Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Fericirea si sanatatea emotionala ne influenteaza sanatatea fizica

12 octombrie 2012
Share

O dieta sanatoasa si exercitiile fizice sunt foarte bune pentru organismul dumneavoastra, insa nu trebuie sa va neglijati nici sanatatea emotionala si starea de bine. Reducerea nivelului de stres, somnul odihnitor si, desigur, momentele de distractie reprezinta cheia catre fericire. Atunci cand mintea este stresata si nu va puteti concentra, iar acest lucru afecteaza activitatile de zi cu zi, indicat ar fi sa faceti un pas inapoi, sa respirati profund si sa va relaxati.

Fericirea si starea de bine sunt deosebit de importante pentru ca o persoana sa poata functiona la capacitate maxima si, deseori, oamenii neglijeaza aceste aspecte. Important de stiut este ca, in momentul in care sanatatea emotionala va este afectata, la fel se intampla si cu cea fizica. Daca sunteti stresati, nefericiti, nesatisfacuti, anxiosi mai tot timpul, ar trebui sa acordati mai multa atentie psihicului.

Starea de bine: ce se intampla cand nu e tocmai bine

Atunci cand o persoana este fericita, reuseste sa mentina un echilibru intre viata profesionala si cea personala, se simte foarte bine in pielea ei si nu are probleme cu stima de sine, isi stabileste scopuri pentru care merita cu adevarat sa traiasca, este capabila sa accepte schimbarile mai usor, ii face placere sa traiasca, este mai putin stresata, pretuieste foarte mult momentele hazlii, are relatii mult mai bune cu cei din jur, mai pe scurt este multumita de viata sa.

Atunci cand nu ne pasa de propria persoana, frustrarea, tensiunea, furia si o stare nu tocmai buna de sanatate pot aparea. Chiar daca stim cat de important este sa avem grija de emotiile noastre, nu intotdeauna se si intampla acest lucru. Este foarte greu ca o persoana sa gaseasca timp doar pentru ea, alti oameni ar putea pur si simplu sa-si ignore sentimentele, sperand ca vor disparea. Oricum ar fi, la un anumit punct pot aparea consecinte destul de grave, de la anumite boli si pana la un comportament daunator. Femeile sunt mult mai expuse acestor probleme, deoarece gandesc ca a pune sanatatea mentala si emotionala inaintea altor lucruri este egoist.

Ce e de facut

Exista anumite „ritualuri”, daca le putem spune asa, care ne fac sa ne simtim mai bine, sa ne deconectam. Cafeaua de dimineata servita in liniste, plimbarile zilnice, intalnirile cu familia si prietenii si minutele dedicate propriei persoane, toate contribuie la bunastare. Concentrati-va asupra sanatatii emotionale si faceti cateva ajustari.

  • Leneviti. Viata dumneavoastra nu trebuie sa fie un continuu du-te-vino. Petreceti putin timp in fiecare zi, facand ceva care sa va aduca placere, de exemplu, ascultati muzica, vizionati un film pe care doreati de mult sa il urmariti etc.
  • Infruntati-va emotiile. Este mai mult decat important sa infruntati in mod corespunzator stresul, furia, anxietatea, in loc sa va fie frica. La fel de important este sa va odihniti, deoarece se stie ca somnul este un sfetnic bun si va ajuta sa va relaxati.
  • Fiti creativi. Invatati lucruri noi, cum ar fi o limba straina, invatati sa cantati la anumite instrumente, adoptati un animal, distrageti-va atentia de la activitatile stresante. Apelati la ajutorul masajului, aprindeti lumanari parfumate si simtiti-va bine.

Nu uitati sa aveti grija la ceea ce mancati si sa stiti ca, pentru a fi fericiti si multumiti, este nevoie de timp.

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.