Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Lipsa activității fizice afectează bunăstarea individuală

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
5 aprilie 2021
Share
Lipsa activității fizice afectează bunăstarea individuală

Recomandările specialiștilor sunt clare: activitatea fizică este benefică pentru menținerea sănătății mintale. Contează, desigur, și varietatea preocupărilor pe care le avem în fiecare zi. Concluzia le aparține cercetătorilor de la University of Basel. Aceștia doresc să arate unul dintre motivele pentru care bunăstarea oamenilor este afectată în timpul pandemiei de coronavirus.

Ce au în comun o plimbare făcută dimineața, o tură cu bicicleta și o vizită la magazin pentru a cumpăra alimente? Ei bine, toate sunt activități menite să vă ajute psihicul.

În ciuda faptului că lucrează de acasă și că mijloacele recreative pe care le au la dispoziție sunt limitate, cei mai mulți indivizi încearcă să rămână activi. Chiar și așa, există persoane care consideră că se mișcă semnificativ mai puțin decât înaintea declanșării pandemiei. Motivul este faptul că activitățile zilnice obișnuite au fost interzise din cauza măsurilor luate pentru a preveni răspândirea COVID-19.

În contextul epidemiologic actual, profesorul Andrew Gloster de la University of Basel oferă o perspectivă asupra impactului pe care l-ar putea avea restricționarea anumitor activități. Studiul condus de cercetător a fost publicat în BMC Psychiatry.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 106 persoane diagnosticate cu tulburări mintale de la care s-au colectat date GPS. În acest scop, participanților la studiu li s-au oferit smartphone-uri pe care le-au purtat cu ei timp de o săptămână. Astfel, cercetătorii au putut urmări traseele și, implicit, activitățile subiecților fără a interfera cu rutina acestora. Ulterior, oamenii de știință au analizat datele GPS, răspunsurile pe care le-au dat participanții în chestionarele privind bunăstarea și simptomele aferente afecțiunilor de care aceștia sufereau.

În urma centralizării informațiilor colectate, cercetătorii sugerează că mișcarea frecventă și variată este asociată unui nivel crescut al stării de bine. Cu toate acestea, nu manifestă vreo influență asupra simptomelor specifice bolilor mintale.

Cel mai potrivit moment pentru a face mișcare: dimineața sau seara?

Activitatea fizică, esențială pentru o bunăstarea individuală

„Rezultatele noastre sugerează că simpla desfășurare a unei activități nu este suficientă pentru a reduce simptomele tulburărilor psihice, dar poate îmbunătăți bunăstarea unui individ. (…) Deși datele au fost colectate înainte de pandemie, rezultatele sunt relevante și în lumina restricțiilor impuse din cauza coronavirusului.” Explică autorul studiului, Andrew Gloster.

Există diverse studii, efectuate de grupuri de cercetători de la University of Basel, care indică faptul că pandemia afectează starea psihică a oamenilor.

Rezultatele obținute în urma cercetării echipei lui Andrew Gloster sugerează că retricțiile impuse cu scopul de a limita răspânirea coronavirusului ar putea juca, de asemenea, un rol în acest sens.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.