Revista care te menține sănătos

Cuplu și sex

Scaderea libidoului: care sunt cauzele?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
23 mai 2022
Share
Exclusiv online
Scaderea libidoului: care sunt cauzele?

Scaderea apetitului sexual (libidoului) este o problema frecventa care afecteaza multe femei si barbati, in egala masura, la un anumit moment in viata. De cele mai multe ori, este asociat cu probleme in relatia de cuplu, stres sau oboseala, dar si cu unele afectiuni, precum scaderea nivelului de hormoni.

Daca simtiti ca apetitul sexual este diminuat, ceea ce va frustreaza si va influenteaza viata de cuplu, este timpul sa luati masuri. Aflati care sunt cele mai frecvente cauze ale scaderii apetitului sexual.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Potent Forte Naturalis, recomandat pentru revigorarea organismului, sănătatea prostatei şi creşterea potenţei.

Problemele in cuplu

Problemele cu partenerul de viata sunt una dintre principalele cauze de scadere a apetitului sexual. In cazul femeilor, partea emotionala de apropiere fata de partener joaca un rol extrem de important in viata sexuala. Insa, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, certurile, lipsa de comunicare, tradarea sau lipsa de incredere sunt factori importanti in scaderea libidoului. Incercati sa discutati cu partenerul deschis si, daca nu puteti rezolva problemele, apelati la un consilier specializat.

Alcoolul

Un pahar de vin, bere sau tarie va poate dezinhiba, dandu-va curaj, daca sunteti mai timid. Insa, o cantitate prea mare de alcool poate afecta viata sexuala si poate fi un factor negativ pentru partener. Daca nu puteti renunta la alcool, apelati la un specialist.

Lipsa somnului

Somnul insuficient poate afecta viata sexuala. Daca aveti apnee de somn, tulburari de somn, precum insomnia sau treziri frecvente in timpul noptii, este indicat sa nu stati pe ganduri si sa le tratati daca va doriti o viata sexuala mai buna. Medicul poate determina cauza acestor tulburari si, in functie de caz, poate oferi tratamentul potrivit.

Aparitia copiilor in viata de cuplu

Venirea pe lume a unui copil este cea mai mare bucurie. Insa, de cele mai multe ori, viata sexuala are de suferit. Este indicat sa acordati mai multa importanta vietii de cuplu. Pentru a avea parte de mai multa intimitate, puteti angaja o bona care sa supravegheze copiii cateva ore sau ii puteti lasa cu bunicii pentru a va putea bucura de viata de cuplu.

Anumite medicamente

Unele medicamente pot scadea libidoul. Printre acestea, se numara:

  • antidepresivele;
  • medicamentele folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale;
  • anticonceptionalele orale;
  • chimioterapia;
  • unele tratamente hormonale;
  • medicamentele pentru tratarea HIV.

Inlocuirea medicamentelor sau ajustarea dozelor pot ajuta. Intrebati medicul in legatura cu acest aspect, nu decideti singuri. Daca ati observat scaderea apetitului sexual in urma administrarii unui medicament nou, discutati cu medicul si in legatura cu acest lucru.

secundara

Tulburarile erectile

Disfunctiile erectile au impact asupta vietii sexuale si, de cele mai multe ori, duc la scaderea libidoului. Acestea pot fi tratate, insa, cu ajutorul partenerei si al medicului, dar im primul rand dumneavoastra trebuie sa acceptati ca aveti nevoie de ajutor.

Scaderea stimei de sine

Stima de sine crescuta si multumirea privind aspectul fizic sunt importante atunci cand este vorba despre viata sexuala. Fiti mandri de felul in care aratati. De exemplu, daca partenerul nu are o parere buna despre el sau despre felul in care arata, discutati deschis si faceti-i complimente ori de cate ori aveti ocazia.

Obezitatea

Daca suferiti de obezitate, libidoul poate scadea si, implicit, viata de cuplu are de suferit. Este indicat sa va motivati sa scapati de kilogramele in plus, atat pentru a va imbunatati sanatatea, cat si viata sexuala.

Viata sexuala la o varsta inaintata: ce trebuie sa stiti

Scaderea testosteronului

Testosteronul este hormonul care determina cresterea libidoului. Pe masura ce inainteaza in varsta, barbatii se confrunta cu scaderea nivelului de testosteron. Acest lucru poate influenta apetitul sexual, dar si greutatea corporala.

Menopauza

Pentru multe femei, libidoul scade in preajma menopauzei. Acest lucru este cauzat, in principiu, de unele simptome, precum uscaciunea vaginala si durerea din timpul actului sexual. Insa, fiecare femeie este diferita, iar cele care au grija de sanatate pot avea o viata sexuala implinita dupa menopauza.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.