Revista care te menține sănătos

Psihologie

Varstele iubirii: cum evolueaza pe parcursul relatiei

Psihoterapeut Viorel Nedelcu, Centrul Medical Bellanima
7 februarie 2022
Share
Varstele iubirii: cum evolueaza pe parcursul relatiei

O iubire fara sfarsit este o dorinta ascunsa, cel mai adesea nerostita, dupa care tanjesc cei mai multi dintre oameni si pe care spera sa o traiasca in cel mai autentic fel, intr-o relatie pe care si-o imagineaza intr-o reciprocitate perfecta, ca intr-un basm.

Ceea ce ar putea fi asemenea unui basm se destrama in intalnirea cu realitatea, pentru ca iubirea nu este predestinata, nu este un dat, ci mai curand „ceva” care ii leaga si dezleaga pe oameni, intr-o corelatie stransa cu o multitudine de factori, dintre care doar unii in controlul nostru. Aceasta durata, initial dorita pentru „totdeauna”, poate suferi ajustari temporale, ca o consecinta a unor serii de variabile, care pot fi foarte simple sau foarte complexe si care fac prea putin parte dintr-un calcul prognostic. De altfel, iubirea si calculul acesteia se afla intr-un antagonism evident.

Nevoia de iubire: „scrisa” in gene?

Variabilele iubirii

Ideea de iubire este intr-o stransa legatura cu sentimentele noastre cele mai intime si trairile cele mai intense, cu imaginarul nostru care devine neobosit, cu o intreaga stare plina de entuziasm si un mod de a relationa cu celalalt, cel iubit care, la randul lui, asemenea unui joc, raspunde similar afectiv, imaginativ si prin devotament, impartasind idealuri si planuri comune pe termen lung. Tot ceea ce face imprevizibil acest joc sunt cateva variabile, cum sunt cele de mai jos:

  • timpul. Nimic nu ramane la fel. Totul se transforma. Nici acest sentiment nu face exceptie. Iubirea se erodeaza in timp, pentru ca timpul este un inamic al iubirii. Misterul, ineditul, surpriza se disipeaza intr-o rutina a cuplului. A-l anticipa pe celalalt devine uzul pentru cuplurile care capata ceva vechime.
  • sexul. Sexul initial, un combustibil pasional atat de pretios pentru relatie poate provoca prejudicii majore cand celalalt este redus la un obiect sexual, care implineste numai dorinte primitive, pierzand orice aspect aspirational, de respect sau admiratie reciproca.
  • idealizarea. Idealizarea in iubire este ceva atat de firesc si se intampla cu atata candoare. Il idealizam pe cel iubit. Potentam peste masura trasaturi sau calitati pe care, in parte, le poseda. In unele situatii, chiar ii atribuim calitati pe care ne-am dori atat de mult sa le aiba. Timpul este suveran si face proba realitatii. Cand idealizarea se intalneste cu realitatea, tot ceea ce nu se confirma devine deziluzie.
  • ura. Din iubire se naste ura, o sintagma atat de vehiculata. Aproape matematic exista o corelatie inversa intre iubire si ura. Sentimentele cele mai intunecate de ura se nasc din cele mai stralucitoare iubiri. Este ca un capat de drum plin de regrete si resentimente, care ne macina si ne lasa fara raspunsuri, coplesiti de tristete, regrete si vinovatie.
  • schimbarea fiecaruia. Oamenii se schimba. Fiecare etapa de viata aduce cu sine ceva nou dar, in acelasi timp, ireversibil. Este un tribut care nu poate fi evitat. Viata nu este intotdeauna corecta, iar lucrul acesta isi pune amprenta pe felul in care diferite evenimente de viata sunt traite. Felul in care ne marcheaza si modul in care trecem peste ele ne influenteaza si relatiile de iubire.

Stiti ce va aduce cu adevarat fericirea?

secundara

Cum intretinem flacara iubirii

Pentru ca iubirea sa dureze, este necesar un efort foarte amplu reciproc, nu solitar. Este o munca reciproca de sustinere, pentru a face ca timpul sa fie de calitate, sa nu erodeze, ci sa consolideze.

Pasiunea sa se sustina printr-o admiratie reciproca si prin trairea unor experiente in care intimitatea sa fie de cea mai buna calitate. De asemenea, in acest demers, idealizarea sa fie mai aproape de proba realitatii, in forma unor asteptari decente si tangibile, printr-o sustinere reciproca in care ambii parteneri contribuie la a fi cele mai bune versiuni ale lor si la a fi cat mai buni in alte laturi ale vietii lor, prin sustinere reciproca in diferitele contexte de viata.

Schimbarea fiecaruia sa fie o perpetua achizitie in beneficiul comun, nu o irosire care sa puna in pericol calitatea relatiei si intensitatea sentimentelor, ci mai curand sa le perpetueze si, astfel, sa le faca sa dureze.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.