Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale pielii

Psoriazisul si viata sexuala

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
20 decembrie 2018
Share
Exclusiv online
Psoriazisul si viata sexuala

Psoriazisul este o afectiune dermatologica ce accelereaza multiplicarea celulelor pielii. Acest lucru determina acumularea in exces a acestora la suprafata pielii, formand placi sau „solzi”, ce produc mancarimi sau durere.

Psoriazisul este o afectiune cronica, iar scopul tratamentului este de a opri cresterea accelerata a celulelor pielii. Nu exista un tratament care sa vindece aceasta afectiune, insa simptomele pot fi tinute sub control. Schimbarile stilului de viata, precum hidratarea optima, dieta echilibrata, renuntarea la fumat si eliminarea stresului pot controla cu succes simptomele psoriazisului.

Aceasta boala poate aparea la nivelul oricarei suprafete a corpului, chiar si la nivelul organelor genitale. Astfel, simptomele (durerea si mancarimile) sunt prezente si la acest nivel. De multe ori, se poate crede ca este vorba despre o igiena necorespunzatoare sau despre anumite boli cu transmitere sexuala (BTS), insa trebuie luate in considerare si alte cauze, precum psoriazisul.

Multe persoane care sufera de psoriazis genital se pot confrunta cu probleme in viata sexuala. In consecinta, calitatea vietii poate scadea, iar comunicarea cu partenerul poate fi dificila sau chiar absenta. Chiar daca este greu de inteles sau de acceptat aceasta afectiune, exista mai multe lucruri pe care le puteti face.

Psoriazisul pustular: ce este si de cate tipuri poate fi?

Discutati deschis cu medicul

Pe langa durere si mancarimi, psoriazisul la nivelul organelor genitale se poate manifesta si prin aparitia leziunilor uscate si rosii. Cele mai multe persoane cu psoriazis nu stiu ce se intampla sau ca au aceasta boala. Insa, daca o persoana a fost diagnosticata si are astfel de simptome la nivel genital, medicul ar trebui sa se gandeasca si mai mult la acest aspect.

Pacientul se poate simti stanjenit sa poarte o discutie cu partenerul sau cu medicul despre aceste probleme intime. Sau poate interveni teama de anumite boli cu transmitere sexuala. Aceste componente psihologice pot interfera destul de mult cu viata de zi cu zi.

Diagnosticarea prompta si planul de tratament sunt cruciale pentru psoriazisul genital, insa trebuie sa mergeti la medic. Este important sa discutati aceste aspecte din timp, inainte sa va afecteze psihic. Mai mult, nu incercati sa va tratati singur. Este nevoie de ajutor medical. Pielea de la nivelul zonei genitale este mai subtire si mai sensibila, in comparatie cu restul corpului. Prin urmare, unele unguente folosite pentru psoriazisul de pe alte zone ale pielii pot sa nu fie eficiente pentru zona genitala.

psoriazis genital

Discutati cu partenerul

Odata ce ati fost la medic si ati primit diagnosticul de psoriazis genital, este important sa discutati cu partenerul deschis, daca nu ati facut deja acest lucru.

Este indicat sa-l informati ca psoriazisul nu este contagios si nu afecteaza, in general, functia sexuala. Cel mai important lucru este sa fiti sincer in legatura cu afectiunea pe care o aveti si sa-i explicati partenerului toate aspectele acestei afectiuni. Daca acesta nu va ofera suport si nu poate accepta situatia, atunci trebuie sa alegeti un partener care va poate oferi aceste lucruri.

Daca nu puteti initia discutia din diferite motive, puteti merge cu partenerul la medic si acesta va poate ajuta in explicarea acestor aspecte. De asemenea, ar fi bine sa-i expuneti partenerului si simptomele pe care le puteti avea – durere, disconfort, sangerari – dar si pe cele care va afecteaza psihic. Mai mult, pentru mai mult sprijin, puteti intalni pe retelele de socializare numeroase grupuri si forumuri in care puteti discuta cu mai multe persoane care se confrunta cu acest tip de psoriazis.

Psoriazisul: afectiune cu implicatii psihologice foarte puternice

Ce trebuie si ce nu trebuie sa faceti

Psoriazisul este o afectiune cronica, ce poate fi declansata de mai multi factori. Cei agravanti sunt reprezentati de stres, medicamente si chiar de mici traumatisme la nivelul pielii.

Activitatea sexuala poate fi, de asemenea, un factor agravant al psoriazisului genital. Pentru a evita acest lucru, este necesar sa:

  • folositi lubrifiant, eventual unul cu cat mai putine substante daunatoare. Intrebati medicul in legatura cu alegerea celui potrivit.
  • mentineti zona genitala mereu curata
  • dupa contactul sexual, spalati bine zona genitala si aplicati unguentul indicat de medic.
  • daca pielea din zona genitala este inflamata, crapata sau sangereaza, este mai bine sa amanati activitatea sexuala.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.