Revista care te menține sănătos

Cuplu și sex

Viata sexuala la o varsta inaintata: ce trebuie sa stiti

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
23 mai 2022
Share
Exclusiv online
Viata sexuala la o varsta inaintata: ce trebuie sa stiti

Atat barbatii, cat si femeile dezvolta anumite temeri si indoieli legate de viata sexuala pe masura ce inainteaza in varsta. Acest lucru poate fi cauzat de schimbarile intervenite in organism, unele afectiuni, aspectul fizic, scaderea interesului pentru intimitate, dar si de unele probleme emotionale legate de relatia cu partenerul.

Persoanele varstnice se simt stanjenite sa discute deschis despre viata sexuala, atat cu partenerul, cat si cu medicul, avand temeri legate de prejudecati familiale si sociale. Factorii care influenteaza viata sexuala a seniorilor pot fi rezolvati cu ajutorul medicamentelor si al consilierii psihologice de specialitate. Viata sexuala poate aduce mai multe satisfactii la o varsta mai inaintata, deoarece alti factori de stres (copiii, locul de munca etc.) nu mai sunt prezenti.

De asemenea, daca va pastrati o viata sexuala buna la o varsta inaintata, stresul este ameliorat, deoarece sunt secretati hormoni ai fericirii (endorfine). Acestia imbunatatesc starea generala. In plus, viata sexuala sanatoasa si bunastarea au un impact pozitiv asupra longevitatii. Exprimarea afectiunii si a sentimentelor fata de partener imbunatateste intimitatea, iar relatia devine mai solida.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Potent Forte Naturalis, recomandat pentru revigorarea organismului, sănătatea prostatei şi creşterea potenţei.

Care sunt factorii care afecteaza viata sexuala a seniorilor?

Exista mai multi factori care contribuie la degradarea vietii sexuale in randul seniorilor. Printre acestia se numara:

 • scaderea dorintei sexuale aparuta odata cu dificultatea de a mentine o erectie. Aceasta este favorizata de scaderea nivelului de testosteron aparuta odata cu inaintarea in varsta.
 • diminuarea elasticitatii vaginului si a lubrifierii naturale, ce cauzeaza durerea in timpul actului sexual. Acest lucru apare frecvent dupa menopauza.
 • scaderea interesului sexual atat pentru femei, cat si pentru barbati.
 • lipsa unui partener.
 • unele afectiuni, precum artrita, obezitatea, depresia, dementa, diabetul, accidentul vascular cerebral, incontinenta urinara, bolile cardiovasculare si durerea cronica.
 • unele medicamente, precum tranchilizantele, antidepresivele, antihipertensivele, antiacidele (scad cantitatea de acid din stomac), antihistaminicele (medicamente pentru alergie), medicamente pentru epilepsie si tratamentele hormonale.
 • consumul de alcool si fumatul in exces pot afecta dorinta si performanta sexuala la persoanele de orice varsta.

Cum poate fi imbunatatita viata sexuala la o varsta mai inaintata?

Iata ce trebuie sa faceti pentru a va imbunatati viata sexuala si relatia cu partenerul:

 • comunicati deschis cu partenerul in legatura cu preferintele si alegerile pe care vreti sa le faceti.
 • discutati cu medicul despre indoielile pe care le aveti, dar si despre medicamentele pe care le luati, efectele lor adverse si cum sa ajustati tratamentul pentru a va imbunatati viata sexuala.
 • in cazul femeilor, lubrifiantele vaginale pot fi aplicate direct si usor pentru a avea un contact sexual mai placut. Estrogenii vaginali (tratament hormonal) pot fi recomandati de medic daca problema este mai severa.
 • tulburarile legate de erectie si ejaculare pot fi tinute sub control prin intermediul medicamentelor si al consilierii psihologice.
 • daca suferiti de afectiuni cardiovasculare, discutati cu medicul inainte de a lua o decizie.
 • mentinerea unui stil de viata sanatos, cu un program de exercitii fizice adecvate, scaderea in greutate, tinerea sub control a altor afectiuni medicale va pot imbunatati considerabil starea de sanatate.
 • renuntati la fumat si la alcool.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.