Revista care te menține sănătos

Psihologie

Cum ne contureaza grupele sangvine personalitatea?

15 mai 2024
Share

In anul 1901, Karl Landsteiner, om de stiinta, a identificat patru grupe de sange. In 1916, medicul de origine japoneza, Kimata Hara, a publicat un studiu despre legatura dintre grupele de sange si personalitate.

Exista patru grupe de sange: 0, A, AB, B, grupa A fiind cel mai frecvent intalnita in randul populatiei. Din acest motiv este si cea mai studiata. ¥n Japonia se cauta foarte mult studiul caracteriologic al grupelor sangvine. Mai nou, aceasta tehnica este folosita si in Statele Unite, pentru a avea acces la date despre personalitatea unui individ.

Grupa de sange 0, fire activa si rezistenta la stres

Purtatorii grupei 0 sunt, in general, persoane solitare, intuitive, independente, organizate si motivate sa-si atinga scopurile propuse. Persoanele care au aceasta grupa de sange sunt extrovertite, dinamice, active. Desi par autoritari si duri, in realitate sunt sensibili si romantici. De asemenea, depasesc cu succes etapele dificile la care sunt supusi. Sunt lideri in grupul lor, abilitate oferita de dinamismul si entuziasmul care-i caracterizeaza. Defectul lor este ca admit cu dificultate critica. In viata personala sunt foarte impulsivi, se daruiesc total si asteapta acelasi lucru de la partenerul de viata. Peroanele cu aceasta grupa de sange reactioneaza destul de bine in situatii de stres, ajutate fiind de un sistem imunitar si un psihic puternic. Sunt compatibile cu grupele de sange A si AB.

Grupa A, persoane perseverente si ambitioase
Detinatorii acestei grupe de sange sunt persoane deschise, prietenoase, sensibile, inteligente, talentate si mereu disponibile. De asemenea, sunt profunde in gandire, rezervate si prudente. Caracteristica lor este perfectionismul, atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Desi la prima vedere par a fi firi calme, in realitate se consuma mult. Din acest motiv ajung sa fie anxiosi si sa clacheze la un moment dat. Pentru ca sunt perseverenti si ambitiosi, dau randament maxim. Totodata, au un spirit de observatie al detaliilor foarte dezvoltat. In ciuda acestor calitati, pentru ca nu au incredere in sine, le lipseste spiritul de initiativa. Astfel, desi sunt potriviti pentru functii de conducere, vor refuza aceste pozitii, deoarece nu reusesc sa faca fata situatiilor limita sau stresante. In viata sentimentala sunt discreti, timizi, romantici, stabili si demni de incredere, dar evita sa faca primul pas. Insa, odata inceputa relatia, dau dovada de multa imaginatie. Sunt parinti foarte grijulii si afectuosi. Sunt compatibili cu grupele de sange 0 si AB.

Grupa B, personalitate puternica si fascinanta
Aparent, personalitatea indivizilor care au grupa de sange B este greu de citit. Sunt energici si creativi. Au un dezvoltat spirit de observatie si o putere deosebita de concentrare. Pot derula, profesional, proiecte cu adevarat spectaculoase. Sunt flexibili, nu au idei preconcepute, fiind capabili sa lege prietenii sincere. Personalitati bine ancorate in realitate si cu principii foarte bine definite, nu-si lasa viata condusa de nimeni si nimic. Refuza orice tip de autoritate si sunt impotriva regulilor. De aceea nu pot lucra intr-o echipa, ci mai degraba singuri. Mai mult, au impresia ca pot reusi doar individual. Sunt considerati de persoanele din jur firi optimiste si fascinante. In viata sentimentala, cei cu grupa sangvina B au o putere mare de seductie. Se indragostesc cu usurinta, traiesc clipa, dar nu sunt foarte stabili, schimband frecvent partenerii. Totul ia o alta turnura in momentul in care isi intalnesc jumatatea. Sunt compatibili cu grupele de sange A si AB.

Caracteristica grupei AB este dualismul
Sunt persoane caracterizate prin dualism. Personalitatea acestora are doua fete, una deschisa si surazatoare, alta aparent flegmatica. Reusesc cu usurinta sa-si construiasca o imagine in ochii celorlalti, de multe ori falsa, pentru a se proteja, fiind foarte abili in a-si ascunde sentimentele. Trec cu mare usurinta de la o extrema la alta. Adesea sunt sufletul petrecerilor, deoarece le plac distractiile si schimbarile. Au multi prieteni, sunt impaciuitori si militeaza pentru dreptate. De asemenea, sunt comunicativi si se adapteaza cu usurinta oricarei situatii, reactionand foarte bine in conditii de stres. Caracterul lor este usor influentabil de anturaj. Sunt artisti desavarsiti, foarte diplomati si intuitivi. Firi muncitoare, dinamice, performante si transante cand este vorba de luarea unei decizii. Le place sa fie apreciati si mereu in centrul atentiei. Sentimental, sunt niste idealisti, visatori, asteptand ca celalalt sa faca primul pas. Se deschid foarte greu, dar o fac atunci cand considera ca se afla intr-o relatie. Sunt compatibili cu oricare grupa de sange.

Text: Psiholog clinician Loredana Ionascu

www.psiholog.wordpress.com

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.