Revista care te menține sănătos

Cuplu și sex

Dragostea pluteşte în aplicaţiile de dating

Mădălina Cristea; sursă: verywellmind.com
11 martie 2021
Share
Dragostea pluteşte în aplicaţiile de dating

Aplicaţiile de dating reprezintă o modalitate practică prin intermediul cărora utilizatorii pot cunoaşte persoane cu care să iasă la întâlniri sau chiar să construiască relaţii de cuplu. La ora actuală, peste 1.500 de platforme de întâlniri sunt folosite de către milioane de indivizi din toată lumea. Cu toate acestea, unii oameni consideră că utilizatorii aplicaţiilor de dating nu au intenţii serioase. Ei bine, există puţine dovezi ştiinţifice din care să putem extrage astfel de ipoteze. De fapt, dintr-un studiu recent rezultă că dorinţa de a locui sub acelaşi acoperiş a cuplurilor formate online este mai mare decât a celor care s-au cunoscut în alte contexte. Concluzia le aparţine cercetătorilor elveţieni de la Universitatea din Geneva.

Pandemia de coronavirus a făcut aproape imposibilă întâlnirea unui potenţial partener în viaţa reală. În ciuda faptului că popularitatea acestor aplicaţii de dating a crescut în această perioadă, există numeroase supoziţii potrivit cărora în cadrul acestor canale online s-ar afla o mulţime de indivizi care au intenţii neserioase sau ascunse.

S-ar putea ca cercetătorii eleveţieni să aibă o veste bună pentru persoanele care încă nu şi-au găsit jumătatea; însă au rezerve cu privire la folosirea aplicaţiilor de întâlniri. Specialiştii au avut ca bază datele dintr-un sondaj de familie realizat, în 2018, de Oficiul Federal Statistic Elvețian. Cercetătoarea Gina Potarca, autorul principal al studiului, a analizat astfel informaţiile furnizate de către 3.235 de oameni care se aveau o relaţie cu o persoană pe care o cunoscuseră de-a lungul ultimului deceniu. Ea a fost interesată, în mod special, de aspecte precum intenţiile cuplurilor de a forma o familie, satisfacţia pe care o aduce relaţia şi bunăstarea individuală.

Vârstele iubirii: cum evoluează pe parcursul relaţiei

Normalizarea conceptului de întâlnire online

În primă fază, Potarca a descoperit că înainte de apariția aplicațiilor de dating, site-urile de întâlniri atrăgeau, de obicei, oameni de peste 40 de ani și/sau persoane divorțate, dornice de romantism.

„Prin eliminarea chestionarelor lungi, a descrierilor și a testelor de personalitate pe care utilizatorii site-urilor de întâlniri erau constrânşi să le completeze pentru crearea unui profil a rezultat accesibilizarea platformelor de întâlniri. (…) Acest lucru a normalizat conceptul de întâlnire online și a favorizat utilizarea în rândul categoriilor mai tinere ale populației”, a declarant Potarca în cadrul unui comunicat de presă.

relatie, cuplu, aplicatii de dating, aplicatii de intalniri,

Cupidon sau aplicaţii de dating?

Cercetătorii sugerază că perechile formate prin intermediul unei aplicaţii de dating au intenţii de convieţuire mai puternice decât cuplurile care se cunosc într-un mediu non-digital. Mai mult decât atât, femeile care şi-au întâlnit online partenerii au dorinţe mult mai puternice de a avea copii decât cele care i-au întâlnit prin mijloacele obişnuite.

De asemenea, partenerii care s-au cunoscut online exprimă acelaşi nivel de satisfacție cu privire la relația lor precum cuplurile care s-au cunoscut offline.

Nevoia de iubire: „scrisă” în gene?

Nicio aplicaţie de dating nu oferă garanţia romantismului şi a iubirii până la adânci bătrâneţi, însă, adevărul este că nici mijloacele tradiţionale de a cunoaşte pe cineva nu pot face acest lucru. Specialiştii în întâlniri consideră că astfel de platforme reprezintă un filtru bun pentru a elimina însuşirile pe care ştiţi sigur că nu doriţi să le aibă partenerul dumneavoastră şi să idenficaţi cu uşurinţă calităţile pe care le căutaţi.

Oricare ar fi alegerea dumneavoastră, este bine să păstraţi prudenţa atunci când ieşiţi la primele întâlniri cu o persoană cunoscută în mediul online. Stabiliţi întrevederile în locuri publice, informaţi un prieten cu privire la locul unde o să vă aflaţi şi respectaţi măsurile de siguranţă impuse de autorităţi.

Nota pentru articolul «Dragostea pluteşte în aplicaţiile de dating»:5.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.