Revista care te menține sănătos

Cuplu și sex

Infertilitatea are solutii!

Dr. Corina Manolea, medic specialist obstetrica-ginecologie, supraspecializare in FIV, Columna Medical Center, www.cmed.ro
11 iunie 2019
Share
Infertilitatea are solutii!

Absenta sarcinii dupa un an de viata sexuala regulata duce la un diagnostic de infertilitate. Se estimeaza ca unul din sase cupluri de varsta fertila are dificultati in a concepe un copil. Frecventa patologiilor feminine si masculine in cazul cuplurilor infertile este, in prezent, de 1:1 (femeie/barbat).

Sa nu uitam de impactul psihologic al infertilitatii, precum si al tehnicilor de reproducere umana asistata, avand in vedere ca miza este obtinerea unei sarcini care sa evolueze pana la termen, iar gestionarea asteptarilor sau a esecului este foarte dificila pentru cuplu. Din pacate, in Romania, din ce in ce mai multe femei tinere se confrunta cu aceasta problema, insa cu toate acestea exista solutii.

Infertilitatea feminina

Tulburarile de ovulatie ce au drept consecinta infertilitatea se pot manifesta prin menstruatii neregulate sau chiar absente, hipertensiune arteriala, acnee, un nivel crescut al insulinei, pilozitate excesiva, probleme cu greutatea. Dificultatea conceperii tine si de infertilitatea tubara – atunci cand trompele uterine sunt deteriorate sau blocate (boli inflamatorii pelviene, aderente ramase in urma interventiilor chirurgicale sau formate din cauza endometriozei).

Infertilitatea si cauzele emotionale

Endometrioza

In Romania, endometrioza afecteaza in jur de 500.000 de femei. Este caracterizata prin dezvoltarea celulelor endometriale in afara cavitatii uternie, la nivelul ovarelor, trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara, intestine, colon, rect etc. Leziunile endometriale produc infertilitate si durere prin mai multe mecanisme si prin inflamatia ce le insoteste.

Specialistii atrag atentia

Un fenomen tot mai des constatat de specialisti este scaderea varstei la care apare infertilitatea, in cazul femeilor. Cazurile de insuficienta ovariana primara, de epuizare a rezervei ovariene pana in 30-35 de ani sunt tot mai frecvente. Femeile peste 30 de ani ar trebui sa-si testeze rezerva ovariana, fie prin masurarea AMH-ului (un marker ce poate ajuta la planificarea in mod realist a momentului cand va deveni mama), fie printr-o ecografie transvaginala de numarare a foliculilor (AFC).

infertilitate solutii

Infertilitatea masculina

Printre cauze se numara disfunctia spermatica, adica un numar scazut de spermatozoizi, asociat unui procent crescut de defecte ale acestora (marime, forma, motilitate). In alte cazuri, dilatarea venelor din scrot afecteaza productia de spermatozoizi prin stationarea unor cantitati suplimentare de sange in aceasta zona. De asemenea, barbatul poate prezenta insuficienta testiculara (incapacitatea testiculelor de a produce spermatozoizi maturi).

5 afectiuni care pot duce la infertilitate

Optiuni personalizate de tratament

Cuplul infertil trebuie investigat in functie de particularitatile pe care le prezinta. In general, primul testat este barbatul. Se efectueaza o spermograma si, uneori, un test halosperm, ce ofera informatii despre fragmentarea ADN-ului de la nivelul spermatozoizilor. In cazul doamnelor, investigatiile „de rutina” sunt monitorizarea ovulatiei, testarea permeabilitatii trompelor si a cavitatii uterine, testarea rezervei ovariene.

Tehnici de reproducere umana asistata

Reproducerea umana asistata trebuie privita ca o optiune fireasca, mai ales ca ar putea scuti multi ani de tratamente costisitoare, unele dificile, si dezamagitoare. Exista mai multe tehnici, printre care inseminarea intrauterina (in caz de infertilitate idiopatica, tulburari de ovulatie, dar cu rate limitate de reusita) si fertilizarea in vitro (FIV), cand ovulul este fertilizat in afara organismului si introdus ulterior in uter. Procedura are multe indicatii: infertilitate tubara, masculina, endometrioza, infertilitate de cauza necunoscuta, varsta femeii peste 38 de ani.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.