod, numărul de spermatozoizi este afectat. Asta poate provoca infertilitate masculină”, a adăugat ea.

Potrivit unui alt specialist, „orice infecție virală poate duce la febră ridicată și la scăderea numărului de spermatozoizi și a motilității, cel puțin temporar”. „Este prea devreme pentru a ne pronunța cu certitudine în cazul COVID-19, deoarece modificările materialului seminal pot dura până la 3-4 luni după infecție, iar numărul cazurilor cu o asemenea vechime este prea scăzut în prezent. Orice fel de boală care se manifestă prin febră ridicată poate reduce numărul de spermatozoizi și motilitatea. Prin urmare acest lucru ar putea fi valabil și în cazul acestui coronavirus„, a precizat, la rândul sau, dr. Shweta Goswami, Senior Consultant FIV la mai multe centre de specialitate din New Delhi, India.

Covid-19 poate cauza infertilitate bărbaților

Măsurile de prevenție trebuie respectate

Purtarea măștii poate ajuta la protejarea fertilității masculine în timpul pandemiei, chiar și în contextul în care se produce infectarea, spun specialiștii.

Stresul provoacă probleme de fertilitate bărbaților

„În cazul bărbaților care suferă de infecții de COVID-19 moderate sau grave este foarte posibil ca fertilitatea să fie afectată pentru o perioadă necunoscută de timp. Este nevoie de elaborarea mai multor studii pentru a confirma cât de gravă este această problemă și dacă, odată ce pacientul se recuperează, parametrii materialului seminal se pot îmbunătăți”, a precizat și dr. Anubha Singh, ginecolog și specialist FIV în cadrul unei alte clinici de specialitate din New Delhi.

Medicii atrag atenția atât bărbaților, cât și femeilor, să aleagă o viață sănătoasă și să adopte toate măsurile de prevenție care se impun. Asta mai ales în contextul în care încă se știu prea puține informații certe despre COVID-19 și despre recuperarea celor infectați cu noul coronavirus.  

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.