Revista care te menține sănătos

Cuplu și sex

Cum influenteaza sexul activitatea cerebrala

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
20 octombrie 2022
Share
Cum influenteaza sexul activitatea cerebrala

Sexul prezinta multe beneficii, atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea psihica. Acesta poate alunga stresul si grijile. In acelasi timp, sexul influenteaza activitatea creierului in sensul in care poate avea un impact asupra emotiilor, somnului si a sensibilitatii la durere.

In general, sexul influenteaza modul in care functioneaza intregul corp. Multe dintre efectele sexului asupra corpului sunt in stransa legatura cu modul in care acesta influenteaza activitatea creierului si a secretiei de hormoni la nivelul sistemului nervos central.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Potent Forte Naturalis, recomandat pentru revigorarea organismului, sănătatea prostatei şi creşterea potenţei.

Sexul si activitatea cerebrala

Atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, stimularea sexuala si satisfactia intensifica activitatea cerebrala legata de durere si emotii. In timpul orgasmului, exista anumite regiuni de la nivelul creierului care se activeaza. Ca urmare, fluxul sangvin de la nivelul cerebelului creste, de asemenea, cu rol in procesarea emotiilor. Aceste regiuni ale creierului sunt implicate in procesarea emotiilor si a senzatiilor de durere, precum si in reglarea unor procese metabolice.

Sexul si hormonii

Sexul va poate influenta dispozitia. In timpul contactului sexual si al stimularii sexuale, se produce secretia unor hormoni asociati cu emotiile. De obicei, acest lucru este benefic pentru dispozitie. Contactul sexual a fost asociat cu imbunatatirea dispozitiei si cu numeroase beneficii psihologice, precum relaxarea si inlaturarea stresului.

Acest lucru este datorat unei regiuni a creierului, denumita hipotalamus, responsabila cu secretia de oxitocina. Un nivel crescut de oxitocina poate induce starea de relaxare si poate scadea nivelul de cortizol, hormon asociat cu stresul. Oxitocina nu va induce doar starea de calm, ci atenueaza chiar senzatia de durere, in special in cazul persoanelor care sufera de boli cronice.

In timpul contactului sexual, sunt secretate si endorfine. Acestea sunt hormoni care induc buna dispozitie si amelioreaza durerea.

Stresul, cortizolul si obezitatea

inainte de Sexul imbunatateste calitatea somnului_dim

Sexul imbunatateste calitatea somnului

Pe langa beneficiile mentionate, sexul poate, de asemenea, optimiza calitatea somnului. Dupa orgasm, organismul poate secreta mai multa prolactina, hormon ce joaca un rol important in reglarea somnului.

Pe langa prolactina, oxitocina secretata in timpul actului sexual poate avea un efect linistitor, inducand somnul.

In cazul barbatilor, ejacularea reduce activitatea cortexului prefrontal, o zona a creierului responsabila cu un somn de calitate. In timpul somnului, cortexul prefrontal are o activitate mai lenta comparativ cu alte zone ale creierului, ceea ce ofera sprijin in exercitarea functiilor cognitive pe timpul zilei.

Este posibil ca sexul sa imbunatateasca functiile cognitive la o varsta mai avansata, ceea ce protejeaza impotriva scaderii functiei memoriei si impotriva declinului cognitiv.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.